Dirka Nowitzkega mnogi po naslovu v Ligi NBA razglašajo za najboljšega evropskega igralca vseh časov. Bo to dokazal tudi v Litvi? Foto: EPA
Dirka Nowitzkega mnogi po naslovu v Ligi NBA razglašajo za najboljšega evropskega igralca vseh časov. Bo to dokazal tudi v Litvi? Foto: EPA
Dirk Nowitzki in Pau Gasol
Pau Gasol bo želel dokazati, da je bil njegov letošnji mrk v končnici Lige NBA le naključje. Foto: Reuters
EP v Litvi
Neposredno potujeta v London le prvouvrščeni reprezentanci, nadaljnje štiri se bodo uvrstile olimpijskega kvalifikacijskega turnirja. Foto: EPA

Nemci si znova manejo roke, saj bodo MVP-ja nedavno končanega finala Lige NBA, superzvezdnika Dallasa Dirka Nowitzkega, več kot toplo spet sprejeli v svoje vrste. Ni treba posebej poudarjati, da so z Nowitzkim v kadru sposobni marsičesa. Tudi boja za kolajne in morebitne vstopnice za olimpijske igre. Oziroma z besedami reprezentančnega kapetana Steffena Hamanna: "Zares, zares se veselim, da bom to poletje preživel skupaj z njim!"

Slovenski selektor Božidar Maljković bo seznam reprezentantov za EP v Litvi sporočil v četrtek ob 15. uri.

Gasol starejši željan dokazovanja
Nowitzki in njegov Dallas sta v polfinalu Zahoda pometla z LA Lakersi španskega centra Pauja Gasola, ki je željan dokazovanja: "Želim se boriti za olimpijske igre. Imel bom veliko več časa za počitek, tako da ne bo težav." Znova se mu bo pridružil tudi organizator igre Jose Calderon ter seveda Marc Gasol in Rudy Fernandez.

NBA-deveterica pri Franciji
Podobno kot pri Špancih ali pa še bolj suvereno lahko tudi za Francijo rečemo, da bodo imeli NBA-zasedbo. Na seznamu galskih petelinov je kar devet NBA-igralcev, poleg "playa" San Antonia Tonyja Parkerja tudi Boris Diaw, Ronny Turiaf, Mickael Pietrus, Nicolas Batum, Ian Mahinmmi, Rodrigue Beaubois in Chicagov center Joakim Noah. To bo zanj reprezentančni debi na članskih tekmovanjih.

Bellineli: Imamo dovolj kakovosti
Italijani bodo v Litvo zagotovo pripeljali svoj NBA-trio Andreo Bargnanija, Marca Bellinelija in Danila Gallinarija. "Skozi kvalifikacije smo postavili temelje, zdaj gremo po rezultat. Imamo dovolj kakovosti," poudarja Belinelli.

Se vrača Papaloukas?
V Litvi bo nastopil najboljši igralec NBA-finala, ne bo pa MVP-ja Evrolige in zaključnega turnirja, Panathinaikosovega Dimitrisa Diamantidisa. Za Grke, evropske prvake 2005, svetovne podprvake 2006 in bronaste z zadnjega EP-ja na Poljskem, ne bo nastopil prvič po sedmih letih. Zato selektor Elias Zouros razmišlja, da bi v branilsko linijo ob Spanoulisu, Zisisu in Calathesu postavil legendarnega Thea Papaloukasa. Pod košem se bo še kako poznala odsotnost Olympiacosovega centra Ioannisa Bouroussisa.

Ruski zid za Slovence: Kirilenko-Mozgov
Slovenski tekmeci v skupini D Rusi bodo okrepljeni z Andrejem Kirilenkom, ki si reprezentančnega dresa ni nadel vse od olimpijskih iger v Pekingu. V pomoč mu bo še en NBA-center Timofej Mozgov ob že standardnih Viktorju Hrijapi in JR Holdnu.