Božidar Maljković te dni v Sloveniji opravlja pogovore s slovenskimi košarkarskimi strokovnjaki in si ogleduje nekatere mlade igralce, ki bi lahko v prihodnjih letih vskočili v izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Božidar Maljković te dni v Sloveniji opravlja pogovore s slovenskimi košarkarskimi strokovnjaki in si ogleduje nekatere mlade igralce, ki bi lahko v prihodnjih letih vskočili v izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Beno Udrih
Beno Udrih je kategorično zatrdil, da na letošnjem EP-ju ne bo igral. Foto: MMC RTV SLO

Maljković pred žrebom ne goji nobenih posebnih pričakovanj: "Žreb je dejanje, na katerega nimaš vpliva, zato bom sprejel, kar nam bo prinesel. Zavedam pa se, da bo prvenstvo v Litvi najmočnejše do zdaj. Udeležbo so že napovedali številni evropski asi iz Lige NBA, se pravi Španci Calderon, Fernandez, brata Gasol, prišel bo Dirk Nowitzki in številni drugi. Na prvenstvu bo veliko tekem, ritem igranja bo zelo naporen, veliko neprespanih noči pa bodo imeli tudi moji pomočniki. Teh še nisem izbral, saj hočem pretehtati vse možnosti in izbrati najboljše mlade slovenske trenerje, ki bodo nadaljevali moje delo, ko bom odšel."

Na Udriha Maljković še računa
Maljković je že opravil prve obiske slovenskih reprezentantov v tujih klubih, se z večino drugih kandidatov slišal po telefonu, v marcu pa se bo podal čez lužo na obiske v ZDA. Glede nastopa Bena Udriha na EP-ju v Litvi je Maljković povedal: "Čeprav je Beno Udrih novinarjem že povedal, da ga ne bo na evropsko prvenstvo, saj se poleti podaja v zakonski staž, kar je velik korak za vsakega posameznika, želim to slišati še iz njegovih ust. Upam, da se bomo marca srečali in pogovorili, morda bo spremenil odločitev, vsekakor pa na Udriha računam v prihodnjem obdobju."

Vujačić se na klice KZS-ja ne odziva
Poleg Bena Udriha bo Maljković v družbi direktorja reprezentanc Mateja Avanza obiskal še Gorana Dragiča, ki je že potrdil igranje za izbrano vrsto, in verjetno Saša Vujačića. "Mi nikoli nismo nikogar prosili, naj igra za reprezentanco in tudi tokrat ne bomo. Vsem pa bomo predstavili željo, da se vključijo v triletni projekt do evropskega prvenstva 2013 v Sloveniji. Z Udrihom sem se že pogovoril in še vedno mislim, da se zadevo da rešiti, vendar če bo Udrih dal prednost zasebnemu življenju, mu seveda ne bomo oporekali. Odprto je še vprašanje okoli Vujačiča, ki se ne odziva na naše klice. Če naju bo voljan sprejeti, se bomo srečali, saj želimo kljub različnim pogledom ohraniti komunikacijo," pravi Matej Avanzo.