Darijan Košir in Rašo Nesterović sta v Vilni predstavila naslednje evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Darijan Košir in Rašo Nesterović sta v Vilni predstavila naslednje evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Stožice
Od dvoran, ki bodo gostile prvenstvo, je dokončana le stoženska v Ljubljani, kjer bodo zaključni boji in drugi del turnirja. Tri bo treba zgraditi na novo, jeseniško pa temeljito prenoviti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Košir je v uvodu spregovoril o Sloveniji in poudaril vse lepote, ki jih dežela na južni strani Alp premore. Ob tem je izpostavil lego, trdno gospodarstvo in napredek, ki ga je Slovenija naredila v času 20-letne samostojnosti.
Pričakuje se dober obisk prvenstva
"Polovico Slovenije prekrivajo gozdovi, zato je barva naše promocije zelena. Smo edina država, ki ima v imenu besedo "love" in zato se nam zdi slogan zelo posrečen. Slovenija ima odlično lego, saj je v središču Evrope in je lahko dostopna. Okoli nas so same pomembne košarkarske države in zato tudi pričakujemo dober obisk," je povedal Košir.
Izpostavil je še dejstvo, da so Slovenci veliki športni navdušenci: "Slovenci smo zelo ponosni na svoje športnike, ki dosegajo odlične rezultate. Smo edina tako majhna država na svetu, ki je nastopila na svetovnih prvenstvih v treh najbolj pomembnih ekipnih športih – nogometu, košarki in rokometu. Vlada je tako z veseljem pristopila k organizaciji."

Nekaj negotovosti le glede Ptuja
Po koncu je Košir še dodal, da verjame, da bodo dvorane uspešno zgrajene. Vseeno pa nekaj skrbi povzroča predvsem gradnja novega objekta na Ptuju. Z drugimi naj ne bi bilo težav. V primeru zapletov naj bi bil rezervni načrt dvorana Tivoli v Ljubljani, ki je leta 1970 že gostila svetovno košarkarsko prvenstvo. Obenem tudi verjame, da bo celjski župan Bojan Šrot po obisku prvenstva v Litvi uvidel, da je napravil napako, ker Celje ni pristopilo k projektu.
Nekdanji kapetan Rašo Nesterović je predstavil slovensko košarko: "Slovenija je po površini majhna, vendar se lahko pohvali z velikimi športnimi uspehi. Že osem igralcev je nastopilo v Ligi NBA. Od osamosvojitve je nastopila na vseh evropskih prvenstvih. Slovenci, ki jih na prvenstvih lahko vidite oblečene v zeleno, imajo radi košarko in zato sem prepričan, da bomo dobri organizatorji EP-ja."

Iz Vilne,