Glavni junak makedonskega uspeha Vlado Ilievski. Foto: EPA
Glavni junak makedonskega uspeha Vlado Ilievski. Foto: EPA
Bo McCalebb, Marin Dokuzovski
Bo McCalebb in Marin Dokuzovski med tekmo z Litvo. Foto: EPA
Makedonski košarkarji
Nepopisno veselje makedosnkih košarkarjev po koncu tekme. Foto: Reuters
Makedonija je v ekstazi. Foto: dnevnik.com.mk


Da, to je tista Makedonija, ki jo je Slovenija gladko premagala na začetku priprav in ki je zasedla zadnje mesto na ljubljanskem turnirju reprezentanc nekdanje Jugoslavije. Toliko o tem, koliko veljajo pripravljalne tekme ...


Makedonci so v poslastici pred polno kaunaško dvorano premagali gostitelje prvenstva, ki so veljali za ene glavnih favoritov turnirja (67:65). Junak zgodovinske zmage je Vlado Ilievski, ki je še v minuli sezoni igral za Union Olimpijo. Organizator igre je 11 sekund pred koncem zadel trojko, s katero so Makedonci povedli, nato pa je zmago še potrdil s prostim metom pol sekunde pred koncem. Drugega je namenoma zgrešil.
Tudi tokrat vedel, da bo šlo
Na srečanju Evrolige, ko so zmaji doma presenetili kasnejšega evropskega prvaka Panathinaikos, je Ilievski zadel za podaljšek. Tedaj je po koncu zatrdil, da je vedel oziroma čutil, da bo tisti met zadel. Tako je bilo tudi tokrat: "Prepričan sem bil, da gre 'notri'. To je bil met moje kariere, met mojega življenja. Zgrešil sem večino metov v drugem polčasu, na sploh na tem prvenstvu. Bog je videl, da potrebujem en tak met (smeh, op. a.).Tu moram povedati to zgodbo. Moj cimer Dimitar Mirakovski je zjutraj šel do okna in dejal: 'Bog, dal si nam veliko do zdaj, če nam imaš še kaj dati, nam daj danes, ne pusti za drugič.'"
Mirakovski in Todor Gečevski sta po besedah Ilievskega glavna, ki skrbita za dobro voljo v ekipi. Prav ta kemije in moštveni duh makedonsko reprezentanco vodita čez težke ovire: "Veliko pomeni kemija, ki jo imamo v ekipi. Tako na kot tudi zunaj igrišča. To je nekaj neverjetnega in neponovljivega. Ta ekipa dela čudeže in daje primer ostalim ekipam, kako se bori za svojo državo in kakšna naj bi bila neka reprezentanca. Ponosni smo na doseženo. Zahvaljujemo se vsem, ki so nas prišli v Litvo spodbujat, vsem, ki za nas navijajo doma v Makedoniji. Ponosni smo na trenerski štab, ki dela vrhunsko, in seveda sami nase, ker smo naredili to uspešno zgodbo."
Makedonska reprezentanca ima zelo kratko klop. Trije igralci praktično ne stopijo na parket, zaradi poškodbe pa so ostali še brez enega nosilca igre Gečevskega. Tako so ostali ključni možje na igiršču po večino igralnega časa in počasi so že povsem iztrošeni. "Tudi sam se čudim, ko pogledam okoli sebe in vidim igralce, ki se držijo za noge, kako sploh to zdržimo. Ne popuščamo. Vztrajni smo do konca. Ni besed, ki bi opisale te občutke," je dejal Ilievski, ki je proti Litvi igral 38 minut.
Ena najlepših zgodb Eurobasketov
Z 12 točkami je bil branilec, ki ima tudi slovenski potni list, tretji strelec ob zmagi, ki je šokirala gostitelje prvenstva. Makedonci pa še naprej pišejo eno najlepših zgodb v zgodovini Eurobasketov. "Enostavno uživamo na igrišču. To je ta recept. Podajamo si žogo, kdaj mečemo tudi posiljene mete, vendar se noben na nobenega ne jezi in nihče ne reče drugemu recimo, da to ni bil pravi met. Vem, da imamo svojo igro. Zavedamo se, da jo moramo držati vseh 40 minut in za zdaj nam je to dalo rezultat. To zaupanje v soigralce daje rezultat," je recept za uspeh izdal Ilievski.
Igrati proti Gasolu in Navarru še dodaten motiv
Naslednji nasprotnik bo Španija. Glavni favoriti prvenstva se morda zdijo previsoka ovira, a podobno je bilo pred tekmo z Litvo: "Španci so ekipa, ki je skupaj s Francijo glavni favorit prvenstva. Borili se bomo. Dali vse od sebe, saj ni vsak dan priložnost, da igraš proti evropskim prvakom ter takim zvezdam, kot sta Pau Gasol in Juan Carlos Navarro. To je še dodaten motiv."
Tudi proti Litvi je bil najboljši strelec Makedonije Američan Bo McCalebb, ki blesti na prvenstvu. V statistiko je vpisal 23 točk, dosegel pa je nekaj izjemno pomembnih košev v zadnji četrtini, ki so Makedonce ohranjali v igri. Po tekmi je 178 centimetrov visoki branilec povedal: "Vedeli smo, da bodo imeli bučno podporo, vendar smo verjeli, da se lahko z njimi kosamo in jih lahko tudi premagamo. Ohranili smo stik z njimi, v zadnji minuti pa preobrnili tekmo v svojo korist. Nad nami ni bilo nobenega pritiska, Litovci pa so bili pod velikim."

Iz Kaunasa,