Goran Dragić bo imel skupaj s soigralci težko nalogo zaustaviti odličnega Boja McCalebba. Foto: EPA
Goran Dragić bo imel skupaj s soigralci težko nalogo zaustaviti odličnega Boja McCalebba. Foto: EPA


"Vsi vemo, da je najpomembneje, kako bomo kontrolirali Boja McCalebba oziroma vseh pet igralcev, saj on ustvarja dobre položaje za druge soigralce. Najpomembneje bo, da odigramo kolektivno obrambo in z njo ustavljamo njihov napad," je odličnega ameriškega organizatorja igre, ki je na prvenstvu v neverjetni formi, izpostavil pomočnik selektorja Božidarja Maljkovića Gašper Potočnik.
Igra Makedonije se vrti okoli McCalebba in treh izjemno izkušenih košarkarjev - Vlada Ilievskega, Pera Antića in Todorja Gečevskega. Prvi trije preživijo na parketu po okoli 35 minut. Branilca oziroma oba organizatorja igre ves čas držita močan ritem, visoka igralca pa odlikuje tudi dober met z razdalje.
Tudi visoki igralci dobro zadenejo
Prav met za tri je veliko orožje naslednjega slovenskega nasprotnika: "Makedonci izkoriščajo dejstvo, da imajo na centru igralca z odličnim metom, ki jim tudi širi raketo in daje več prostora McCalebbu ter drugim, da prodirajo, poleg tega pa imajo tu še Pera Antića, ki je prav tako izvrsten strelec. Pogosto so v njihovi peterki štirje dobri strelci in McCalebb, za katerega vemo, da ima malce slabši met."
Slovenska reprezentanca dobro pozna makedonsko, saj se je z njo večkrat pomerila v pripravljalnem obdobju. Letos so bili Maljkovićevi varovanci boljši v Kidričevem (83:71), lani pa so, prav zaradi odličnega meta z razdalje, slavili Makedonci (69:70). Drugo tekmo na pripravah za svetovno prvenstvo je visoko dobila Slovenija (95:68).

Iz Vilne,