Slovenci so uspešno začeli svetovno prvenstvo in vknjižili prvi dve točki. Foto: Reuters
Slovenci so uspešno začeli svetovno prvenstvo in vknjižili prvi dve točki. Foto: Reuters
Goran Dragič
Najboljši posameznik na tekmi je bil nedvomno Goran Dragič. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je dobro unovčil svoje minute. Foto: Reuters
Primož Brezec
Tunizijci pod obročema niso bili kos Vidmarju in Primožu Brezcu. Foto: Reuters
Memi Bečirovič, Miro Alilovič
Memi Bečirovič je kot selektor prvič Slovenijo vodil na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Marouan Kechrid
Prvi organizator Tunizije Marouan Kechrid. Foto: Reuters
Sani Bečirovič
Sani je po poškodbi rame pripravljen. Foto: EPA
Slovenci začeli z zmago nad Tunizijo

Afriškim košarkarjem je korak uspelo držati le v prvem polčasu, v drugem delu pa so slovenski reprezentanti postavili stvari na svoje mesto in hitro povišali razliko na več kot 20 točk. Slovenija, ki je imela v carigrajski dvorani Abdi Ipekci glasno spodbudo številnih navijačev, je vodila ves dvoboj. Že po uvodnih dveh minutah je bilo 7:0, tretji reprezentanci z zadnjega afriškega prvenstva pa se je uspelo približati enkrat le na tri točke zaostanka.

Izjemno razpoložen je bil v slovenski vrsti Goran Dragič, ki je bil s 16 točkami tudi najboljši strelec. Ob tem je še osemkrat uspešno podal soigralcem. Gašper Vidmar je odlično izkoristil svoje minute in Tunizijcem pod košem povzročal ogromno težav. 22-letni center je dosegel 15 točk, Boštjan Nachbar, ki se je izkazal z natančnimi meti z razdalje, pa jih je dodal 14. V nedeljo Slovenijo čakajo prvi favoriti prvenstva Američani.
Led je z dobro igro prebit
"Kot vedno je prva tekma na prvenstvu zelo težka, ne glede na to, kdo je nasprotnik. Treba je prebiti led. Nam je to uspelo. Noge in roke so še nekoliko trde, saj je to prvo srečanje. Mislim, da smo dobro odigrali. Tunizija je pokazala določeno kakovost in zna še komu prekrižati načrte. Gremo lahko optimistično naprej," je takoj po koncu uvodnega dvoboja dejal Nachbar.

Začetek prvenstva s serijo 7:0
Bečirovič je na parket na začetku tekme poslal Jako Lakoviča, Dragiča, Nachbarja, Uroša Slokarja in Primoža Brezca. Takoj po uvodnem sodniškem metu je Dragič kaznoval nezbranost Tunizijcev in brez težav dosegel prvi slovenski koš na prvenstvu. Za uvodno vodstvo Slovenije s 7:0 sta bila uspešna še Nachbar za tri in Slokar s črte prostih metih. Tunizijcem se je po nekaterih napakah Slovencev uspelo približati na vsega tri točke zaostanka. Odgovoril je Dragič. Najprej je zadel trojko, nekaj minut pozneje pa še lepo podal Vidmarju, ki je silovito zabil (18:10). Prav ob izteku prvih desetih minut je za 22:14 trojko s svoje polovice dosegel Mohamed Hadidane.
Razpoloženemu Dragiču se je pridružil še Vidmar
Prvi koš so Bečirovičevi izbranci v drugi četrtini dosegli po dveh minutah igre. Dvakrat zapored je bil pod košem uspešen Miha Zupan. Tunizijci pod obročem niso našli pravih rešitev za Vidmarja. Zaradi težav z osebnimi napakami nad slovenskim centrom je moral na klop najvišji tunizijski igralec Salah Mejri. Kljub številnim napakam nasprotnikov tako v obrambi kot napadu si Slovencem ni uspelo priigrati višje prednosti (39:28).
Slovenci v 2. polčasu prestavili v prestavo višje
Takoj po prihodu iz garderobe je s petimi zaporednimi točkami Vidmar priigral Sloveniji najvišjo prednost (43:28). Znova je izsilil osebno napako Mejrija, ki ga je Adel Tlatli znova moral potegniti iz igre. V 23. minuti je po protinapadu Dragiča Slovenija prvič povedla za 20 (48:28). Prvo točko v drugem polčasu je Tunizija dosegla šele po štirih minutah. Slovencem je stekel še met z razdalje. Štiri trojke je zadel Nachbar.
Le še potrditev visoke zmage
V zadnjih desetih minutah so slovenski reprezentanti brez težav obdržali visoko prednost. Ob zanesljivem vodstvu so lahko pripravili nekaj atraktivnih potez tudi za številne navijače, ki so jih prišli spodbujat v Carigrad. Domiselno je podajal Dragič, nekajkrat pa je silovito zabil Vidmar. Štiri minute pred koncem so živci nekoliko popustili Slokarju in Mejriju, a sta se vročekrvneža hitro pomirila. Tunizijski center je ob koncu tekme atraktivno ustavil met Gorana Jagodnika.

SVETOVNO PRVENSTVO
Skupina B, 1. krog:

SLOVENIJA - TUNIZIJA
80:56 (22:14, 17:14, 24:12, 17:16)

Dragič    16    Slimane      11 
Vidmar 15 Kechrid 9
Nachbar 14 Mejri 9
Brezec 9 Hadidane 8
Slokar 6 Maoua 5
Lakovič 5 Ben Romdhane 4
Zupan 4 Braa 4
Bečirovič 3 Ghyaza 4
Jagodnik 3 Dhifallah 2
Klobučar 3
Udrih 2
Prosti meti: 9/12; 9/15
Met za dve: 22/32; 16/42
Met za tri: 9/25; 5/20
Skok: 36; 35

.

ZDA - HRVAŠKA
106:78 (22:20, 26:6, 30:22, 28:30)
Gordon 16, Durant 14; Bogdanović 17.

IRAN BRAZILIJA
65:81 (12:22, 17:17, 17:22, 19:20)
Haddadi 16; Giovannoni 17, Barbosa in Splitter po 13.

Slovenci začeli z zmago nad Tunizijo