Zoran Dragić je edini slovenski košarkar, ki je vsako tekmo začel v prvi peterki. Foto: EPA
Zoran Dragić je edini slovenski košarkar, ki je vsako tekmo začel v prvi peterki. Foto: EPA
Gašper Okorn
Gašper Okorn: "Da pa proti Finski v drugem polčasu ni bilo niti enega lahkega protinapada, je tema za razmislek." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Božidar Maljković
Bo selektor Božidar Maljković našel čarobno palico? Foto: EPA

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Litvi premagala Finsko in si zagotovila nastop v četrtfinalu. Za komentar tekme oziroma dosedanjih iger Slovenije smo prosili nekdanjega košarkarja Dušana Hauptmana, nekdanjega selektorja Slovenije Slobodana Subotića in trenerja Slovana Gašperja Okorna.


Dušan Hauptman: "Cilj te reprezentance mora biti boj za medaljo, toda njena igra me je po dobri predstavi proti Rusiji na zadnjih tekmah zelo razočarala. Ne zamišljam si, da bi lahko premagali Španijo. Ne vem, kaj lahko sploh naredijo do srede. Mislim, da bodo zaigrali boljše. Enostavno - proti močnejšemu tekmecu vedno igraš boljše. Ali bo to dovolj, je pa veliko vprašanje. Upam, da ima Maljković čarobno palico, igralci pa pravi naboj, da bi se lahko enakovredno podali v boj s Španijo. Danes je bila pomembna le zmaga in uvrstitev med osem. Nasprotnik ni bil pravi za neko analizo, nekaj pozitivnega pa vsekakor je, na primer boljši odstotek meta iz igre, čeprav je košev še vedno premalo. Mislim, da je bila zmaga povsem prepričljiva, pa čeprav Slovenija v večjem delu tekme ni igrala dobro. Težko je najti vzroke za te slabše predstave. Zdi se, kot da bi bil obroč vedno ožji. Čudno, trdili so, da so imeli dobre priprave. Igralci gotovo imajo kvaliteto."

Slobodan Subotić: "Resda tekmec ni bil tako kakovosten, toda zmaga je zmaga. Na tem prvenstvu se je namreč pokazalo, da lahko vsak premaga vsakogar. Vse je bilo pozitivno, zlasti pristop in želja. Dokazali so, da jih trije porazi niso vrgli iz tira. Škoda, da ni bilo tako že proti Makedoniji. Treba je samo verjeti in vse je mogoče. Tudi met za tri - verjamem, da lahko steče, se pa zelo pozna odsotnost Boštjana Nachbarja. Če bi imeli visokega igralca na položaju tri, bi se nasprotnikove obrambe drugače postavile. Sem optimist, če bo le proti Španiji pristop takšen kot danes."

Gašper Okorn: "Čestitam Sloveniji za četrtfinale, cilj je izpolnjen. Fincem so onemogočili met za tri točke, pick n' roll igro, tranzicijo in protinapad. Dobro so izpolnjevali obrambne naloge. Na drugi strani je uspešno deloval načrt, da jih napadejo po globini, v prvem polčasu prek Slokarja in Begića, v drugem prek Lorbka. Dobro so se odzvali na podvajanje naših visokih igralcev. Izjemen plus je skok v napadu. Izkoriščali so podvajanje, da je bil drugi slovenski center v boljšem položaju za skok.

Toda po dobrem prvem polčasu je bil drugi slabši. Dosegli so le 25 točk. Določene stvari ne stečejo, prosti meti so na robu obupa. Trojke so bile v prvem polčasu solidne, nato je bilo spet preveč zgrešenih metov. Da pa proti Finski v drugem polčasu ni bilo niti enega lahkega protinapada, je tema za razmislek. Na srečo je dokaj visoka razlika omogočala mirno končnico, ki pa je Slovenci tudi zaradi nekaj neumnosti niso odigrali tako, kot bi morali. Treba si je tudi naliti čistega vina in povedati, da ni vse tako, kot bi lahko bilo. A vendarle, smo tam, kjer smo želeli biti, naslednji nasprotnik pa je favorizirana Španija. Bila bi senzacija, če bi jo izločili."