Litva (takrat tudi z nekdanjim igralcem Uniona Olimpije Šarunasom Jasikevičiusom) je leta 2003 postala evropski prvak, ob veliki podpori domačih navijačev pa želi ta uspeh ponoviti naslednje leto. Foto: EPA
Litva (takrat tudi z nekdanjim igralcem Uniona Olimpije Šarunasom Jasikevičiusom) je leta 2003 postala evropski prvak, ob veliki podpori domačih navijačev pa želi ta uspeh ponoviti naslednje leto. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Slovenija bo z Erazmom Lorbkom spet v igri za medaljo. Foto: EPA

Litovska košarkarska zveza bo naslednje leto med 31. avgustom in 18. septembrom organizirala evropsko prvenstvo, skupaj z uradno turistično agencijo pa bo veliko sredstev namenila tudi za promocijo države. Prav slovenskim navijačem bodo namenili veliko pozornost, saj menijo, da so ti skupaj z litovskimi duša evropske košarke. Predvidoma v februarju bo tako posebna promocijska skupina na čelu z legendo litovske košarke Arvidasom Sabonisom obiskala tudi Slovenijo.

Rems in Avanzo na delovnem obisku
24 reprezentanc bo v prvem delu prvenstva nastopalo v Alytusu, Klaipedi, Panevežysu in Šiauliaiu, drugi del bo na sporedu v Vilni, sklepni del pa v novi dvorani Kauno Arena v Kaunasu, ki bo novi dom Žalgirisa. V Litvi sta bila ta teden na delovnem obisku generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems in direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo. Obiskala sta tudi tamkajšnjo turistično agencijo, saj sta se želela prepričati o kakovostni namestitvi slovenskih navijačev.

Želja: igrati v Alytusu ali Klaipedi
"Tiha želja je, da bi slovenska reprezentanca zaradi namestitvenih kapacitet v rednem delu Eurobasketa zaigrala v Alytusu ali Klaipedi, nad katero sva bila izjemno navdušena. Ta skupaj s Palango, ki ima tudi svoje letališče, tvori nekaj sto vrhunskih hotelov različnih kategorij in kar 80 kilometrov peščene plaže, do katere vodi kilometer širok pas borovcev, kjer je gradnja prepovedana," je dejal Avanzo. V Klaipedi sta rojena tudi Šaulius Štombergas in Eurelijus Žukauskas, iz mesta z 250.000 prebivalci pa je v Kaunas odšel tudi zdajšnji reprezentant Tomas Delininkaitis.

Zgradili bodo tri nove dvorane
Avanzo je še povedal, da je vzdušje v Litvi manj kot leto dni pred prvenstvm izvrstno, saj Litovci živijo za to prireditev, ki uživa veliko podporo države in njene vlade: "Zaradi evropskega prvenstva bodo Litovci dobili tudi tri nove dvorane, in sicer v Alytusu, Klaipedi in Kaunasu, v zadnji si bo tekme četrtfinala, polfinala in finala ogledalo nekaj manj kot 15.000 navijačev, zgrajena pa je na otoku sredi reke."