Sani Bečirovič je bil najbolj razpoložen v slovenski reprezentanci ... Foto: Sandi Fišer
Sani Bečirovič je bil najbolj razpoložen v slovenski reprezentanci ... Foto: Sandi Fišer
Alex Mumbru in Gašper Vidmar
... Alex Mumbru (desno) pa v španski. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar se je takole požrtvovalno vrgel za žogo. Foto: MMC RTV SLO
Stožice prestale dan D
Košarkarji "krstili" parket v Stožicah
Sprehod po dvorani v Stožicah

Španija, ki je nastopila brez poškodovanega Juana Carlosa Navarra, je bila tako še drugič v dveh dneh boljša od varovancev Memija Bečiroviča, saj so nedeljsko tekmo v Vitorii dobili z 88:68. A poraz nikakor ni pokvaril sijajnega vzdušja ob otvoritivi nove stožiške dvorane, ki je tako uspešno prestala ognjeni krst.

Tokratno srečanje pred več kot 12.000 gledalci je bilo - pričakovano - povsem izenačeno. Slovenci so minuto pred koncem 1. četrtine resda povedli s +9 (23:14), a so na odmor po trojki Jorgeja Garbajose odšli le s +4. Ekipi sta bili v nadaljevanju povsem poravnani.

Slovenci imeli priložnost za zmago
Dve minuti pred koncem je Gašper Vidmar, sicer drugi slovenski strelec, zabil za 65:60, a to ni bilo dovolj. Španija je tudi zaradi izgubljenih žog Uroša Slokarja in Sanija Bečiroviča izničila prednost ter pol minute pred koncem povedla z 68:67. Goran Dragič je 5 sekund pred sireno izsilil prekršek, po katerem je zadel le en prosti met za 68:68. V zadnjem španskem napadu je Alex Mumbru zgrešil trojko. Sledil je podaljšek, v katerem je Španija prevzela pobudo. Primož Brezec je še znižal na 74:72, a sta nato slovensko usodo zapečatila Ricky Rubio in Rudy Fernandez.

Lakovič: Imamo še veliko rezerv
"Vedeli smo, da bo dvorana polna. Upam, da bosta Ljubljana in posledično tudi Olimpija z njo športno zaživeli. S tako dvorano se bo upam Olimpija lahko enakovredno kosala z najboljšimi evropskimi ekipami. Lepo bi bilo, da se tako Ljubljana vrne na evropski zemljevid. Bila je trda tekma, podobno kot v Španiji. Med tekmo so vedno prisotne kakšne iskrice, vendar se te po zadnjem zvoku sirene pozabijo. Na prvenstvu bo med reprezentancami zelo malo skrivnosti, zato mora biti to, kar počnemo, perfektno. Rezerv pa je še veliko, tako v obrambi kot v napadu. Oboji smo v procesu priprav, zato ne moremo pričakovati vrhunske igre," je po tekmi dejal slovenski kapetan Jaka Lakovič.

V sredo na vrsti še nogometaši
Med številnimi uglednimi gosti na tribunah je bila tudi slovenska nogometna reprezentanca, ki bo v sredo proti Avstraliji odprla še nov stožiški nogometni stadion. Košarkarji pa bodo s pripravljalnimi tekmami za svetovno prvenstvo nadaljevali konec tedna na turnirju v Mariboru.

PRIPRAVLJALNE TEKME

LJUBLJANA (Stožice)

SLOVENIJA - ŠPANIJA
*72:79 (23:19, 8:9, 22:25, 15:15)
* - po podaljšku

Bečirovič   17  Mumbru       14 
Vidmar 12 M. Gasol 13
Lakovič 10 Fernandez 10
G. Dragič 9 Garbajosa 9
Slokar 7 Vazquez 8
Brezec 5 Rubio 7
Rizvič 4 San Emeterio 7
Nachbar 3 Calderon 5
Udrih 3 Reyes 4
Jagodnik 2 Suarez 2

Prosti meti: 24/40; 17/27
Met za dve: 18/41; 25/40
Met za tri: 4/21; 4/17
Skoki: 39; 39


MARIBOR
Petek ob 20.00:
SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA

Sobota ob 20.00 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA - RUSIJA

Nedelja ob 20.00 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA - SRBIJA

Stožice prestale dan D
Košarkarji "krstili" parket v Stožicah
Sprehod po dvorani v Stožicah