V reprezentanci mora Klemen Prepelič, ki se sicer najbolje znajde na položaju dve, pomagati tudi pri organizaciji napada. Foto: Aleš Fevžer
V reprezentanci mora Klemen Prepelič, ki se sicer najbolje znajde na položaju dve, pomagati tudi pri organizaciji napada. Foto: Aleš Fevžer
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič je bil glavni nosilec igre reprezentance mlajših članov, ki je na domačem evropskem prvenstvu lani razočarala in po ambicijah tudi po medalji izgubila v četrtfinalu. Foto: Vladimir Nikolič
Klemen Prepelič
Pri Olimpiji je v Ligi ABA v povprečju dosegal po 11,4 točke, v državnem prvenstvu pa po 7,3 točke na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Prepelič, Union Olimpija
Po eni sezoni zapušča Ljubljano in odhaja v Bandirmo, kjer bo zaigral za Banvit. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po sezoni, preživeti pri Unionu Olimpiji, se je Bistričan, ki bo letos dopolnil 21 let, ob prejeti ponudbi iz Turčije odločil, da zapusti zmajevo gnezdo in se prvič v karieri poda iz domovine: "Odhajam v Turčijo, v klub, ki je odlično organiziran in finančno zelo stabilen. Lani je bil finalist državnega prvenstva. Ima priložnost nastopa v Evroligi, kar bi bil zgodovinski uspeh za ta klub in si za to prizadeva že več let. Upam, da jim bom pomagal ob tem in bom še razvil sebe tako osebno kot igralsko."

Itoudis predstavil njegovo vlogo
Ponudba iz Bandirme je bila enostavno predobra, da bi jo zavrnil. Podpisal je za tri sezone, za kar bo dobil okoli milijon evrov. Turški podprvaki sicer sestavljajo močno moštvo, ki ga vodi nekdanja desna roka Željka Obradovića Dimitris Itoudis: "Vse skupaj je prišlo čez noč. Agent me je poklical in mi povedal, da se zame zanima Banvit. Rekel sem, da naj me pokliče trener in mi pove svoje stališče ter kako me vidi v ekipi. Trener mi je odkrito povedal, kaj želi od mene in kakšno vlogo mi bo namenil ter kaj mi lahko klub nudi. Predmet vsega je bil moj osebnostni in košarkarski razvoj. Tako kot vsak mlad igralec sem si želel v tujino. Dobil sem izjemno priložnost in temu nisem mogel reči ne."

Ob prihodu k Olimpiji si je Prepelič, ki se je uveljavil pod taktirko Zmaga Sagadina pri Heliosu, od sezone veliko obetal. Začel je dobro, v drugi polovici sezone pa ni našel prave forme: "Bom rekel, da sem v Olimpijo prišel z visokimi pričakovanji. Prvič sem se srečal s profesionalizmom na najvišji možni ravni. S tem pritiskom, predvsem na začetku sezone, sem se dobro soočal. Dokler ni prišlo do manjšega padca v igri, kar je pri mladih igralcih povsem normalno, da imajo vzpone in padce. Pri tem nam ni bilo v pomoč slovensko občinstvo, ki je bila zelo neučakano in agresivno. Rezultatsko in glede narejenega napredka pa s sezono nisem zadovoljen."

Še kdaj v zeleno-belem
"Olimpija je bila v vlogi, ko bi lahko rekla ne. Ni me želela zadrževati. Banvit je bil korekten. Takoj je ponudil dogovorjeno odškodnino. Mislim, da sta se kluba pošteno dogovorila. Kot sem rekel, za Olimpijo bom navijal še naprej. Vesel sem za priložnost in hvaležen za vse, kar mi je dala. Upam, da bom še kdaj oblekel njen dres," je o svojem prestopu še dodal branilec, ki je na pripravljalnih tekmah pomagal tudi na položaju organizatorja igre, lani pa je bil na domačem evropskem prvenstvu mlajših članov slovenski kapetan.

"Prle" je v prejšnji sezoni prvič zaigral v Evroligi, z Banvitom pa si bo nastop v najmočnejšem evropskem tekmovanju poskušal izboriti prek kvalifikacij. V povprečju je dosegal po 8,8 točke: "Normalno je to velik preskok. Konec koncev smo igrali proti ekipam, ki so nastopale v sami končnici Evrolige; Real je izgubil v finalu, Panathinaikos je bil do zadnjega v boju za finalni turnir, Fenerbahče je imel izjemno ekipo, Cantu smo dvakrat uspeli premagati in Himki, ki je bil do zadnjega v igri za četrtfinale. To so enostavno ekipe, ki so organizirane na vrhunskem nivoju. Bilo je zelo težko igrati. Še posebej proti tem bolj atletskim ekipam. V prvi vrsti Realu, ki ima na položajih ena, dve in tri izjemne atlete. Lahko rečem, da smo se kar dobro kosali z vsemi. Imeli smo tudi tri zmage in s tem delom smo lahko zadovoljni."

Prvenstvo bo zelo izenačeno
Ob številnih odpovedih je v reprezentanci kar nekaj mladih košarkarjev in zato je zanje prilagajanje toliko lažje: "Manjkajo nekateri oziroma kar veliko igralcev, ki bi zagotovo bili v tej ekipi. To so Vujačić, Udrih, Erazem Lorbek, Bečirović, Smodiš … Veliko je mladih in se tako lažje uigravamo ter vpeljujemo v sistem. Tako nam je dosti lažje, v pomoč pa so nam tudi starejši igralci, ki razumejo naše mladostniške napake, ki pa jih skušamo čim hitreje odpraviti."

"Želim čim bolj izkoristiti ta čas za osebni napredek. Na vsaki tekmi želim dati svoj maksimum. Mislim in verjamem, da bo to dovolj, da uspem priti med končnih 12," je prepričan Prepelič, ki je bil vpoklican na priprave že pred dvema letoma, a ga Božidar Maljković ni vzel s sabo v Litvo: "O medalji govorijo ljudje zunaj reprezentance, ki želijo to že nekaj časa. Temu ne moremo nasprotovati. Prvenstvo bo zelo napeto do zadnjih sekund. Odločala bo žoga ali dve. Ni izrazitih favoritov. Tudi Španci prihajajo z zelo oslabljeno reprezentanco. Mislim, da lahko vsak premaga vsakega. Verjamem, da če bomo šli iz tekme v tekmo postopoma, pokazali tisto energijo in določene izkušnje, ki jih ta reprezentanca ima, ter določeno borbenost, lahko pridemo zelo daleč."