Jaka Klobučar se pod taktirko Jureta Zdovca dobro znajde. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar se pod taktirko Jureta Zdovca dobro znajde. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je za slovensko reprezentanco igral že na treh velikih tekmovanjih. Foto: BoBo
Jaka Klobučar
Letos se je izkazal v dresu Krke, pri kateri je v vseh tekmovanjih v povprečju dosegal od 11 do dobrih 12 točk na tekmo in bil izbran za najboljšega posameznika finala DP-ja. Foto: Aleš Fevžer

Novomeščan, ki bo v kratkem dopolnil 27 let, je ob odsotnosti Gorana Dragića vodil slovensko izbrano vrsto in bil prvi organizator igre. Kot je dejal, je že pred pripravami vedel, da bo igral na položaju "playa". Prav Jure Zdovc ga je že pred leti, ko sta sodelovala pri Olimpiji, dal na položaj "enke", od tedaj pa je Klobučar močno napredoval in predvsem dozorel. Letos je to dokazal pri Krki, ko je po poškodbi prvega organizatorja igre Malcolma Armsteada prevzel dirigentsko palico, odlično vodil ekipo, jo popeljal kot kapetan do naslova državnega prvaka, bil tudi MVP finalne serije proti Olimpiji in pokazal, da je dozorel v kakovostnega košarkarja.

Na prvih treh domačih tekmah, v povprečju je na teh treh srečanjih dosegal po skoraj 13 točk na tekmo, je igral odlično. Bil je tudi izbran za najkoristnejšega posameznika pokala Adecco, ko je proti Kanadi, Gruziji in Ukrajini v Rogaški Slatini ter Murski Soboti na parketu izvrstno poveljeval Zdovčevi vrsti. S selektorjem se je dobro ujel že pri Olimpiji, Zdovc ga je vzel pred petimi leti tudi na evropsko prvenstvo na Poljsko, kjer je Slovenija osvojila četrto mesto, dobro sodelovanje pa nadaljujeta tudi zdaj: "Odnos z Juretom je bil vedno super. Odlično sva se razumela in se še razumeva. Všeč mi je način dela. Všeč mi je njegov način razmišljanja. Vidi se, da je bil odličen igralec in da razume košarkarje, kdaj je kdo utrujen, kdaj je treba res trdo delati, kdaj se lahko malce pošališ … Verjamem, da imava isto filozofijo, kar zadeva košarko. Oba dajeva največji poudarek obrambi. Oba sva prišla do tega, da konec koncev da to neki rezultat."

Vsaka negativna stvar je za nekaj dobra
Po tistih treh dobrih tekmah so sledile nekoliko slabše igre na Stankovićevem pokalu, predvsem oba poraza proti Rusiji sta razkrila številne slabosti, ki so še prisotne v slovenski igri, nekoliko slabše in z več napakami pa je igral tudi Klobučar. "Turnir na Kitajskem je bila neka izkušnja, videli smo naše nove probleme glede na to, da smo prve tri tekme v Sloveniji odigrali kar presenetljivo dobro. Na Kitajskem pa smo videli, koliko težav še imamo. Lahko bi bilo bolje, bilo je precej negativnih dejavnikov, kot so dolgi poleti, utrujenost, težave s hrano ... Bilo je nekaj stvari, ki so imele negativen vpliv, a z vsem se je treba spoprijeti."

"Mislim, da še ne razmišljamo o svetovnem prvenstvu. Ne čuti se kakšna dodatna nervoza, saj je pred nami še veliko dela. Del v Kranjski Gori je zelo pomemben, saj je treba marsikaj izpiliti, ni pa na voljo veliko časa. Za tem nas bolj kot ne čakajo samo še tekme, kar je malce drugače, kot so treningi," je o dobrem začetku priprav in nekoliko slabšem nadaljevanju na Kitajskem dodal Klobučar. "Vsaka negativna stvar je za nekaj dobra. Na primer, na Kitajskem so se pokazali naši problemi, kar bomo zdaj lahko popravili. Mogoče ni slabo, da smo na ta način to pokazali, kajti prve tri tekme so bile presenetljivo dobre, na Kitajskem pa se je pokazalo nekaj novih stvari."

Nov izziv našel v Nemčiji
Napake so bile, časa je dovolj, da se popravijo, ob tem pa je treba še enkrat poudariti, da Slovenija ni igrala v popolni postavi. Še več, manjkala sta ključna moža - Erazem Lorbek in Goran Dragić, še posebej slednji, ki bo brez dvoma prvi nosilec igre in glavni organizator igre, s čimer bo razbremenil tudi Klobučarja. "Goran vsaj nekoliko pozna sisteme, ker je bil z nami. Erazem se mora še dokončno vključiti. Prav zato je ta del priprav v Kranjski Gori toliko pomembnejši. Morata se čim prej vključiti, časa je malo in morata se hitro uigrati. Zagotovo sta ključna nosilca reprezentance in čim prej se moramo uigrati. Nedvomno me bo Goran razbremenil. Je prva violina. To smo pričakovali. On je res velik plus za našo reprezentanco."

Po uspešni sezoni je Klobučar, ki je za Slovenijo igral na dveh evropskih in enem svetovnem prvenstvu, našel nov klub. Po Srbiji, kjer je igral za Partizana, in Italiji, kjer se je preizkusil v drugi ligi pri Ostuniju, se nekdanji član Slovana, Olimpije in Krke odpravlja v Nemčijo, saj je podpisal pogodbo z Ratiopharmom iz Ulma. "Način in razmišljanje trenerja ter kluba - vse to se mi je zdelo pozitivno. Konkretne druge ponudbe ni bilo, a so bili nekateri klubi, ki bi jih morda moral nekoliko počakati. Rekel sem si, da po vseh teh letih čakanja v avgust sem želel letos priti v reprezentanco z rešenim statusom in sem z glavo lahko osredotočen samo na to."