Velik del odgovornosti bo v Turčiji na Primožu Brezcu, ki mu bo pripadlo mesto pod košem. Foto: Reuters
Velik del odgovornosti bo v Turčiji na Primožu Brezcu, ki mu bo pripadlo mesto pod košem. Foto: Reuters
Primož Brezec
Najboljše predstavej v Ligi NBA je Sežančan prikazal pri Bobcatsih. V sezoni 2004/05 je v povprečju zbiral 13 točk in 7,4 skoka na tekmo. Foto: Reuters
Primož Brezec in Pau Gasol
Kljub odsotnosti Paua Gasola so Španci za Brezca poleg Američanov glavni favoriti prvenstva. Foto: EPA
Primož Brezec
Vrnitev v Evropo se Brezcu ni izšla po načrtih, zato se je lani poleti vrnil v NBA, kjer pa je nato zaigral le na 25 tekmah. Foto: Reuters
Intervju s Primožem Brezcem

Pred vrnitvijo v Ligo NBA, vmes je eno sezono preživel pri rimskem Virtusu, znanem tudi kot Lottomatica, je Brezec dejal, da v najmočnejši ligi na svetu še ni rekel zadnje besede. Po prihodu k Philadelphii pa je pristal na klopi in priložnost je dobival zelo poredko. Enaka usoda ga je čakala tudi po prestopu med sezono k Milwaukeeju.

Brezec je v NBA dobro igral predvsem v dresu Charlotte Bobcatsov. V drugih franšizah pa nekdanjemu igralcu Olimpije niso tako zaupali. V ZDA je zaigral za šest različnih klubov. Dobre predstave v dresu novoustanovljenih Risov je kronal z dobrimi igrami v izbrani vrsti. Uspešno je igral predvsem na evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2005 in svetovnem prvenstvu na Japonskem. Na obeh velikih tekmovanjih je Slovenija imela zares močno centrsko linijo z Brezcem in kapetanom Rašom Nesterovičem. V Turčiji na prvenstvu ne bo Erazma Lorbka in Matjaža Smodiša, ki bi nosila glavno breme pod obročem. 216 centimetrov visoki 30-letnik je prepričan, da ju je mogoče nadomestiti. Zase pravi, da je dobro pripravljen.


MMC-jevi bralci so si že sredi sezone zaželeli intervjuja z vami. Zaskrbelo jih je, zakaj ne igrate. Zakaj je bilo tako in ali lahko pridete pred SP-jem v pravo formo?
Zakaj nisem igral? Več je razlogov za to. S Philadelphio sem podpisal pogodbo zato, da bom igral, da bom v tej rotaciji. Pričakoval sem, da bom igral nekje od 10 do 15 minut na tekmo. Philadelphia je imela v prejšnji sezoni veliko težav s poškodbami. Samuela Dalemberta so želeli prodati, Elton Brand in Jason Smith sta bila poškodovana. Mislim sem, da se bo dalo kakšno minuto izboriti. Na žalost se ni in nisem igral. Tudi poznejši "trade" v Milwaukee se ni izkazal za posrečenega. Kar se same forme tiče, pa moram reči, da sem celo leto dobro treniral. Vem, da to ni ekvivalentno temu, če igraš na terenu. Izgubil sem tudi približno deset kilogramov. Tako, da sem se vrnil na tisto svojo staro težo, ki sem jo imel prvo sezono pri Indiani, to je tam nekje 117 oziroma 118 kilogramov. Zdaj mi gre veliko lažje na treningih in veliko bolje sem telesno pripravljen. Tako, da pričakujem dobre igre.

Sezono ste preživeli tudi pri Lottomatici, nato ste se vrnili v Ligo NBA. Kako za naprej? Je mogoča tudi vrnitev v Evropo, ali boste ostali v NBA?

Za naprej še ne vem nič. Sem prost igralec. Sem v rednih stikih z agentom iz ZDA. Vse možnosti so odprte, tako vrnitev v Evropo kot tudi Liga NBA.
Dejali ste, da bi radi zaigrali tudi za Heate. Kaj pričakujete od Miamija letos?
Heati so na žalost na mojem mestu podpisali Žydrunasa Ilgauskasa, pogovarjajo pa se še z Juwanom Howardom. Tako se ta možnost zdi že zaključena. Mesta zame ni več.
Je lahko to šampionska ekipa?
V Vzhodni konferenci nedvomno, na Zahodu pa vsi vemo, da so Lakersi še vedno številka ena. Bo tudi letošnja sezona kar zanimiva.
Kako komentirate izbor Memija Bečiroviča za selektorja? Je on pravi?
Mislim, da je bil čas, da se je zveza odločila tudi zanj. Po Juretu mislim, da je bil on realna opcija. Za zdaj nobenih pripomb. Dobro delamo. Kot trenutno kaže, bo klima prava, tako kot je bila lani. To pa je predpogoj za dobre predstave na terenu.
Kaj lahko pričakujemo v Turčiji?
Najprej moramo izpolniti cilj, ki je drugi krog. Naprej pa upam, da se nam bo uspelo prebiti dlje kot na svetovnem prvenstvu na Japonskem, ko nas je Turčija premagala v osmini finala.
Govori se o zelo močni zunanji liniji, pod košem pa manjkata Erazem Lorbek in Matjaž Smodiš. Kako se to pozna?
Nedvomno se bo poznalo. Erazem je bil eden najboljših igralcev lanskega evropskega prvenstva. Matjaž na žalost lani ni igral zaradi poškodbe. Zagotovo se bo poznalo, ampak mislim, da imamo dovolj kvalitetnih igralcev in da bomo lahko njuno odsotnost nadomestili. Malo več borbenosti in vsak bo moral dati še nekaj več.
Slovenija je na evropskem prvenstvu šla vsako leto korak za korakom. Vsako leto korak dlje. Lahko tako naredi tudi na SP-ju?
Jaz upam.
Kar nekaj reprezentanc bo močno oslabljenih. Koga vi vidite kot glavnega favorita?
Mislim, da so, ne glede na to s kakšno reprezentanco bodo prišli, Američani še vedno favoriti številka ena. V ožji krog bi dal še Argentince in Špance, ne glede na to, da Pau Gasol ne bo igral. Počasi mislim, da smo potem že mi. Mi in Srbi recimo. Močni bodo tudi Brazilci.
Intervju s Primožem Brezcem