Uroš Slokar po uspešni sezoni v Španiji prihaja v izbrano vrsto dobro pripravljen. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Uroš Slokar po uspešni sezoni v Španiji prihaja v izbrano vrsto dobro pripravljen. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slokar je mnenja, da so pripravljalne tekme ključnega pomena, saj se tako ekipa najlažje uigra. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Uroš Slokar
V zadnjih letih je Slokar stalni član slovenske izbrane vrste, za katero je prvič zaigral na EP-ju v Beogradu leta 2005. Foto: EPA
Uroš Slokar
Po Slokarjevih besedah se medalja Sloveniji predolgo izmika. Je v Litvi čas za odličje? Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Ob številnih odpovedih v zadnjih letih se je Slovenija vedno lahko zanesla na Slokarja, ki je postal eden glavnih igralcev izbrane vrste pod obema obročema. 210 centimetrov visoki krilni center se je v pretekli sezoni izkazal pri Manresi v močni španski ACB ligi. 28-letni košarkar si želi, da Sloveniji končno uspe osvojiti želeno medaljo, ki se (pre)dolgo izmika.
Slokar, ki je v svoji karieri igral še za Slovan, Olimpijo, Benetton, Snaidero, Toronto Raptors, moskovski Triumph, Fortitudo in Sieno, se veseli pripravljalnih tekem, ki so po njegove mnenju ključnega pomena, na samem evropskem prvenstvu pa je prepričan, da bo odločala kohezija v ekipi.


Božidar Maljković je dejal, da je delo na pripravah vrhunsko. Kako ste igralci zadovoljni s potekom priprav?
Za tiste, ki smo že prvi teden trenirali v Kranjski Gori, je bil dober že ta prvi del, saj smo veliko delali za fizično pripravo. Veliko smo pridobili moči. Zdaj, ko smo skoraj popolni, ko so se nam pridružili še ti izkušenejši, pa lahko začnemo tudi taktične priprave. Že takoj smo malo trenirali nekatere napade, da smo nekoliko osvežili spomin in jih seveda tudi predstavili tem, ki so prišli pozneje.
Na prvih pripravljalnih tekmah ni mogoeč pričakovati veliko, pa vendar, kako se pripravljate na prvi dve srečanji?
Te prijateljski preizkusi so, recimo, za novinarje in javnost dokaj neprijetni, za nas pa so ključnega pomena. Nimamo še nobenih taktičnih zamisli. Moramo se uigrati. Najbolje je, da se začneš uigravati proti ekipi, ki te ne pozna in ne ve, kaj delaš. Na treningu nasprotnik ve, kaj delaš. Tako so te tekme za moje pojme najboljša priprava.
Božidar Maljković je prvič v vlogi selektorja in, kot kaže, se je na pripravah do zdaj zares izkazal.
Tudi jaz lahko povem le pozitivne stvari o njem. Res pa je, da tako kot pri igralcih, kvaliteta pride na dan na sami tekmi. Mislim, da bomo na njegovo kvaliteto najbolj računali na tekmah. Zato ga še toliko bolj spoštujemo. Če kdo nekaj v svoji karieri naredi, se mu tega nikoli ne more vzeti, ampak se le spoštuje in gledaš na to le kot čast, ki jo lahko izkoriščaš sebi v prid.

Za vami je uspešna sezona v Španiji. Kako pripravljeni ste prišlo v reprezentanco?
Prejšnji teden smo se že dvignili na neko raven. Logično to še ni tekmovalna raven. To bomo potrebovali še tri ali štiri tedne. Zaradi tega se temu tudi reče priprave. Mislim, da bomo prišli na prvenstvo, če ne z drugim, že s samozavestjo v dobrem stanju.
V takem stanju, da se uresničijo ti visoki cilji?
Jaz sem bil vedno za to, da se naredi en korak več kot na prejšnjem prvenstvu. Za zdaj nam je v teh šestih letih, od kar sem jaz v reprezentanci, vedno uspelo. Logično, lahko prideš samo do neke stopnje. Če prideš do prvega mesta, ne moreš višje. Jaz upam, da bomo lahko s to reprezentanco in nosilci, ki jih imamo, prišli do četrtega mesta ali celo višje. Nedvomno se nam ta medalja že dolgo izmika. Tudi druge reprezentance enako razmišljajo, se prav tako pogovarjajo z novinarji, kot se sam ravnokar. So močne. Bo pa nedvomno kohezija ekipa prišla najbolj do izraza, kot je še vsako leto do zdaj.
Če za konec še pokomentirate vaš klubski status, trenutno ste brez kluba. Je kaj novega v tej smeri?
Za zdaj ni nič novega. Se mi sploh ne mudi. Recimo, v Španiji se zdaj še čaka na skupščino, kjer bodo določili število tujcev. Se mi nikamor ne mudi. Vidi se, da za zdaj še ni tistih velikih podpisovanj. Morda le nekateri veliki klub. Drugo pa bolj kot ne še vse stoji. Vsekakor bi želel ostati v Španiji. Bilo je že nekaj stikov. Pokazal sem, da v Španiji lahko igram in da mi ta način košarke nekako leži. Upam, da bom lahko tam tudi nadaljeval. Me pa tudi vleče v kakšno drugo državo, morda v kakšen močnejši klub. Vse stvari so še odprte.