Ob koncu lanske sezone je bil kapetan Krke Matjaž Smodiš, predtem je bil Smiljan Pavič, v novi sezoni pa bo to Edo Murić. Foto: Aleš Fevžer
Ob koncu lanske sezone je bil kapetan Krke Matjaž Smodiš, predtem je bil Smiljan Pavič, v novi sezoni pa bo to Edo Murić. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić, Deividas Gailius
Zadnji napad so na superpokalu Novomeščani zelo slabo odigrali in na koncu je Deividas Gailius ukradel žogo Muriću, Olimpija pa je slavila s 63:60. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić
Sezono v ABA-ligi Krka začenja danes, ko bo v dvorani Leona Štuklja gostila podgoriško Budućnost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Edo Murić verjame, da bi bila povsem drugačna zgodba, če Slovenija na EuroBasketu v četrtifnalu ne bi dobila poznejši prvakov Francozov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Krilni košarkar je letos nastopil na drugem evropskem prvenstvu: "Zelo sem ponosen, da sem bil del tega. Dva meseca, ki bosta pustila velik pečat v moji karieri. Lepo je bilo biti del te zgodbe o junakih. Na vsakem koraku smo čutili, da Slovenija stoji za nami. Povezali smo se v res odlično ekipo in prepričan sem, da če bi v četrtfinalu dobili katerega koli drugega nasprotnika, bi bila zgodba povsem drugačna. Ni se nam uskladilo. Za uspeh je poleg znanja potrebna še sreča, še posebej, če si nekoliko manjša država, kot smo mi. Če bi se nam uskladilo, bi lahko naredili res lepo zgodbo, a smo lahko zadovoljni. Povezali smo Slovenijo, in to je res velik uspeh."

Po koncu prvenstva pravega počitka zanj ni, saj se je takoj priključil Krki. Že pred pripravami pa je Edo treniral v ZDA, tako da so za njim praktično že trije meseci trdega dela: "Noge so malo težke, a poskušam o tem čim manj razmišljati. Vsako malenkost poskušam izkoristiti za regeneracijo. Maksimalno vlagam v svoje telo in verjamem, da bom lahko zdržal do konca. Sem mlad igralec, ki potrebuje veliko treninga. Sem povsem v tem in moja glava je osredotočena le na košarko. Tudi če bi imel odmor, si ga ne bi vzel."

Džikić "prerodil" Murića
Krki je uspelo zadržati slovenskega reprezentanta, za kar ima veliko zaslug tudi Aleksandar Džikić, ki se je vrnil na novomeško klop, pod njegovim vodstvom pa je Ljubljančan naredil velik preskok v igri: "Džikić je zaslužen, da sem danes, kjer sem. Tedaj me je rešil iz kluba, kjer sem imel veliko težav. Dolgujem mu, kar se košarkarskega smisla tiče, vse. Naučil me je prvih korakov, če lahko tako rečem, na novi poziciji, na kateri sem začel igrati, ko sem prišel h Krki. Vse življenje mu bom hvalažen. Vesel sem, da se je vrnil. Mu zelo zaupam in vidim, da tudi on meni."

"Džile" je zaslužen, da so Novomeščani pred štirimi leti dobili zmagovalno miselnost: "Od kar je prišel sem, se je začelo delati, kot je treba. So že prej delali dobro, ampak z njegovim prihodom smo dobili zmagovalno miselnost in si okrepili samozavest. Videli smo, da bo moštvo zmagovalo, ko bo igralo kot ekipa. Tega se držimo in poskušamo se vsako leto povezati v čim boljšo celoto."

V novi sezoni kapetan Krke
Murić se pod vodstvom Džikića odlično znajde in srbski strokovnjak mladeniču, ki bo letos dopolnil 22 let, zaupa, kar dokazuje tudi kapetanski trak, ki mu ga je namenil pred letošnjo sezono: "Ko sem prišel h Krki, sem si takoj zaželel, da bi nekoč postal kapetan ekipe. Ob pomoči Paviča in Hukića mi bo to tudi veliko lažje. Fanta sta zelo izkušena in dasta meni ter vsemu moštvu lahko veliko dobrih nasvetov. Ekipa je res mlada, a bo ob tako izkušenih igralcih, ki jih imamo, samo velik plus. Igra bo hitrejša, atraktivnejša, vlagali bomo več energije in verjamem, da nam bo ob smernicah teh izkušenih igralcev uspelo izpolniti cilje."

"Prišel je nov trener in je pripeljal igralce, v katere verjame in jim zaupa. To je nedvomno pozitivna stvar. Verjetno bomo potrebovali nekoliko več časa, da se spoznamo. Z Bookerjem sva se nekoliko pozneje priključila, tako da še spoznavava ekipa, ampak po vsakem treningu je to bolje. Mislim, da ne potrebujemo več veliko časa in da bomo kmalu prišli na raven, kakšno želimo," je o precej spremenjeni dolenjski ekipi povedal 202 centimetra visoki Ljubljančan, ki se je ekipi priključil pred približno desetimi dnevi.

Zmaga proti Budućnost, da se pozabi superpokal
S Krko je Murić postal štirikrat državni prvak. Kapetna Novomeščanov upa, da se bo ekipa, tako kot vsako leto, povezala v pravo celoto: "Želimo biti agresivni, hitri in borbeni. Tako kot vsako leto vemo, da smo na tekmah zmagovali, ko smo se borili do zadnje minute. V ekipi ni zvezdnikov. Moštvo se bo moralo, tako kot vsako leto, povezati v čim boljšo celoto. Da bomo lahko izpolnili želje, bo moral biti pravi moštveni duh. Upam, da nam bo to uspelo in bomo spisali še eno uspešno zgodbo."

Državni prvaki so prvo uradno tekmo že odigrali. V superpokalu so morali, potem ko skoraj zadnjih pet minut niso dosegli točk, premoč priznati večnemu tekmecu Olimpiji: "Enostavno nismo našli poti do obroča. Verjetno smo mislili, da je tekma že končana. Težko je bilo igrati, saj smo bili povsem brez energije. Celo tekmo smo vodili, a Olimpija je na koncu zmagala. Ni nič tragičnega. Seveda bi bila boljša popotnica, da bi zmagali in bi mirno pričakali Budućnost. Zgodilo se je, kar se je. Že proti Budućnosti bomo poskušali to popraviti in zmagati ter tako pozabiti ta superpokal. "