Varovanci Božidarja Maljkovića so proti Litvi pokazali napredek v igri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Varovanci Božidarja Maljkovića so proti Litvi pokazali napredek v igri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je priprave sklenila s sedmimi zmagami in tremi porazi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maljković je bil zadovoljen z igro obeh organizatorjev igre Jake Lakoviča in Gorana Dragića, tretji - Luka Rupnik - je priložnost dobil povsem ob koncu tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najboljši posameznik v slovenski vrsti je bil znova Erazem Lorbek. S 13 točkami je bil prvi strelec Slovenije, s šestimi skoki skakalec in s kar sedmimi podajami tudi podajalec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po dveh neprepričljivih predstavah v Španiji, kjer je doživela dva visoka poraza v Malagi in Granadi, je Slovenija pred domačimi gledalci v Stožicah pokazala povsem drug obraz in ugnala Litvo, ki bo kot gostiteljica na evropskem prvenstvu veljala za eno glavnih favoritinj. Tretja reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva je sicer drugič v pripravah morala priznati premoč Sloveniji.

Odločilen skok in odlična organizatorja igre
"Igrali smo solidno v obrambi. Ko imaš dobro obrambo skoraj vseh 40 minut, držiš tempo igre. Imaš niti igre v svojih rokah in lahko igraš tako, kot ti odgovarja. Prednost smo naredili v skoku. Imeli smo 11 skokov več kot oni. V napadu smo ujeli kar 13 skokov. To pomeni, da imaš 13-krat drugi napad. Poleg tega še realiziraš nekaj pod košem. To je velika prednost za ekipo. Lahko smo zadovoljni," je tekmo opisal karizmatični "Boža".

"Po mojem mnenju sta najbolj zaslužna za dobro predstavo proti Litvi naša organizatorja igre. Ves čas sta imela niti igre v svojih rokah, z napakami, a vseeno sta kontrolirala potek tekme in upoštevala idejo selektorja. Za elektriko je potreben prevodnik. Brez ne gre. V Španiji tega ni bilo. Prevodnikov ni bilo, le kabli," je slikovito navedel enega izmed razlogov za končni uspeh v Stožicah.

V Kranjsko Goro dodelati obrambo
Nedvomno bo igra proti kvalitetni litovski izbrani vrsti, ki jo je Maljković dan pred tekmo uvrstil v -za mnoge nekako neprimerni avtomobilski klasifikaciji - razred "mercedesov", Slovenijo pa le med "golfe", odlična popotnica pred ponedeljkovim odhodom v Klaipedo, kjer bo reprezentanca odigrala prvi del turnirja. Ob enem pa bo zmaga služila tudi kot spodbuda za zaključek priprav, ki ga bodo reprezentanti opravili na Gorenjskem, kjer bodo največ časa posvetili obrambi: "V prvi vrsti bomo delali na agresivnosti v obrambi. Počasi bomo poskušali še popraviti fizično pripravljenost. Delali bomo seveda tudi na osnovnih elementih košarke."

"V tekmo smo šli popolnoma skoncentrirano. Igralcem sem po tekmah v Španiji izrekel veliko kritik na račun določenih delov igre. Po tekmi z Litvo ne sme biti evforije. Ekipa je še v izgradnji. Čaka nas še teh nekaj treningov, ki bodo zelo težki in bodo prav zaradi tega tudi le enkrat na dan. Čas do odhoda na prvenstvo bomo poskusili čim bolj izkoristiti," je dodal Maljković.

Potočnik si že ogleduje nasprotnike
Tako kot na vse dozdajšnje nasprotnike v pripravah, se tudi na Litvo Slovenci niso taktično pripravljali. Maljković se je na pripravah želel posvetiti predvsem svojemu moštvu, seveda pa bo na prvenstvu povsem druga zgodba. Tako na zadnji tekmi na klopi ni bilo pomočnika Gašperja Potočnika, ki je v Turčiji in si je že v živo ogledal nasprotnike Slovenije na EP-ju. Maljković je zatrdil, da ima reprezentanca zelo dobre podatke o tekmecih v Klaipedi.

Za konec je "Boža" napovedal, da bodo v Litvi v ospredju izbrane vrste, katerih moštva bodo prave ekipe. Maljković je tudi prepričan, da bodo nekateri izkušeni slovenski reprezentanti, ki so na pripravljalnih tekmah bili kar precej nervozni, na prvenstvu pokazali povsem drug obraz.