Hamed Hadadi je bil obakrat, ko so osvojili naslov azijskega prvaka, izbran za najboljšega igralca. Foto: EPA
Hamed Hadadi je bil obakrat, ko so osvojili naslov azijskega prvaka, izbran za najboljšega igralca. Foto: EPA
Hamed Haddadi
Hamed Hadadi je prvi Iranec, ki je zaigral v Ligi NBA. Foto: EPA
Mahdi Kamrani
Branilec Mahdi Kamrani je dober strelec z razdalje. Foto: EPA
Hamed Afagh
Odsotnost Hameda Afagha se bo Iranu vsekakor zelo poznala. Foto: EPA

Zadnji tekmec Slovenije na SP-ju bo Iran. Čeprav ima verjetno bolj kakovostno zasedbo od Tunizije, pa naj bi bile druge reprezentance premočne in je obosojen na obstanek v skupini.

Azija je do zdaj na svetovnih prvenstvih osvojila le eno medaljo. Na drugem SP-ju v Braziliji leta 1954 so bili Filipini tretji. Otoška država je edina na začetku zastopala največjo celino na turnirjih. Pozneje sta to bili Kitajska in Južna Koreja, nekajkrat pa sta se uvrstila še Libanon in Japonska. Iran, ki je na lestvici FIBE mesto za Slovenijo, 21., je na prvenstvu debitant.
Iran celo nastopil na evropskem prvenstvu
Kljub temu gre za eno najuspešnejših azijskih reprezentanc. Dvakrat je islamska država nastopila na olimpijskih igrah; leta 1948 je bila v Londonu 14., na zadnjih v Pekingu pa 11. Dve bronasti medalji je osvojila na azijskih igrah. Na zadnjih so bili tretji v Katarju. Zanimivo je, da je Iran nastopil na enem evropskem prvenstvu, na dve pa se mu ni uspelo uvrstiti (1935 in 1957). V Turčiji leta 1959 je na tekmovanju najboljših ekip stare celine močno razočaral. Ugnal je le Avstrijo v predtekmovanju, preostale tekme pa vse izgubil in končal na zadnjem 17. mestu. Naslov je osvojila Sovjetska zveza, Jugoslavija je bila deveta.
Dvakratni prvaki Azije
V Turčijo se je Iran uvrstil kot prvak Azije. V zadnjih dveh letih so Iranci postali najboljši na celini in tako prekinili dolgoletno vladavino Kitajske. Leta 2007 so na Japonskem osvojili prvi naslov prvaka. V finalu so bili s 74:69 boljši od Libanona. Blestel je Hamed Hadadi, ki je v tekmi za naslov prvaka dosegel 31 točk in 10 skokov ter postal tudi najkoristnejši igralec turnirja. Na Japonskem so v osmih tekmah klonili enkrat. Naslov jim je uspelo obraniti. Na Kitajskem so lani dobili vse tekme. V finalu so s 70:52 ugnali gostitelje. Znova je bil nezaustavljiv center Hadadi, ki je v statistiko vpisal 19 točk in kar 17 skokov ter bil znova proglašen za MVP.
Najboljši igralec Hadadi
Le en reprezentant igra v tujini. To je seveda Hadadi, ki je zadnji dve sezoni član NBA-moštva Memphis Grizzlies. V tem času je 218 centimetrov visoki košarkar odigral za Grizlije le 55 srečanj, v povprečju pa je dosegal po dve točki in dva skoka na tekmo. 25-letnega centra je Memphis med sezono poslal v razvojno ligo NBDL k Dakota Wizardsom. Je prvi Iranec, ki je zaigral v najmočnejši ligi na svetu.
Vse se vrti okoli visokega centra
Iranci srbskega strokovnjaka Veselina Matića bodo v Turčiji močno oslabljeni, saj sta se le nekaj dni pred prvenstvom poškodovala pomembna člena reprezentance Hamed Afahg in kapetan Samad Bahrami, ki je eden najboljših strelcev Irana - na zadnjem azijskem prvenstvu je v povprečju dosegal po 18 točk na dvoboj - je nekaj časa preživel v Franciji pri Choletu in Pau Orthezu. Tako od drugih velja omeniti le še Mehdija Kamranija.