Pau Gasol bo skupaj z Dirkom Nowitzkim prvo ime prvenstva. Foto: EPA
Pau Gasol bo skupaj z Dirkom Nowitzkim prvo ime prvenstva. Foto: EPA
Litovci bi lahko ob silni navijaški podpori presegli sami sebe. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Miloš Teodosić je prva violina Ivkovićevega orkestra, ki je iz leta v leto bolj uigran. Kako bo letos? Foto: Reuters
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je skozi priprave dal vedeti, da bi to lahko bilo "njegovo" prvenstvo. Njegovo pomoč bo Erazem Lorbek v raketi še kako potreboval. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

EP v Litvi se začenja danes ob 14.15 s tekmama med Španijo in Poljsko ter Srbijo in Italijo. Seveda nobeni od reprezentanc ni šlo na roke dejstvo, da na prvenstvo ne sme vzeti 14-erice, temveč le 12 izbrancev. Eurobasket v Litvi bodo zaznamovale številne zvezde svetovne košarke, hkrati si bosta najboljši dve moštvi že zagotovili pot na olimpijske igre prihodnje leto v London, naslednje štiri pa predolimpijski kvalifikacijski turnir.

Vse se bo prelomilo na eni tekmi - četrtfinalu
Iz vsake skupine bodo v Litvi po petih odigranih krogih napredovale po najboljše tri reprezentance, med seboj se bodo križale skupini A in B ter C in D, od koder bodo v četrtfinale napredovale najboljše štiri. V drugi del bodo ekipe s seboj prinesle točke iz dvobojev proti nasprotnikom, ki so prav tako napredovali. Že zdaj je jasno, da Slovenijo v pričakovanem četrtfinalu zagotovo ne bo čakal lahek nasprotnik. Seznam morebitnih tekmecev je strah vzbujajoč - Španija, Francija, Litva, Srbija, Turčija ... Ta tekma bo za ekipo Božidarja Maljkovića odločilna. Prek koga se bomo morali prebiti? Poglejmo si predstavitev skupin.

Prva favorita prvenstva v isti skupini
V skupini A sta favorita za prvi dve mesti izrazita. Branilka naslova Španija, ki ima strahovito močan kader z bratoma Gasol in Juan Carlosom Navarrom ter sijajne rezultate s pripravljalnih tekem, in seveda gostiteljica Litva. Slovenci so jo resda prepričljivo ugnali na zadnji tekmi v Stožicah (80:66), vendar ste lahko prepričani, da Litovci vsega (še) niso pokazali. Izjemna podpora s tribun ter izkušena ekipa sta dobra razloga za optimizem. Morda bodo, tako kot Slovenci Boštjana Nachbarja, pogrešali vrhunskega igralca na položaju krila (Kleiza). Za preostalo mesto, ki vodi v drugi del, imajo največ možnosti svetovni podprvaki Turki. Resda najbrž niso sposobni ponoviti predstav z lanskega domačega SP-ja, kljub temu pa bi morali z odličnima Turkoglujem in Ilyasovo preskočiti britansko, poljsko in portugalsko oviro.

"Zmenek" elitnih NBA-imen v skupini B
V Šiauliaiju ne bo igrala le "skupina smrti", temveč bo šlo za pravi "zmenek" elitnih NBA-imen. Skorajda pol francoske reprezentance na čelu s Tonyjem Parkerjem, Nicolasom Batumom in Joakimom Noahem, nemški udarni dvojec Nowitzki - Kaman ter italijanska "velika trojka" Bargnani - Belinelli - Gallinari imajo v večini za seboj zelo uspešno sezono "prek luže". Francozi so s svojo atletsko postavo in dobro zapolnjenimi vsemi mesti morda glavni favorit skupine, sledijo finalisti iz Poljske '09 Srbi. Imajo ogromno željo doseči še tretji zaporedni polfinale na velikih tekmovanjih, vendar so preveč odvisni od navdiha svojih vodilnih igralcev Miloša Teodosića in Nenada Krstića. Zanje bo v prvem delu ključna že uvodna tekma z Italijani. Gotovo bosta komu točke odščipnila Izrael in Latvija, ki bo imela zaradi bližine veliko podporo navijačev.

Bodo Hrvati končno uresničili svoj potencial?
Alytus bo gostil skupino C oz. kot so jo mnogi zaradi udeležencev poimenovali - "balkansko" skupino. Grčija je sprva delovala kot veliki favorit skupine, a se je to spremenilo po odpovedih številnih pomembnih igralcev. Nenazadnje ne bo zraven Schortsanitisa in Spanoulisa, kar je grškega selektorja Iliasa Zourosa "prisililo" v osvežitev ekipe. Kosta Koufos deluje zelo obetavno, veliko bo odvisno tudi od forme Panathinaikosovega "playja" Nicka Calathesa. Hrvati bi tokrat lahko izkoristili velik potencial, kljub temu, da v Litvi ne bo Roka Ukića. Imajo dva odlična, skorajda neustavljiva strelca, v Marku Tomasu in Bojanu Bogdanoviću, in tri močna orožja v raketi - visoka centra Anteja Tomića ter Stanka Barača in njihovega najbolj zanesljivega igralca Luko Žorića. Ob medlih predstavah BiH-a v pripravah ter makedonskih težavah s poškodbo Todorja Gečevskega so črnogorci tisti, ki še najvišje "kotirajo" za tretje mesto v skupini. Fantastično centrsko linijo z Nikolo Pekovićem na čelu bo izredno težko ustaviti.

Slovenci in Rusi zagotovo v drugi del, kdo kot tretji?
V skupini D bi se morali Rusija, evropski prvak izpred štirih let, ter Slovenija sprehoditi do prvih dveh mest. Rusi po letih razočaranj s Kirilenkom, Mozgovom in Hrijapo znova delujejo zelo nevarno, slovenski selektor Božidar Maljković upa, da bo sadove iz napornih priprav pobiral v Litvi. Slovenci bodo morali na igri graditi iz kroga v krog, seveda bo ključna agresivna obramba in pristop brez podcenjenjevanja. Slovenci si tega pač ne morejo privoščiti. Ob dveh avtsajderjih, Ukrajini in Belgiji, se bosta za preostalo mesto v drugem delu najbrž udarili Bolgarija, ki je nastopila že na EP-ju 2009, ter Gruzija z NBA-centrom Zazo Pačulio.

Kvote na stavnicah:
Španija 1.75
Litva 5.00
Francija 10.00
Srbija 11.00
Grčija 15.00
Turčija 21.00
Nemčija 22.00
Rusija 25.00
Hrvaška 51.00
Italija 51.00
Slovenija 51.00
Črna gora 101.00
Izrael 101.00
Velika Britanija 101.00
Poljska 301.00
Bosna in Hercegovina 301.00
Makedonija 301.00
Latvija 301.00
Gruzija 401.00
Bolgarija 501.00
Belgija 501.00
Finska 501.00
Portugalska 1001.00
Ukrajina 1001.00