Božidar Maljković s Sašom Ožbolotom in Danijelom Vujasinovićem. Foto: MMC RTVSLO/Jan Pirnat
Božidar Maljković s Sašom Ožbolotom in Danijelom Vujasinovićem. Foto: MMC RTVSLO/Jan Pirnat
Edo Murić
Med kandidati za Litvo je tudi Edo Murić. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Goran Jagodnik
Kaj lahko reprezentanci še data Olimpijina veterana Goran Jagodnik in Sašo Ožbolt? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran Dragić je zablestel v finalu državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Maljković objavil spisek kandidatov

Maljković je nanj poleg zadnjih dveh kapetanov Jake Lakoviča in Matjaža Smodiša uvrstil tudi nekdanja reprezentanta Saša Ožbolta in Nebojšo Joksimovića. Po lanskem razočaranju na SP-ju v Turčiji, ko je skorajda sklenil reprezentančno kariero, je med kandidati tudi Goran Jagodnik. Pričakovano je drugič na seznamu Zoran Dragić, ki lani v Turčijo ni odpotoval, Maljković pa je izpolnil obljubo in na priprave poleg MVP-ja slovenskega finala vpoklical še pet mladeničev: 22-letnega Luko Lapornika, 21-letna Jako Blažiča in Danijela Vujasinovića ter 19-letnega Eda Murića in 18-letnega Klemna Prepelića. Vsi so tudi sodelovali na izbirnih treningih mladih slovenskih igralcev, ki jih je Maljković vodil v aprilu in maju. Kot naturalizirani Slovenec bo priložnost dobil center Real Madrida Mirza Begić.

Koga na EP-ju ne bo?
Kot je znano, so nastop že prej odpovedali Beno Udrih, Saša Vujačić in Primož Brezec, Maljković pa se je odpovedal uslugam Sanija Bečirovića in Jake Klobučarja, ki je sodeloval na zadnjih treh velikih tekmovanjih (EP 2007, 2009, SP 2010).

Vidmar na seznamu, a je močno vprašljiv
Selektor je na novinarski konferenci razložil, da mu je žal, ker zaradi osebnih razlogov na seznamu manjkajo nekateri odlični posamezniki, kot so Beno Udrih, Nesterovič, Brezec in Gašper Vidmar. Slednji sicer je med povabljenimi igralci, vendar je njegov nastop za Slovenijo vprašljiv, saj poškodovano koleno še ni nared za hude napore.

Osnovna naloga: dobra kondicijska priprava
Maljković bo s svojimi pomočniki - Aleksandrom Sekulićem in Gašperjem Potočnikom - skušal ekipo čim bolje pripraviti na dolgo in zahtevno evropsko prvenstvo, ki bo trajalo od 31. avgusta do 18. septembra. "Glede na to, da se nam obeta eno najmočnejših evropskih prvenstev v zgodovini, ki bo trajalo skoraj tri tedne, bomo morali biti fizično čim bolje pripravljeni. Le tiste ekipe, ki bodo v dobri telesni kondiciji, bodo lahko ves čas prvenstva igrale v istem ritmu," pravi Maljković.

Koliko igralcev v Litvo, 12 ali 14?
Trenutno slovenskemu selektorju in njegovemu strokovnemu štabu (tudi tokrat bodo imeli igralci na voljo tri fizioterapevte ter novega zdravnika Branka Cvetičanina) največ preglavic povzroča mnenje Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), ki se ne strinja z odločitvijo evropskega dela Fibe (Fiba Europe), da ima lahko vsaka reprezentanca na EP po štirinajst igralcev v nasprotju z dozdajšnjimi dvanajstimi. Na to odločitev bodo v veliki meri vezani tudi nadaljnji postopki Maljkovića v zvezi s krčenjem reprezentance.

Ožbolt: Vse prej kot lahko bo
"Ciljamo zelo visoko. Zavedamo se, da bo to eno najbolj kakovostnih tekmovanj. Veliko bo zvenečih imen iz Lige NBA. Tako kot verjetno vsi drugi si tudi sam zelo želim priti do medalje. Vse prej kot lahko bo. Verjamem v delo celotne ekipe in v to, da lahko tudi nam končno uspe," je uspeha željan branilec Olimpije Ožbolt.

20 kandidatov za Litvo
Branilci: J
aka Lakovič (Barcelona), Goran Dragić (Houston Rockets), Zoran Dragić (Krka), Samo Udrih (Union Olimpija), Sašo Ožbolt (Union Olimpija), Jaka Blažič (Geoplin Slovan), Nebojša Joksimović (Igokea), Luka Lapornik (Zlatorog), Klemen Prepelič (Helios), Danijel Vujasinović (Zlatorog).

Krila: Boštjan Nachbar (Efes Pilsen), Domen Lorbek (Lagun Aro), Goran Jagodnik (Union Olimpija), Edo Murić (Krka).

Centri: Matjaž Smodiš (CSKA Moskva), Erazem Lorbek (Barcelona), Miha Zupan (St. Petersburg), Gašper Vidmar (Fenerbahče), Uroš Slokar (Manresa), Mirza Begić (Real Madrid).

Slovence čaka 10 prijateljskih tekem
Izbranci se bodo na pripravah zbrali 10. julija. Do odhoda na EP bodo odigrali 10 prijateljskih tekem (glej seznam spodaj). Evropsko prvenstvo bo potekalo od 31. avgusta do 18. septembra. Slovenija bo v prvem delu igrala v Klaipedi, njen nasprotniki v skupini D pa bodo Rusija, Belgija, Bolgarija, Gruzija in Ukrajina.

Seznam prijateljskih tekem:
Slovenija - Poljska (Ptuj, 23. 7., 20.00)
Slovenija - Makedonija (Kidričevo, 24. 7., 20.00)
Slovenija - Latvija (Klaipeda, Litva, 3. 8., 19.30)
Slovenija - Litva (Klaipeda, Litva, 4. 8., 20.00)
Slovenija - Črna gora (Stožice, 7. 8., 21.00)
Slovenija - Hrvaška (Stožice, 8. 8., 21.00)
Slovenija - nasprotnik ni znan (Stožice, 9. 8., 21.00)
Slovenija - Španija (Malaga, Španija, 20. 8., 19.00)
Slovenija - Španija (Granada, Španija, 21. 8., 21.30)
Slovenija - Litva (Stožice, 24. 8., 20.30)

Maljković objavil spisek kandidatov