James Harden je bil s 30 točkami prvi strelec tekme. 24 jih je dosegel v prvem polčasu. Foto: Reuters
James Harden je bil s 30 točkami prvi strelec tekme. 24 jih je dosegel v prvem polčasu. Foto: Reuters

To je bila najboljša obrambna predstava, ki smo jo kadar koli prikazali,

Mike D'Antoni
Houston si je povrnil prednost domačega parketa. Foto: Reuters

S tem so prekinili rekordni niz 16 zmag Bojevnikov na domačem parketu in finale Zahodne konference Lige NBA izenačili na 2:2. Serija se seli v Houston, kjer bo peta tekma v četrtek ob 3.00.

James Harden je bil prvi strelec tekme s 30 točkami, Chris Paul je dosegel tri manj. Pri Golden Statu sta bila najučinkovitejša Steph Curry z 28 in Kevin Durant s 27 točkami in 12 skoki. Iz igre sta skupno metala 19/50.
"Vsi vemo, kako težko se je vrniti po zaostanku z 1:3. Ko je čas za zmago, to moraš narediti. Vedeli smo, da moramo zmagati v gosteh in to smo naredili. Tudi doma bo treba zmagati, zato Houston, pridi na tekmo, potrebujemo te," je povedal Paul.

Začetek tekme je pripadel Bojevnikom, ki so dosegli prvih 12 točk na tekmi. Prvi točki je Houston vpisal šele po dobrih petih minutah obračuna. Golden State je prvo četrtino končal z 9 točkami prednosti. Druga četrtina je popolnoma pripadla gostom, ki so jo dobili s 34:18.

Prednost sedmih točk je bila lepa popotnica za drugi polčas. Zaloga je zdržala do polovice tretje četrtine, ko se je razigral Curry in z desetimi zaporednimi točkami popeljal branilce naslova do vodstva. Prednost je do konca četrtine narasla na 10 točk in vse je kazalo, da je odpor izzivalcev zlomljen.
Sledila je najslabša četrtina Golden Stata v celotni sezoni. Ob dobri obrambi Houstona, ki je vseh 48 minut odigral z le sedmimi košarkarji, so Bojevniki metali v prazno kot za stavo. Curry je v tem delu zadel le en met od osmih, ohladil se je tudi Durant, pomoči od drugod ni bilo. Met Golden Stata v odločilni četrtini je bil le 16,7-odstoten. V zadnjih treh minutah so Warriorsi iz igre zgrešili vseh šest metov, kar je Houston s pridom izkoristil.

Klay Thompson je v samem zaključku metal za izenačenje, a ni zadel. Žogo je pobral Chris Paul, nad katerim je bila pol sekunde pred koncem storjena osebna napaka. Zadel je prosti met za vodstvo 95:92. Trener Steve Kerr je klical minuto odmora, po kateri je imel Curry povsem odprt met za izenačenje, vendar je z levega krila zgrešil.

D'Antoni navdušen nad obrambo
"To je bila najboljša obrambna predstava, ki smo jo kadar koli prikazali,
" je svojo sedmerico pohvalil trener Mike d'Antoni, ki tudi po porazu za 41 točk na prejšnji tekmi ni bil pretirano zaskrbljen in je zaupal svojim fantom. Nagrada je prišla v morda najbolj nepričakovanem trenutku finala.

"V zadnji četrtini nam je zmanjkalo goriva. Nadigrali so nas in to je prevesilo jeziček na tehtnici. To je bila tista težka tekma, kjer je vsak želel pokazati maksimum ... Prepričan sem, da se bomo, ko si bomo ogledali posnetek, pošteno tepli po glavi. Tokrat je psihično zmagal nasprotnik," je dejal trener Bojevnikov Steve Kerr.

Obe finalni seriji, ki sta bili na prvih štirih tekmah povsem enostranski, sta tako kar naenkrat izenačeni.

Zahodna konferenca, finale:

Četrta tekma:
GOLDEN STATE (2) - HOUSTON (1) 2:2
92:95 (28:19, 18:34, 34:17, 12:25)
Curry 28 (10/26 iz igre, 6/13 za tri), Durant 27 (9/24 iz igre) in 12 skokov, Green 11 in 12 skokov, Thompson 10, Bell 6, Livingston in Looney po 4, Young 2; Harden 30 (11/26 iz igre, 3/12 za tri), Paul 27 (10/20 iz igre, 5/9 za tri), Gordon 14, Ariza 9, Capela 8 in 13 skokov, Tucker 4 in 16 skokov, Green 3.


Vzhodna konferenca, finale:

Peta tekma, četrtek ob 2.30:
BOSTON (2) - CLEVELAND (4) 2:2

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

To je bila najboljša obrambna predstava, ki smo jo kadar koli prikazali,

Mike D'Antoni