Eden izmed glavnih nosilcev igre grške reprezentance je Nikos Zisis. Foto: EPA
Eden izmed glavnih nosilcev igre grške reprezentance je Nikos Zisis. Foto: EPA
Ioannis Bourousis, Rašo Nesterovioć
Slovenski izbrani vrsti pomaga tudi Rašo Nesterović. Njegovi nasveti pa bodo še posebej koristni za tekmo z Grčijo, saj je Rašo v pretekli sezoni z Ioannisom Bourousisom igral za Olympiacos. Foto: MMC RTV SLO/T. J.


Slovenijo v četrtek ob 20.00 čaka prvi obračun v drugem delu. V Siemens Areni v Vilni se bo pomerila z evropskimi prvaki iz leta 2005 Grki. Slovenci so se na tekmeca dobro pripravili, Potočnik pa je podrobneje opisal grško igro.
Po Potočnikovih besedah morajo varovanci Božidarja Maljkovića paziti predvsem na svojo igro: "Najprej moramo biti pozorni na svojo igro. Igrati moramo pametno, torej ne smemo izgubljati žog. Grki namreč veliko število točk dosegajo iz protinapadov in brez številnih protinapadov težko dobijo tekmo. To je naša prva naloga, ki jo moramo opraviti."
Zisis in Calathes odlična v "pick'n rollu"
V prvem delu v slovenski igri tako rekoč ni bilo zaznati ene izmed košarkarskih osnov "pick'n rolla", kar pa je ena glavnih značilnosti Grkov: "Razbiti moramo njihovo pick'n roll igro. Tu sta predvsem glavni nevarnosti Nick Calathes in Nikolaos Zisis. Ne smemo jim dopustiti, da bi zožili našo obrambo in tako bi z zunanjih položajev začeli zadevati njihovi strelci. Enostavno moramo odigrati pametno."
Grčija ima številne nevarne strelce, predvsem je tu krilni center Antonis Fotsis. Kapetan je tudi prvi strelec svoje reprezentance: "Poleg tega ne smemo dopustiti njihovima najnevarnejšima strelcema Antonisu Fotsisu in Kostantinosu Vasileiadisu odprtih metov. Če nam bo to uspelo, smo naredili velik posel. Zadnja pomembna stvar je igra po globini z Ioannisom Bourousisom, za katero pa verjamem, da jo bomo nadzirali."
Odpovedi naredile ekipo
Ključen bo seveda tudi skok, saj Grki veliko žog ujamejo v napadu: "Najpomembnejša stvar, ki jo moramo preprečiti, pa je njihov skok v napadu. Torej, morali bomo zapirati praktično vseh pet njihovih igralcev in jim ne dovoliti drugih oziroma tretjih napadov."
Grčija - podobno kot Slovenija - v Litvi nastopa brez nekaterih nosilcev igre, vendar je Potočnik prepričan, da ni zaradi tega nič nevarnejša, morda zna to celo obrniti v svojo korist: "Verjetno so zaradi tega še toliko bolj povezani kot ekipa. Zelo dobro funkcionirajo. Čaka nas zelo težka tekma."

Iz Vilne,