Saša Ožbolta smo zadnja leta videli le v dresu Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Saša Ožbolta smo zadnja leta videli le v dresu Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič je velika želja selektorja Maljkovića. Foto: EPA

Mladih košarkarjev je ogromno, veliko priložnosti dobivajo v Laškem, Slovanu, nekaj tudi v Krki. Na površje prihaja generacija fantov, ki so v zaključku najstništva, vendar ne dosegajo svojih predhodnikov: to se vidi tudi na evropskih prvenstvih mlajših katregorij, kjer je Slovenija v preteklosti segala po kolajnah, zdaj pa hodi po robu med prvo in drugo evropsko kategorijo oziroma ligo.

Maljković upa na pomoč številnih veteranov
To povzroča težave tudi slovenskemu selektorju Božidarju Maljkoviću, v člansko reprezentanco je želel vključiti kaj pomladka, a po Sloveniji ni našel dosti upov. Zato se je nameraval opreti na preverjene kadre, igralce, stare krepko prek 30 let. Računa tudi na 36-letnega Gorana Jagodnika, skušal je prepričati 34-letnega Raša Nesteroviča, upa na povratek Matjaža Smodiša, trudi se vključiti Primoža Brezca, željnega premora. Za razliko od selektorskega predhodnika Memija Bečiroviča je Maljković pripravljen tudi na kompromise z Benom Udrihom.

Bo to zadnji poskus zlate generacije?
Trener Božidar Maljković je torej za krmilom slovenske reprezentance nekaj zavrnitev že dobil, ali pa se mu še obetajo. Če ne bi bil Maljković tako ugledno ime - štirikratni evropski prvak s tremi različnimi klubi - bi jih dobil še več: generacija tridesetletnikov je že začela obupovati nad tem, da bi osvojila kolajno. Maljković jim je povrnil upanje: zato bo večina še ostala skupaj za nov poskus - morda zadnji.

Sam prečrtal nekaj imen
Maljković pri svoji izbiri ni šel kar po spisku slovenskih košarkarjev, ki igrajo v močnih ligah, tako kot njegovi predhodniki, ampak je sam že na začetku ocenil, kateri igralci ne gredo v njegov koncept: tako ne namerava povabiti Saše Vujačića, Sanija Bečiroviča, Mihe Zupana in še nekaterih.

V izbrano vrsto se vrača Sašo Ožbolt
Zato pa se je Maljkovič odločil potegniti potezo, na katero so njegovi predhodniki pozabili, ali pa je niso zmogli izpeljati: Maljković je v reprezentanco zvabil edinega slovenskega branilca, ki je član prve peterke evroligaškega kluba: Saša Ožbolta. Ožbolt se na Maljkovićevo željo po petih letih vrača v reprezentanco, vmes je prestal tri operacije kolena. Ožbolt bo na letošnjem evropskem prvenstvu v primerjavi z zadnjimi tekmovanji največja okrepitev naše reprezentance.