Peter Vilfan, nekdanji jugoslovanski reprezentant, zdaj pa odlični reporter, si je v Kauno Areni ogledal tekmo Makedonija - Španija in videl novo zrelo predstavo makedonskih košarkarjev. Foto: MMC RTV SLO/T.O.
Peter Vilfan, nekdanji jugoslovanski reprezentant, zdaj pa odlični reporter, si je v Kauno Areni ogledal tekmo Makedonija - Španija in videl novo zrelo predstavo makedonskih košarkarjev. Foto: MMC RTV SLO/T.O.
Vlado Ilievski
Vlado Ilievski je bil junak četrtfinalne zmage Makedonije nad Litvo, saj je v zadnji minuti dosegel štiri točke. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro
Zadel bi tudi miže - španski ostrostrelec Juan Carlos Navarro je Makedoncem nasul 35 točk. Foto: EPA

Le kdo bi si pred začetkom evropskega prvenstva v košarki mislil, da bo Vilfan v polfinalu lahko navijal za svojega zeta Vlada Ilievskega, ki blesti pri Makedoniji, medtem ko so Slovenci obsojeni le na nepomemben boj za 7. mesto …

Kako ste videli novo zrelo igro Makedonije?
S to polfinalno tekmo so potrdili, da njihove prejšnje predstave niso bile naključje, ampak da res igrajo zelo dobro košarko. Sodijo med najboljše tri ekipe na tem evropskem prvenstvu.

Tega ni nihče pričakoval. Kako so lahko pripravili tako presenečenje?
Splet različnih okoliščin. Danes je Sabonis povedal, da ga Makedonija spominja na Litvo leta 1991 ali 1992, ko je začela igrati reprezentanca in je bilo veliko entuziazma, tovarištva. Kdor koli zgreši met ali naredi napako, nihče se ne razjezi ali ga gleda postrani. Ne, spodbujajo se in gredo naprej. Imajo tudi najboljši branilski par prvenstva, McCalebba s strašno prodornostjo, energijo, hitrostjo, eksplozivnostjo ter Ilievskega z izjemno mirnostjo, ki, potem ko McCalebb naredi svoje, vzame stvari v svoje roke in se tako izmenjujeta.

Lahko se le vprašamo, kaj bi bilo, če bi imela Makedonija še močno rezervno klop …
Mislim, da že če bi igral Todor Gečevski, bi se še bolje upirali in bi res verjetno gledali tekmo, ki bi se odločala v zadnjih treh minutah. Zmanjkalo jim je moči. Videlo se je, da enostavno niso mogli več, komaj so stali na nogah. Nekateri naši veliki strokovnjaki so že pred tremi dnevi napovedovali, da ne bodo mogli več hoditi.

Kaj pa menite o novi izjemni predstavi Juana Carlosa Navarra. Se strinjate, da je prvi kandidat za najboljšega igralca prvenstva?
Mislim, da ja. Španija bo verjetno prvak, Navarro MVP. Doživlja skorajda novo mladost, čeprav še zdaleč ni star igralec. Tole proti Makedoniji je bilo neverjetno. Če ne bi bilo takšnega Navarra, Španija ne bi zmagala, o tem sem prepričan. Ampak moč takšnih ekip je, da imajo takšne igralce.

Torej si makedonska obramba ne sme očitati, da je nanj pozabila?
Ne, preprosto se ga ne da kriti. Ko je vrhunski igralec tako vroč, je v nekakšnem nadstanju. Tudi z zaprtimi očmi zadene. Videli smo zadeto trojko z ene noge, ko je padal. Še s polovice bi zadel horok. Tudi sam sem bil kdaj v takšnem stanju, ko te ne more ustaviti nihče - pa če se meče po tebi.

Kako kritični ste do slovenskih predstav v Litvi?
Reprezentanco Slovenije sestavljajo igralci in selektor, odgovornost za dobre in slabe igre je na obeh straneh. Ne vem, v komunikaciji ne bi smel biti problem, ker je Maljković odprt, komunikativen, morda pa je problem v, recimo temu, filozofiji. Maljković je s svojim vrhunskim delom naredil vrhunske rezultate in to je hotel doseči še s Slovenijo. Ključen problem je, da na evropskem prvenstvu ni imel reprezentance, kakršno je mislil, da jo bo imel, ko je sprejel to vlogo.

Torej ste prepričani, da bi bili Slovenci uspešnejši, če bi se vabilu odzvali vsi najboljši?
Če bi prišli v najmočnejši postavi, bi bila to povsem drugačna zgodba. Prihodnje leto nimamo uradnih tekmovanj, težko bomo zbrali najboljše na prijateljskih turnirjih, no, morda bo pa prav to razlog, da pridejo. Leta 2013 moramo zbrati vse najboljše, vse, ki lahko še hodijo, ki morda lahko pomagajo samo pet minut. To mora biti ekipa, ki lahko naredi rezultat, to ne sme biti ekipa, ki uvaja mlade in daje priložnost starim igralcem ali znancem.

Moramo nadaljevati z istim selektorjem?

O tem bo odločalo vodstvo KZS-ja ali strokovni svet. Jaz ne bi sprejel nobene hitre odločitve. Treba je razmišljati brez čustev, treba se je usesti, umiriti, dati argumente na mizo, povedati, kaj je dobro, kaj ne. Kakšna koli bo odločitev, mora jo sprejeti košarkarska javnost in jo podpirati do zadnje tekme evropskega prvenstva 2013.

Iz Kaunasa,