Boštjan Nachbar se bo pred reprezentančnimi pripravami posvetil svojemu košarkarskemu kampu in projektu Življenje je košarka. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Nachbar se bo pred reprezentančnimi pripravami posvetil svojemu košarkarskemu kampu in projektu Življenje je košarka. Foto: MMC RTV SLO
Damir Markota in Boštjan Nachbar
Nachbar je oktobra lani z Efes Pilsnom gostoval tudi v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Nachbar gost oddaje NLP

30-letni Dravograjčan, ki je prek Atlantika igral za Houston, New Orleans in New Jersey, pred tremi leti pa se je vrnil v Evropo, več o svoji nadaljnji karieri še noče izdati, jasno je le, da je vrnitev v ZDA po dveh sezonah v Efes Pilsnu kar realna "opcija": "Možnosti so, bo pa treba predvsem veliko potrpežljivosti. Pogodbe ne bom podpisoval oziroma dobil v tako kratkem času. Najprej je na vrsti reprezentanca, želim se osredotočiti nanjo, potem pa bom reševal klubske zadeve in prihodnost."

Tudi leta 2013 bi rad bil zraven
Nachbar bo na evropskem prvenstvu v Litvi seveda znova eden ključnih mož v slovenski izbrani vrsti. "Cilji so visoki. Vsi vemo, da si s to generacijo želimo osvojiti medaljo. Verjamem, da nam bo uspelo. Ekipo imamo pravo, trenerja imamo vrhunskega. Reprezentanca ima žal nekaj težav s poškodbami nekaterih igralcev, ampak to je že nekakšna stalnica," pravi Korošec.

Vesel je, da bo reprezentanca spet odigrala veliko prijateljskih tekem v Sloveniji in da bo na EP-ju znova veliko slovenskih navijačev: "Naši navijači so res najboljši." Nachbar si želi igrati tudi na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2013: "Če bom zdrav, bom igral. To bo vrhunec kariere marsikaterega slovenskega košarkarja in jaz bi rad bil zraven." Še prej pa upa, da bo Slovenija prvič nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Celoten pogovor Tjaše Železnik z Nachbarjem si lahko ogledate v videonovici na desni strani.

Kariere v Evropi so krajše
Eden najboljših slovenskih krilnih košarkarjev bo na začetku julija dopolnil 31 let. Letos je imel malo smole s poškodbo gležnja, sicer pa mu zdravje dobro služi. "Za 31-letnika se počutim odlično. Če bi se vrnil v Ameriko, bi verjetno lahko igral kakšno sezono več. V Ligi NBA je lažje podaljšati kariero. Je več tekem, a manj treningov. Povprečno so kariere v Evropi krajše," razmišlja Nachbar, ki je v finalu letošnje Lige NBA privoščil zmago Dallasu.

Vsestransko dejaven
Do začetka reprezentančnih priprav ne bo imel veliko časa za počitek. Že peto leto zapored organizira košarkarski kamp v Kopru, kjer živi. Svoje znanje in izkušnje bo delil s 160 otroki. Zanimanje za kamp je veliko, število udeležencev so morali celo omejiti, ker nimajo več prostora.
Še ponosnejši pa je Nachbar na projekt Življenje je košarka, s katerim spodbuja integracijo oseb z motnjami v duševnem razvoju v sodobno družbo in jim poskuša približati košarko. Trenutno sodeluje z varovanci varstvenodelovnih centrov iz Kopra in Kranja, kmalu pa se bodo pridružili tudi novi.

Boštjan Nachbar gost oddaje NLP