22-letni Luka Lapornik si bo poskušal izbojevati mesto v reprezentanci, ki bo potovala v Litvo na evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
22-letni Luka Lapornik si bo poskušal izbojevati mesto v reprezentanci, ki bo potovala v Litvo na evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Luka Lapornik
Za Slovenijo je debitiral na srečanju proti Poljski. Foto: Rene Gomolj
Luka Lapornik
Po prihodu k Zlatorogu je zelo napredoval. Foto: Pia Nikolič

Odlična sezona in uspešno delo Aleša Pipana, ki bo na evropskem prvenstvu vodil Poljsko, sta mesto na pripravah prinesla dvema košarkarjema Zlatoroga. Na izbirnih treningih, ki jih je konec pretekle sezone pripravil slovenski selektor Božidar Maljković, sta od Laščanov najboljši vtis pustila Danijel Vujasinović in Luka Lapornik.
Lapornik potihoma pričakoval vpoklic
Da je na treningih zares odlično delal, priča tudi izjava, ki jo je Lapornik takoj po vpoklicu v izbrano vrsto dal za MMC: "Potihoma sem vpoklic pričakoval, ker sem dobro igral že na teh izbirnih treningih. Poleg tega imam za seboj dobro sezono, v kateri sem napredoval. Rad bi seveda potoval tudi v Litvo, če se bo dalo. Zagotovo bi pa rad ostal čim dlje v reprezentanci. Mislim, da sta mi glavna tekmeca Jaka Blažič in Zoran Dragić. Cilje strokovnega štaba upam, da nam bo uspelo izpolniti. Veliko bo odvisno od tega, ali bomo imeli svoj dan."
Na selektorjevo delo so se Lapornik in drugi mladeniči, ki so prvič v reprezentanci, privajali že na teh izbirnih treningih, kjer je "Boža" pustil na košarkarjih velik pečat: "O selektorju Božidarju Maljkoviću lahko rečem same dobre besede. Na izbirnih treningih smo delali predvsem pri individualnih stvareh. Selektor nas je lahko vse preveril, pregledal in ocenil ter na podlagi tega je lahko nato izbral."

Pipan najzaslužnejši za velik napredek
Za vse novince je velika čast že, da sodelujejo na pripravah. Lapornik, ki bo letos dopolnil 23 let in je najstarejši med novo vpoklicanimi igralci, upa, da bo od sodelovanja z vsemi uveljavljenimi igralci odnesel čim več: "Zame je to ena lepa izkušnja. Mislim, da se od teh igralcev, ki so med boljšimi v Evropi in so se nekateri tudi uveljavili v Ligi NBA, lahko veliko novega naučim, kar mi bo prav prišlo v nadaljnji karieri."
195 centimetrov visoki košarkar je pred preteklo sezono prišel v Zlatorog in s tekme v tekmo je bil viden napredek v njegovi igri. "V moji igri je po tej sezoni viden velik napredek. Mislim, da to predvsem po zaslugi trenerja Aleša Pipana. Vesel sem, da sem se odločil za ta prestop. Prvič sem praktično začel tako trenirati dvakrat dnevno, in ta napredek se je takoj poznal," je s svojim delom zadovoljen Luka. Košarkar, ki lahko igra na položaju krila ali branilca, ima dobre telesne predispozicije, v zadnji sezoni pa je popravil tudi met.
Po uspešni sezoni Zlatorog znova v Ligi NLB
Laščani so z mlado ekipo in nekaterimi izkušenimi igralci blesteli v rednem delu državnega prvenstva, ko so z le enim porazom zanesljivo osvojili prvo mesto, dobro pa so opravili tudi z Ligo Telemach za prvaka in se po petih letih vrnili v Ligo NLB. Lapornik, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral v mestecu ob Savinji, je v povprečju za pivovarsko moštvo dosegal po 9,1 točke in štiri skoke na tekmo.
Vsi v Laškem so po uspešni sezoni navdušeni in komaj čakajo, da znova zaigrajo v jadranski druščini : "Za nami je zares uspešna sezona. Verjetno še bolj, kot smo pa sami pričakovali. Uvrstili smo se v Ligo NLB, kar je lep uspeh. V rednem delu državnega prvenstva smo imeli le en poraz, kar je tudi lep dosežek. Na koncu smo bili četrti. Se že veselim naslednje sezone in igranja v Ligi NLB."
Vsi v družini povezani s košarko
Lapornik prihaja iz Šentjurja, kjer je tudi začel svojo športno pot: "Vsa družina je vseskozi bila povezana s košarko. Igral jo je že oče, sicer bolj rekreativno. Imam tudi starejšega brata, ki je prav tako igral, a ko je bil star nekje 20 let, je prenehal. Šel sem po njunih stopinjah in ni mi žal." Vse do prestopa v Laško je igral v matičnem klubu, s katerim je uspešno igral v Ligi Telemach in bil v zadnjih letih ves čas med glavnimi nosilci igre.
Luka, ki si nekoč želi zaigrati v Evroligi, bo vse naredil, da prepriča Maljkovića in potuje z izbrano vrsto na evropsko prvenstvo, na katerem pa Slovenija in tudi Lapornik ne skrivata visokih želja: "Cilji po medalji so kar realni. Naredil bom vse, tako kot vsak izmed mladih na teh pripravah, da odpotujem v Litvo."