Rašo Nesterović je ambasador Eurobasket, ki ga bo Slovenija gostila čez dve leti. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Rašo Nesterović je ambasador Eurobasket, ki ga bo Slovenija gostila čez dve leti. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Uroš Slokar, Edo Murić in Goran Jagodnik
Rašo verjame, da ima Slovenija še veliko rezerv. Foto: Reuters
Jaka Lakovič, Dragič, Nesterovič
Nesterović je mnenja, da k promociji lahko največ prispevajo nekdanji košarkarji. Foto: Reuters


Rašo se je odzval na povabilo Košarkarske zveze Slovenije, vendar pa še ne ve, kakšna točno bo njegova vloga: "Po prvenstvu se bomo usedli in videli, kakšna bo moja vloga. Mislim, da bi bilo potrebno izkoristiti tudi ostale nekdanje košarkarje, ki lahko na najboljši način promovirajo svojo državo. Menim, da si Slovenija po desetih prvenstvih zasluži, da ga tudi sama organizira. To je potrebno maksimalno izkoristit za promocijo košarke in države."
Težko namestiti 12 reprezentanc
Slovenci izkoriščajo prvenstvo v Litvi tudi za spoznavanje s samo organizacijo tovrstnega tekmovanja. Predvsem so bile težave z nastavitvijo, saj hotelske usluge v prvem delu niso bile na pričakovani ravni, vendar to Raša ni pretirano zmotilo: "Ni nobenih zamer. Namestitev je takšna, kakršna je. Ni kar tako namestiti na enkrat 12 ekip. To je z vsem osebjem več kot 300 ljudi. Težko jih je namestiti v enemu hotelu v mestu. V dvorani vse funkcionira tako, kot je treba. Samo še naša ekipa začne funkcionirati tako, kot je potrebno, pa bo vse v redu."
Slovenija lahko pokaže še veliko več
35-letni Ljubljančan je bil vrsto let osrednja figura slovenske izbrane vrste in tako zna podati pravo oceno trenutnega moštva: "Mislim, da to še ni bilo vse, kar lahko ekipa pokaže. V nekaterih segmentih igre je ekipa že zares dobro igrala. Težko je sprejeti koncept in filozofijo trenerja v vsega dveh mesecih. Recimo Španci že vrsto let igrajo skupaj. Imajo svoj sistem. Ne glede na to, kateri trener pride, vedo kako igrati, kakšna je hierarhija, kaj kdo dela in tako le meljejo naprej."
Vse bo odvisno od četrtfinalne tekme
Težki porazi, kakršen je bil z Grki, so sestavni del športa. Po besedah Prvaka Lige NBA iz leta 2005 ni razloga za preplah: "Ne smemo obupati po tekmi z Grki. Zgodilo se je, kar se je. Je kar nekaj mladih igralcev, ki so na prvenstvu prvič. Za njih je verjetno še najtežje. Zaradi odpovedi in zdravstvenih razlogov ni nekaterih nosilcev igre, tako je večje breme na njih. Treba jih je spodbujati in biti maksimalno pozitiven. Nič še ni izgubljenega. Še dve tekmi sta pred nami. Nato pa je vse odvisno od tistega četrtfinalnega srečanja."
Raša za prvenstvu še nobena ekipa ni posebej prepričala: "Nobena reprezentanca še ni pokazal vsega, kar zna. Morda le Rusi in Francozi. Litovci, Španci, Srbi … nihče še ni pokazal tiste prave košarke. Vsi imajo probleme in nihajo v igri. Treba je iti iz tekme v tekmo in ne razmišljati predaleč naprej. V četrtfinalu pa se je potrebno pripraviti na tisto tekmo in dati vse od sebe."

Iz Vilne,