Na letališču je najprej viden znak Eurobasketa. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Na letališču je najprej viden znak Eurobasketa. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Pred dvorano v Vilni je tako imenovana navijaška cona, kjer si košarkarski navdušenci lahko tekme ogledajo na velikem platnu. Foto: MMC RTV SLO/T.J.

Litva, ki ima le nekaj več kot tri milijone prebivalcev, je svetovni košarkarski fenomen. Evropsko prvenstvo gosti drugič, trikrat pa se je kot samostojna država povzpela na vrh stare celine. Prvič ji je to uspelo v času predvojne samostojnosti leta 1937, ko je bilo prvenstvo v Rigi, uspeh pa je ponovila dve leti pozneje na domačem prvenstvu v Kaunasu. Zadnjič so Litovci slavili pred osmimi leti na Švedskem. Do leta 1990 so igrali pod zastavo Sovjetske zveze in bili vedno med glavnimi tvorci velikih uspehov košarkarske reprezentance (14 naslovov evropskega prvaka).
Reprezentanti glavni na oglasnih plakatih
Litovski navijači so – podobno kot slovenski – z množičnim obiskom prejšnjih velikih tekmovanj dokazali, da so "nori" na košarko, kar še dodatno potrjujejo zdaj, ko imajo Eurobasket doma. Tako rekoč že vsakemu taksistu, ki lahko še tako slabo razume kateri koli tuji jezik, se ob omembi košarke ali Eurobasketa na obrazu nariše širok nasmeh.
V mestu se sprehajajo množice ljudi v rumeno-zeleno-rdečih oblačilih, na vsakem vogalu je mogoče zaznati utrip evropskega prvenstva, na vseh oglasnih plakatih so košarkarski motivi, z nekaterih pa mimoidoče pozdravljajo kar litovski reprezentanti. Že ob prihodu na letališče v prestolnici Vilni, ki gosti drugi del tekmovanja, je takoj za izhodnimi vrati velik napis Eurobasket, na prvi menjalnici na letališču pa so z velikim napisom pozdravljeni vsi košarkarski navdušenci.

Iz Vilne,