Je bila tekma z Litvo zadnja reprezentančna za kapetana Jako Lakoviča? Foto: EPA
Je bila tekma z Litvo zadnja reprezentančna za kapetana Jako Lakoviča? Foto: EPA
Goran Dragić, Darius Songaila
Proti Litvi so Slovenci pokazali boljšo igro, vendar so bili na koncu za las prekratki. Foto: EPA
Erazem Lorbek, Jonas Valančiunas, Zoran Dragić
Drugo leto bo imela slovenska reprezentanca premor. Za tem jo čaka evropsko prvenstvo pred domačimi gledalci. Foto: EPA

Slovenija je v Litvo prišla z visokimi cilji, želja je bila sprva medalja, po odpovedih in nekaterih poškodbah pa uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Košarkarji na prvenstvu niso navdušili z igro, na koncu pa jim tudi ni uspelo izpolniti zastavljenih ciljev.
Tako kot čez vse prvenstvo je glede položaja najbolj odkrito spregovoril kapetan Lakovič: "Prvo kot prvo moramo razčistiti pri sebi. Začeti je treba pri naši igri. Nismo igrali dovolj dobro. Predvsem v drugem delu nismo igrali dovolj dobro, da bi si priigrali boljše izhodišče za nadaljevanje. To velja od prvega do zadnjega igralca. Tista tekma proti Rusiji ni bila odločilna, nas je pa, recimo, stala boljši razpored v nadaljevanju."
Lakovič še ne ve, kako naprej
Delati sklepe je v tem trenutku še prezgodaj, zelo verjetno pa prosto naslednje poletje, leto dni pred domačim evropskim prvenstvom, ni dobrodošlo. V tem trenutku 33-letni organizator igre še ne ve, ali bo nadaljeval reprezentančno kariero: "Vsi imamo še precej 'vroče' glave. Razmišljamo predvsem o tem, kar se je zgodilo. Na to, kaj nas čaka oziroma kaj to pomeni, še nismo pomislili. Treba bo premisliti določene stvari. Kar se mene tiče, ne vem, ali bom še kdaj igral za reprezentanco. Treba bo temeljito premisliti. Za reprezentanco igram že 11 let. Ne vem, ali bom še zmogel, in če bom še koristen za ekipo, se bom z veseljem odzval. Najprej moram pa sam premisliti vse skupaj."
"Konec koncev smo razočarani. To evropsko prvenstvo je bilo korak nazaj. Nismo izpolnili svojih ciljev, ki so bili vsaj uvrstitev na predolimpijski turnir. Smo razočarani, vendar gremo dalje,"
je še dodal Ljubljančan.
Pozitivna stvar - izkušnje za mlade
Goran Dragić,
ki je bil z Erazmom Lorbkom s 16 točkami prvi strelec Slovenije na tekmi z Litvo, je v ekipi pogrešal predvsem Boštjana Nachbarja: "Teh ciljev nismo izpolnili. Škoda, ker ni bilo Boštjana Nachbarja, morda bi z njim lahko naredili kaj več. Zagotovo bi z njim dobili dodatno širino v napadu. Igrali smo s tem, kar smo imeli na razpolago. Lahko bi bile nekatere tekme tudi boljše. To je zdaj za nami. Treba je prespati to in se pripraviti na prvenstvo leta 2013."
25-letni košarkar Houstona je kot pozitivno stvar turnirja navedel priložnost, ki so jo dobili trije najmlajši v ekipi: "Seveda so bile pozitivne stvari tudi na tem prvenstvu. Predvsem je dobro, da so bili z nami te mladi igralci - Zoran, Edo Murić in Luka Rupnik, ki so bili prvič na takem tekmovanju. Videli so, kako vse poteka, in so lahko okusili to."
Ritem za nekatere prehud
Slovenija je igrala v počasnem ritmu, o tem so spregovorili tudi v preostalih reprezentancah. Zagotovo je to način, ki ni po godu Dragiću. "Gogi" je razkril, da je bilo sprva mišljeno drugače: "Mi smo ves čas trenirali, da bomo igrali hitro. Tudi med pripravami smo prakticirali hitro igro. Dogovorjeni smo bili, da igramo čim hitreje in poskušamo dosegati lahke koše iz protinapadov. Na koncu se je izkazalo, da je ritem prehud in da nekateri igralci temu ne morejo slediti. Morali smo se prilagoditi celi ekipi."

Zadnja akcija na tekmi proti Litvi je bila zrisana za Saša Ožbolta, vendar so Litovci s prevzemanjem v obrambi prisili Slovence, da so žogo poslali v kot Dragiću, od koder je bilo praktično nemogoče zadeti. Slovenija je tako ostala brez olimpijskih iger. "Vsako leto smo imeli nekaj, od evropskega, svetovnega prvenstva do kvalifikacij za olimpijske. Drugo leto ni nič. Treba je potegniti pozitivne stvari. Morda bodo pa na naslednjem evropskem prvenstvu vsi spočiti in bodo vsi igralci prišli," je dodal edini reprezentant, ki igra v Ligi NBA.

Iz Kaunasa,