Željko Obradović je 8. maja v Barceloni že osmič dvignil pokal za zmagovalce Evrolige. Foto: EPA
Željko Obradović je 8. maja v Barceloni že osmič dvignil pokal za zmagovalce Evrolige. Foto: EPA
Jure Zdovc in Željko Obradović
Na okrogli mizi je bil tudi Jure Zdovc, ki mu je 4. novembra lani z Unionom Olimpijo uspelo premagati Panathinaikos v Stožicah v 3. krogu Evrolige. Foto: Marko Kovič
Košarkarji Panathinaikosa
Košarkarji Panathinaikosa so v Barceloni znova zmagali v Evroligi. Foto: Reuters
Ettore Messina
Ettore Messina se seli v Ligo NBA, kjer bo pomočnik trenerja Mika Browna. Obradovića Liga NBA ne zanima. Foto: EPA
Dimitris Diamantidis
Obradović zelo ceni kapetana Panathinaikosa Dimitrisa Diamantidisa. Foto: EPA
Obradović ne more brez košarke
Sloviti trener Obradović na obisku v Ljubljani

51-letni strokovnjak iz Čačka od leta 1999 sedi na klopi Panathinaikosa, petkrat je osvojil Evroligo, enajstkrat je bil grški prvak, šestkrat pa grški pokalni prvak. V Evroligi je bil najboljši tudi s Partizanom (1992), Joventutom iz Badalone (1994) in madridskim Realom (1995). "Motivacija je vedno prisotna, obožujem svoj posel. V življenju je privilegij, če lahko počneš tisto, kar te najbolj zanima. Minilo je šele deset dni, odkar smo končali sezono, od zmage nad Olympiacosom, a mi že manjka trening. Če ne bo šlo drugače, bom moral najti otroke, da malo potreniram z njimi," je pojasnil Obradović.

Namesto na EP 1991 na klop Partizana
V igralski karieri je bil leta 1990 svetovni prvak z Jugoslavijo, dve leti pred tem pa srebrn na olimpijskih igrah v Seulu. Leta 1991 bi moral z reprezentanco Jugoslavije na evropsko prvenstvo v Italijo, takrat pa je dobil tudi vabilo Partizana, da postane glavni trener. Sprejel je velik izziv, čeprav prve tri mesece ni mirno spal, po glavi so mu rojile vse podrobnosti treningov.

"Imel sem srečo, da sem igral s tako generacijo. Trener Duda Ivković je želel, da pomagam mladim igralcem na prvenstvu v Italiji," Ko je prišel klic iz Beograda, celo noč ni spal, ob pol petih zjutraj je ženi dejal, da ne gre več na reprezentančne priprave. "Rekla je, da sem malce preveč spil," je v svojem slogu povedal Obradović, ki je takrat sklenil igralsko kariero, začela pa se je veliko bolj veličastna trenerska.

"Vsi so mi govorili, da nimam dovolj izkušenj, da bi vodil igralce, s katerimi sem še včeraj igral. Prepričani so bili, da ne bom dolgo zdržal," se je spomnil svojih začetkov na trenerski klopi.

Sabonis treniral s sončnimi očali
Veliko trenerjev ima težave z zvezdniki, Obradović pa si je avtoriteto zgradil ravno na glavnih igralcih posameznih ekip. Željko je pojasnil, kako je na realna tla spravil Arvidasa Sabonisa pri Realu. Sloviti Litovec si je na enem od treningov na atletski stezi nataknil sončna očala. Obradović je pristopil in Sabonis je upošteval njegov nasvet, sončnih očal pa ni več nosil. Vsaj na treningih ne.

KZS je pravilno izbral
Zelo dobro pozna tudi Božidarja Maljkovića, ki vodi slovensko reprezentanco. "Božo Maljković ima ogromno izkušenj in znanja. Prepričan sem, da je to zares dobra poteza Košarkarske zveze Slovenije. Zelo pomembno je seveda, v kakšni sestavi bo Slovenija nastopila na evropskem prvenstvu. Svojim igralcem sem v reprezentanci vedno govoril, da mora biti motiv največji, ko se igra za izbrano vrsto. Ne glede na to, kdo je v končnem izboru, vsakemu mora biti velika čast igrati za reprezentanco. V Sloveniji imam veliko prijateljev, zato ji želim vse najboljše, uspeh pa seveda privoščim tudi Maljkoviću," je z izbranimi besedami govoril uspešni strateg.

Slovenija že velikokrat blizu medalj
"Slovenski reprezentanci je velikokrat res malo zmanjkalo do medalje. Mislim, da ima ta generacija res veliko priložnost za odličje. Srbija je moja država, delam v Grčiji, poleg teh dveh držav pa bi privoščil medaljo še Sloveniji. Upam, da bodo te tri države na vrhu na evropskem prvenstvu in se s tem kvalificirale na olimpijske igre v Londonu," je pogled proti evropskemu prvenstvu v Litvi usmeril nekdanji selektor Jugoslavije, s katero je leta 1996 osvojil olimpijsko srebro v Atlanti, leto zatem postal evropski, nato pa leta 1998 še svetovni prvak.

Nikoli ni bil kandidat za selektorja Slovenije
Ko je slovenska izbrana vrsta potrebovala selektorja, je velikokrat beseda nanesla tudi na Obradovića. "Nikoli se nisem resno pogovarjal za mesto slovenskega selektorja, saj sem imel pogodbo s Panathinaikosom. V čast mi je, da se je govorilo o meni na mestu selektorja. Zelo rad pridem v Ljubljano, zjutraj sem se sprehodil po centru mesta in videl, da se je veliko stvari spremenilo. Živel sem v Atenah, Beogradu, Atenah, tu pa je vse bolj mirno, tako vzdušje imam zelo rad," je povedal Obradović, ki je bil med letoma 1980 in 1984 organizator igre pri Borcu iz Čačka, pri 24 letih pa se je preselil k beograjskemu Partizanu. S črno-belimi je bil leta 1987 jugoslovanski prvak, leto zatem pa udeleženec zaključnega turnirja Evrolige.

Najpomembnejši je karakter igralcev
Tudi Obradović ima slabo izkušnjo na selektorski klopi. "Leta 2005 so bila pričakovanja na EP-ju v Srbiji visoka, naredili pa smo obupen izid. Krivdo sem prevzel nase, saj sem vse do konca mislil, da bodo igralci pozabili na zamere in na domačem EP-ju zaigrali tako, kot sem pričakoval. Vse skupaj je izpadlo drugače. Odnosi so bili porušeni. Če bi koga pravočasno odstranil, bi bil najbrž izid na koncu popolnoma drugačen. Nikoli ne smeš misliti, da bo čas zacelil odnose, treba je reagirati že na začetku priprav. Karakter igralcev je vedno na prvem mestu, problematičnih igralcev nikoli nisem maral v klubu, zato sem se prej o vsem podrobno pozanimal," je dejal trenerski mag, ki vse tekme vodi zelo čustveno.

Messini želi veliko sreče, NBA pa ga ne zanima
Ettore Messina
je postal pomočnik Mika Browna pri LA Lakersih. Obradovića izziv v Ligi NBA ne zanima: "Všeč mi je, da se je Ettore odločil za to potezo, o kateri je reazmišljal že dlje časa. Vem, da je velik prijatelj z Mikom Brownom, skupaj sta sodelovala že, ko je bil Brown trener Clevelanda. Upam, da bo Messini uspelo, on je lahko tudi glavni trener ekipe v Ligi NBA. Želim mu, da bi enkrat postal prvak," je še dodal Obradović, ki je vsem zbranim priporočil knjigo o čustveni inteligenci.

Sin po poteh Diamantidisa?
Posebej je pohvalil Dimitrisa Diamantidisa, najkoristnejšega igralca (MVP) letošnje Evrolige. "Imam 12-letnega sina. Želel bi, da je tak kot Diamantidis. Skromen in pozoren," je opisal kapetana evropskih prvakov.

Obradović ne more brez košarke
Sloviti trener Obradović na obisku v Ljubljani