Zmagoviti prodor mimo nekdanjega košarkarja Slovana Nikoloza Ckitišvilija. Foto: EPA
Zmagoviti prodor mimo nekdanjega košarkarja Slovana Nikoloza Ckitišvilija. Foto: EPA
Bo McCalebb, Damjan Stojanovski, Vlado Ilievski
Veselje z Vladom Ilievskim, s katerim McCalebb tvori udarno branilsko navezo. Foto: EPA

Za zgodovinsko najboljšo uvrstitev reprezentance – predtem je bilo to deveto mesto s prejšnjega prvenstva na Poljskem – je najzaslužnejši prav 178 centimetrov visoki naturalizirani organizator igre, ki v povprečju dosega kar 21,7 točke in 4,2 podaje na tekmo. Tudi na obračunu z Gruzijo (65:63), ki je Makedonijo že po prvem krogu drugega dela popeljal v četrtfinale, je bil s 27 točkami najboljši strelec, dosegel pa je tudi odločilni koš ob koncu srečanja.
"Seveda si nisem mislil, da bi lahko šlo tako dobro. Vesel sem, da smo tako uspešni in da igramo tako dobro. Za nami sta težka tekma z Gruzijo, ki je močna ekipa, čeprav je igrala brez najboljšega košarkarja Zaze Pačulie, in pa še ena velika zmaga," je po uspehu proti Gruziji dejal novi makedonski junak, ki blesti predvsem z izjemno hitrimi prodori. V izbrani vrsti je pred njim kot naturalizirani igral Jeremiah Massey, ki je bil med nosilci igre na prejšnjem prvenstvu.
V reprezentanci se bo veliko naučil
Makedonija je pravi hit prvenstva. V drugi del je prišla s štirimi točkami iz skupine C in si že po prvi tekmi zagotovila zgodovinski četrtfinale. McCalebb, ki je za reprezentanco prvič zaigral v kvalifikacijah za Eurobasket, je prepričan, da se bo od starejših soigralcev lahko veliko naučil: "Ekipa prekipeva od energije. Makedonija ima kar nekaj odličnih igralcev. Vesel sem, da sem del tega moštva, ki ustvarja zgodovino. Kar nekaj košarkarjev je zelo izkušenih. Tu imam predvsem v mislih Vlada Ilievskega in Pera Antića, od katerih se lahko veliko naučim."
26-letni McCalebb se je v Evropi najprej preizkusil v Mersinu. Po dobrih igrah v Turčiji se je preselil v Beograd in presenetljivo popeljal Partizan do zaključnega turnirja Evrolige. Po sezoni v črno-belem dresu je odšel v Sieno. Tudi v Toskani se je odlično znašel in bil prav tako med najzaslužnejšimi za uvrstitev Montepaschija na Final 4 Evrolige.
Udarna naveza McCalebb-Ilievski
"Ne!" je bil jasen odgovor Vlada Ilievskega na vprašanje, ali je McCalebba sploh mogoče zaustaviti. Z Ilievskim sta se odlično ujela in sta motorja makedonske igre. "Proti Gruziji je bil edini zares razpoložen v naši ekipi. Drugi nismo bili, zato je imel tudi tokrat več žogo v svojih rokah. Z Bojem sva se odlično ujela in se dopolnjujeva. Oba sva nižja košarkarja, tako da je malce drugače igrati. Za druge pa je morda to celo presenečenje in naju je težko pokrivati," je o soigralcu dejal donedavni organizator igre Olimpije, ki se zdaj seli v carigrajski Efes.

Iz Vilne,