Memi Bečirovič je Miho Zupana po uspešni sezoni uvrstil na svoj seznam kadidatov za reprezentančni dres. Foto: MMC RTV SLO
Memi Bečirovič je Miho Zupana po uspešni sezoni uvrstil na svoj seznam kadidatov za reprezentančni dres. Foto: MMC RTV SLO
Goran Jagodnik, Miha Zupan
Igrati za Slovenijo je bilo Mihi Zupanu vedno v čast. Foto: MMC RTV SLO
Miha Zupan, Beno Udrih
S soigralci se Miha Zupan odlično razume. Foto: MMC RTV SLO

Zupan, prvi gluhonemi košarkar, ki je zaigral v Evroligi, je po dobrem igranju v Grčiji dobil ponudbo iz ruske lige, ki se po recesiji ponovno počasi postavlja na noge. Tako bo v naslednjih dveh letih pod taktirko izraelskega trenerja Zvija Sherfa nosil dres Spartaka iz drugega največjega mesta v Rusiji Sankt Peterburga.
Uspešna sezona na Peloponezu
Zupan se je v Tesaliji odlično znašel. Na 24 tekmah je za Trikalo prispeval po 13.9 točke in 5.1 skoka na tekmo. "Res je, da imam za sabo dobro sezono. Kariero sem želel nadaljevati v tujini, a me je na trenutke malo skrbelo zaradi komunikacije. V Grčiji s tem nisem imel težav. Ruska liga je podobna grški, morda nekoliko močnejša. Radi bi tudi tu solidno odigral. Mislim, da imamo v Spartaku dobro ekipo. Upam, da nam uspe dober rezultat v državnem prvenstvu in v Eurocupu, kjer igramo kvalifikacije s PAOK-om," je dejal košarkar, ki bo letos dopolnil 28 let.
Zupan je košarko začel igrati šele s 14 leti. Leta 2000 se je preselil k Slovanu, kjer je igral šest let. Vmes je bil ves čas glavni nosilec igra reprezentance gluhih in naglušnih ter jo popeljal do številnih uspehov na velikih tekmovanjih. Je praktično edini gluhonemi košarkar, ki je zaigral na tako visokem nivoju. Primerljiv je le Lance Allerd. Američan je celo odigral tri tekme za Cleveland v Ligi NBA, nazadnje pa je nosil dres italijanskega Scavolinija.
Reprezentanci ga je priključil Pipan
204 centimetrov visokega krilnega centra je reprezentanci priključil Aleš Pipan. Po zelo uspešni sezoni na Kodeljevem je bil na pripravah izbrane vrste za prejšnje svetovno prvenstvo, a je na koncu bil zadnji, ki se je moral posloviti od sanj igranja na Japonskem. Za Slovenijo je ponovno nastopil v Atenah leta 2008 na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre.
Zupan vedno rad igra za Slovenijo
Igranje za Slovenijo je bilo Zupanu vedno v čast: "V reprezentanco se vedno rad vračam. Za izbrano vrsto sem vedno želel igrati. Biti del priprav za Turčijo je zame velika čast. Treniram na vso moč in si želim uvrstiti v ekipo za prvenstvo. Sem zelo motiviran in dobro pripravljen."

"Z vsemi igralci se zelo dobro razumemo. Malo šale ne škodi. S fanti se malo pošalimo. Se pa dobro dela. Trdo treniramo," je dobro vzdušje v ekipi vpisal Miha in se ozrl tudi na prvenstvo samo: "Mislim, da je na prvenstvu četrtfinale povsem dosegljivo. Vendar je treba že v predtekmovanju dati vse od sebe, da dosežemo čim več zmag. Upamo tudi, da v osmini finala dobimo ugodnega tekmeca. Mislim, da je ekipa zelo dobra, fanti smo motivirani in si želimo poseči čim višje."