Bo Iliasu Zourosu uspelo uspešno naslediti Panagiotisa Giannakisa in Jonasa Kazlauskasa, ki sta osvajala medalje na največjih tekmovanjih? Foto: EPA
Bo Iliasu Zourosu uspelo uspešno naslediti Panagiotisa Giannakisa in Jonasa Kazlauskasa, ki sta osvajala medalje na največjih tekmovanjih? Foto: EPA
Ilias Zouros
Zourosova vrsta sodi v širši krog favoritov. Foto: EPA

Marca je 45-letni strokovnjak prevzel vodenje reprezentance. Nasledil je Litovca Jonasa Kazlauskasa. Navdušil je z delovanjem v Atenah pri Panelliniosu in bil med drugim izbran za najboljšega trenerja v Eurocupu leta 2010. Po prevzemu selektorske funkcije so sprva sledili sami neprijetni dogodki. Zaradi različnih vzrokov tako manjka kar sedem nekdanjih reprezentantov.
Zisis, Bourousis in Fotsis osrednje figure
Zouros je povsem prenovil izbrano vrsto, jo pomladil, v moštvo vpoklical trenutno najobetavnejše grške košarkarje ter igro utemeljil okoli treh izkušenih igralcev – Ioannisa Bourousisa, Nikosa Zisisa in kapetana Antonisa Fotsisa. Kombinacija je uspela.
Selektor je prepričan, da se te ekipi obeta svetla prihodnost, zadovoljen pa je tudi z igrami na prvenstvu v Litvi: "Zelo sem zadovoljen s predstavami svoje ekipe. Manjka nam sedem igralcev. Smo zelo mlada in neizkušena ekipa. Smo pa zelo bojeviti in tekmovalni. Vsako tekmo odigramo zelo trdo. To je nova ekipa, sestavljena za prihodnost."

V novi sezoni pri Žalgirisu
Zouros je začel trenersko delo pri Olympiacosu, se vmes celo preizkusil v Bejrutu v Libanonu, odšel nato v atenski Peristeri in solunski Aris, nazadnje pa je navdušil v prestolnici pri Panelliniosu. Z dobrim delom si je poleg selektorskega mesta prislužil tudi nov klub. Dva meseca pred reprezentanco je namreč prevzel Žalgiris. Ob morebitnem preboju v četrtfinale bo v Kaunasu preizkusil tudi novo domovanje svojega moštva.
Najprej pa je pred Zourosom srečanje s Slovenijo: "Čaka nas težka tekma, saj je tekmec zelo močan. Slovenija je v prvem delu igrala dobro. Ima izjemno kakovostno centrsko linijo. Premore igralce, ki so sposobni dosegati veliko število košev, dobro pa znajo odigrati tudi v obrambi."

Iz Vilne,