Slovenska košarkarska reprezentanca je v Litvi premagala le reprezentance, ki so se v sistemu 16 reprezentanc le redko uvrščale na evropska prvenstva: Bolgarijo, Ukrajino, Gruzijo, Belgijo in Finsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska košarkarska reprezentanca je v Litvi premagala le reprezentance, ki so se v sistemu 16 reprezentanc le redko uvrščale na evropska prvenstva: Bolgarijo, Ukrajino, Gruzijo, Belgijo in Finsko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

izgubili še peto izmed zadnjih šestih tekem. Zdaj jim ostane boj za sedmo mesto.

Božidar Maljković, slovenski selektor, je pozimi na kosilo povabil tri Olimpijine igralce v zrelih košarkarskih letih - Gorana Jagodnika, Saša Ožbolta in Sama Udriha oziroma, kot mu pomotoma reče "šjor" Božo, Uldriha - in jim predstavil svoj načrt juriša na kolajno v Litvi. Bili so navdušeni.

Vse pripovedke stare vsaj desetletje in pol
Karizmatični trener je z zgodbicami iz svoje bogate kariere naredil vtis na fante, ki bi radi pred koncem kariere osvojili še kolajno. Takrat jih nisem vprašal, kaj so slišali iz njegovega železnega repertoarja, zagotavljam pa, da je bila to mineštra z malo Tonija Kukoča, Ace Nikolića in zgodb, kako je dajal nasvete Pepu Guardioli v Barceloni, seveda, ko je ta še igral. Komaj sem se zadrževal vse te mesece, da nisem fantom povedal, da bodo te zgodbe slišali še neštetokrat. Najmlajša med pripovedkami pa je stara vsaj desetletje in pol.

Slovenski košarkarji živijo v drugem času
Zato je bilo moje glavno vprašanje to poletje: "Do kdaj bodo igralci verjeli temu odličnemu retoriku?" Ko igralec ne verjame več trenerju, je namreč konec. In maska je res slej ko prej padla. Naši reprezentanti živijo v času moderne košarke in imajo za seboj delo z Željkom Obradovićem, Ettorejem Mesino, NBA-trenerji ... In kot ves svet tudi naši košarkarji vse leto v napadu igrajo "pick and roll", ki ga Maljković - kdo ve, zakaj - ne uporablja, navajeni so, da jim v minuti odmora kdo kaj nariše, med tekmo pokaže, katero akcijo naj igrajo, in jim da navodilo, kdaj naj naredijo taktično osebno napako, ipd.

Trenerja se ceni po zadnjem rezultatu
Zato ne razumem, kdo in zakaj se je odločil, da iz muzeja košarkarske zgodovine, kjer si zagotovo zasluži svoje mesto, potegne Božidarja Maljkovića. Očitno nekdo, ki ne ve, da je trener vreden le toliko kot njegov zadnji rezultat, in ne dosežek izpred dveh desetletij.

Vse niti v rokah Avanza in Remsa
Kdo pravzaprav oblikuje vizijo slovenske košarke? Direktor reprezentance Matej Avanzo vodi vse niti skupaj z generalnim sekretarjem Iztokom Remsom. Strokovni svet, bolj kot ne le birokratsko telo Košarkarske zveze Slovenije, je, denimo, po lanskem svetovnem prvenstvu ocenil, da je selektor Memi Bečirovič s četrtfinalom celo presegel cilj. A je prišlo do rošade. Odkar je vodja oziroma direktor slovenske reprezentance Matej Avanzo, menjamo selektorja vsako leto. Torej se je pri vsakem izboru vsaj enkrat zmotil: ali ko je imenoval selektorja ali ko ga je odstavil.

Zdovc: "To so bili drugi časi"
Aja, najuspešnejšega slovenskega selektorja do zdaj Jureta Zdovca sem vprašal, zakaj nikoli ne pove nobene zgodbe iz časov, ko je igral v peterki superiorne jugoslovanske reprezentance, recimo kaj o Draženu Petroviću. Le odmahnil je z roko: "Ne bom vas moril s tem, to so bili drugi časi in drugačna košarka." Vlade Divac bi se verjetno strinjal z njim.