Matjaž Smodiš ni bil najbolj zadovoljen s slovenskimi sodniki, ki so mu dosodili tudi dve tehnični napaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Smodiš ni bil najbolj zadovoljen s slovenskimi sodniki, ki so mu dosodili tudi dve tehnični napaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić
Goran Dragić je poskrbel tudi za nekaj atraktivnih potez, s katerimi je na noge dvignil občinstvo. Foto: Rene Gomolj
Uroš Slokar
Uroš Slokar je eden izmed treh slovenskih visokih košarkarjev, ki lahko zadenejo tudi z razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Litva, gostiteljica prvenstva in ena izmed favoritinj, je tako padla še drugič v manj kot mesecu dni, čeprav je treba dodati, da ni bila v polni postavi. "Odlična tekma, pri kateri je bilo najlepše to, da smo se super ujeli v obrambi, kar je lepa popotnica za prvenstvo," je uvodoma dejal Matjaž Smodiš, ki ni želel podrobno razlagati, kaj je do prvenstva še za popraviti: "Lahko bi ti o tem razlagal štiri ure. Najpomembneje je, da se da marsikatero pomanjkljivost nadomestiti z borbenostjo in agresivnostjo."

Dragić: Litovci so bili bolj utrujeni kot mi
Tudi Goran Dragić je bil zadovoljen z lepo zmago: "Premagali smo favorita, ki pa se mu je videlo, da je nekoliko utrujen. Mi smo delovali bolj sveže. Odgovorno smo odigrali vseh 40 minut tako v obrambi kot v napadu in nadzirali tekmo. Pomembno je, da smo igrali kot ekipa, kar se je videlo tudi v napadu, kjer je zadevalo večje število igralcev. To je najboljše, saj nasprotnik ne ve, od kod bo 'padalo'. Ključ do vsega je bilo pa garanje v obrambi, ki je omogočila 'kontre'. Upam, da bomo vrhunec forme dosegli v drugem delu prvenstva." Popularni "Gogi" je o torkovi Maljkovićevi primerjavi Slovenije z avtomobilom golf, ki težko tekmuje z "mercedesi", dejal: "Mogoče imamo ohišje golfa, a notri je močnejši motor. Če bomo tako igrali kot danes, bo super."

Jagodnik: "Rezervisti" jeziček na tehtnici
Goran Jagodnik je prav tako poudaril dobro obrambo, ki je omogočala dober napad, in dodal še, da je pomembna "širina". "Če bomo hoteli kaj narediti, bo treba minutažo razdeliti med vseh 12 igralcev. In vsak bo moral dati svoj delež. Tudi selektor je dejal, da bodo zmagovali tisti, ki bodo imeli boljših drugih 6 igralcev, ne prvo postavo. Kakor koli, nismo še pokazali vsega, imamo še rezerve za prvenstvo. Ne moreš vsega pokazati zdaj." Kapetan Jaka Lakovič pa je pripomnil, da "Slovenija ni ekipa, ki bi zmagovala s 50 odstotki moči, ampak je treba za uspeh nad vsakim nasprotnikom dati od sebe 100 odstotkov".

Slokar: Ne čakamo na Božove pohvale
Uroš Slokar
je bil eden najboljših na tekmi. Brez zgrešenega meta (!) je v 12 minutah dosegel prav toliko točk: "Litovci so bili utrujeni, kar se je nam dogajalo pred kakim tednom. Za nas je bila tekma pomembna, saj smo hoteli videti, ali lahko zmanjšamo tiste napake, na odpravo katerih smo se osredotočili. Tokrat nam je uspelo, je pa vprašanje, ali bomo to obdržali tudi naprej. Našo igro je krasila tudi raznovrstnost v napadu. Izjemno pomembno je namreč, da imaš več igralcev, na katere se zaneseš. Še pomembnejša je seveda obramba. Skratka, dobro nam je uspevalo." Jih je selektor za opravljeno kaj pohvalil? "Ne čakamo na Boža, da nas pohvali," je pojasnil "Sloki" in dodal, da bo na prvenstvu zmagoval ekipni duh. "In mi ga imamo," je še zatrdil 210 cm visoki center.

Reprezentanca se je po tekmi v Stožicah odpravila v Kranjsko Goro, kjer bo trenirala tri dni, nato pa bo v ponedeljek dopoldne odletela v Litvo.