Svetovni podpravki Turki so v prvih dveh krogih z visoko razliko odpravili Portugalsko in Veliko Britanijo. Nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić ima povprečje 12 točk na tekmo. Foto: EPA
Svetovni podpravki Turki so v prvih dveh krogih z visoko razliko odpravili Portugalsko in Veliko Britanijo. Nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić ima povprečje 12 točk na tekmo. Foto: EPA
Edo Murič in Damir Markota
Hrvaški mediji poročajo, da je natreningu preskočila iskrica med Stankom Baraćem in Rokom Stipčevićem. Košarkar Uniona Olimpije Damir Markota dogodka ni zanikal, je pa izjavil, da je bil v trenutku pretepa v slačilnici in da o tem ne more povedati nič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za zdaj je prvi strelec prvenstva Tony Parker. Foto: EPA

"Balkanska" skupina, s katero se v nadaljevanju križa slovenska skupina D, je tudi trenutno najbolj izenačena. Dve zmagi so dosegli le Grki, dva poraza Finci, prav vse štiri republike nekdanje Jugoslavije pa imajo po prvih dveh krogih polovičen izkupiček.

Hrvati so se celo stepli?
Prvi dan so Makedonci nekoliko nesrečno po podaljšku klonili s Črno goro (65:70), dan pozneje pa so presenetili favorizirane Hrvate. Vrsta Jokeja Vrankovića je v pripravljalnem obdobju prikazala dobro igro, ki pa je v Litvi ni mogoče zaznati. Prvi dan so v Alytusu Hrvati ogromno dela imeli s Finci. Rešil jih je ostrostrelec iz Mostarja Bojan Bogdanović, ki pa je na drugem srečanju zgrešil met za zmago. Slabe igre pa so verjetno posledica trenj znotraj moštva, saj naj bi si v lase na treningu skočila še en Mostarčan v hrvaški izbrani vrsti Stanko Barać in Rok Stipčević, ki je sicer po mami slovenskega rodu. Za nameček se je poškodoval še Marko Tomas.

Pri Makedoniji je drugo tekmo odlično odigral nekdanji organizator igre Uniona Olimpije Vlado Ilievski. Za popolno izenačenje skupine je poskrbela Bosna in Hercegovina, ki je dobila obračun s Črnogorci.

Največ morda pokazali Turki
Favoriti še skrivajo svoja orožja. Prvenstvo se je komaj začelo, kakšnih presežkov pa še ni bilo. Bolj ali manj gre vse po načrtih, favorizirane reprezentance zbirajo pare točk in počasi se izoblikuje krog ekip oziroma kandidatk, ki bodo nadaljevale prvenstvo.

V skupini A, kjer so na papirju najbolj kakovostne ekipe, so največ do zdaj pokazali Turki (izvrstno igra nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić), vendar pa sta dve zanesljivi zmagi tudi na računu Španije in Litve. Britanci, Portugalci in Poljaki na čelu s slovenskim strokovnjakom Alešem Pipanom imajo bolj kot ne vloge statistov. V skupini B so prav tako v ospredju tri izbrane vrste. Trenutno sicer vodijo Nemci z odličnim Dirkom Nowitzkim, dve zmagi pa imata tudi Francija in Srbija. Latvijci in Izraelci niso pokazali veliko, Italijani pa so se dobro opirali Nemčiji in "orlom" Dude Ivkovića.

Gruzija ob Rusiji in Sloveniji kandidat za drugi del
V skupini D sta pričakovano na vrhu z dvema zmagama Rusija in Slovenija, vendar sta do štirih točk prišli težje, kot je bilo pričakovati. Gruzija, ki jo bodri okoli 3.000 navijačev, je trenutno tretja in postaja glavni kandidat, da se poleg favoriziranih dveh uvrsti v nadaljevanje.

Prvi strelec za zdaj Parker
Kar nekaj posameznikov se je strelsko izkazalo. S povprečjem 26 točk na tekmo je najboljši Francoz Tony Parker. Točko manj na srečanje dosega španski zvezdnik Pau Gasol, ki v zasedbi evropskih prvakov blesti v navezi z velikim prijateljem in sovrstnikom Juanom Carlosom Navarrom. Tudi "La Bomba" je med najboljšimi strelci trenutno. Erazem Lorbek je s povprečjem 15 točk 20.

Lakovič tretji podajalec turnirja
Najboljša skakalca na turnirju sta Črnogorec Vladimir Dašić, ki je na prvih dveh tekmah dosegel dvojna dvojčka, in nemški NBA-jevec Chris Kaman s 13,5 ujete odbite žoge na srečanje. Lorbek in Mirza Begić sta na prvih dveh obračunih zbrala po 12 skokov.

Najboljši podajalec je Srb Miloš Teodosić (8,5), ki je bil v tem elementu najboljši že na prejšnjem prvenstvu. Najboljšemu evropskemu igralcu v pretekli sezoni sledi Parker (7,5), slovenski kapetan Jaka Lakovič pa si še s tremi košarkarji deli tretje mesto (5,5).