Ne spreglejte
Organizatorji so traso 25. Dirke po Sloveniji predstavili že pred dobrim mesecem dni, tokrat je sledil podroben profil vseh etap. Na novinarsko konferenco so povabili Janija Brajkoviča in Tadeja Pogačarja. Za oba bo Dirka po Sloveniji vrhunec sezone. Foto: BoBo
"Dirka se stopnjuje do konca. Zadnji dan ne bo počitka," je povedal Bogdan Fink. V prejšnjih letih je bila zadnja etapa namenjena šprinterjem, letos pa bo treba garati na kronometru. Foto: BoBo

Dodaj v

Dirka za vse okuse, za konec pa kronometer do Novega mesta

Poljak Rafal Majka bo branil zmago
17. maj 2018 ob 16:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

25. Dirka po Sloveniji se bo stopnjevala do konca, ko bo 17. junija kronometer od Trebnjega do Novega mesta. Kraljevska etapa bo četrta z vzponi na Jezersko, Pavličevo sedlo in Volovljek.

Prireditelji jubilejne Dirke po Sloveniji so podrobno predstavili traso. Letos bo na sporedu pet etap. Štart bo v Lendavi, prvi dan bo cilj v Murski Soboti. Druga etapa bo potekala med Mariborom in Rogaško Slatino, tretja od Slovenskih Konjic do Celja, četrta, ki bo kraljevska, iz Ljubljane do Kamnika, peta pa prinaša 21,5 kilometra kronometra.

Samo Roglič je sposoben sam priti do cilja 2. etape
Prvi resni preizkus za tiste, ki računajo na končno zmago, bo tretji dan s številnimi manjšimi vzponi v uvodnem delu etape ter zahtevnejšim zaključkom. Vzpon druge kategorije bo iz Laškega na Celjsko kočo, nato sledi zahteven spust, krog po Celju in ciljni vzpon na Celjski grad. Kot je povedal Jani Brajkovič, eden od ambasadorjev dirke, pričakuje končni obračun manjše skupine. "Samo Primož Roglič je sposoben sam priti do cilja," je dejal zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2012.

Kraljevska etapa prek Avstrije do Kamnika
Četrta etapa, ki se bo začela v Ljubljani, bo kraljevska. Na treh vmesnih šprintih v uvodnih 34 kilometrih bodo kolesarji dobili bonifikacijske sekunde. Prvi vzpon bo na Jezersko, sledi spust v Avstrijo, pa vzpon na Pavličevo sedlo, spust v Logarsko dolino, nato pa čez Luče na Volovljek ter spust do Kamnika. Vsi vzponi bodo v zadnjih 75 kilometrih, skupaj bodo kolesarji ta dan nabrali 2900 metrov višinskih metrov.

Brajkovič v tej etapi pričakuje, da bodo najboljši kronometristi čakali na nedeljski zaključek in v soboto sledili ritmu, vsi ostali pa bodo poskušali z napadi.

Kronometer ne bo tako lahek
Peta etapa bo 21,5 kilometra dolg kronometer iz Trebnjega do Novega mesta. Trasa je speljana po stari cesti, vzporedno z avtocesto, cilj bo zaradi prenove Glavnega trga v Novem mestu pred poslopjem Adrie Mobila.

"Profil kronometra ne pokaže vsega. Kronometer ne bo tako lahek. Nekaj vzponov je kar težkih. Niti ne kratkih. Lep kronometer, ki bo potrdil najboljšega," je o zaključku dirke dejal nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani Brajkovič.

Majka bo branil lansko zmago
"Dirka se stopnjuje do konca. Zadnji dan ne bo počitka. Prednost, ki so jo bodo nekateri kolesarji prikolesarili v petek in soboto, bodo morali potrditi v nedeljo. V petih etapah bodo možnosti za vse profile kolesarjev," je dejal Bogdan Fink, direktor dirke.

Nastopilo bo 22 ekip, skupaj 154 kolesarjev, kar je rekord Dirke po Sloveniji. Med glavnimi zvezdniki bodo Primož Roglič, lanski zmagovalec Poljak Rafal Majka, Nemec Marcel Kittel, Britanec Mark Cavendish, Avstralec Caleb Ewan, Fink upa, da bo Bahrain-Merida poslala čim bolj slovensko zasedbo, namignil je na nastop Mateja Mohoriča.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
noprou
# 17.05.2018 ob 17:06
to bo fajn pogledat
kolesar112
# 17.05.2018 ob 20:19
Procycligstats naj bi bil najbolj verodostojen in najhitrejši, tudi pri "rošadah" ob koncu sezone zaenkrat še ni zatajil. Tako da je to verjetno kar potrjeno.
mr. pp
# 17.05.2018 ob 18:54
Odlično da je trasa kraljevske etape čez Volovljek. Iz Gorenjega Grada do Črnivca je vseeno malo preveč položno in enakomerno, da bi se na polno napadali, saj je do Kamnika še kar daleč. Vzpon na Volovljek pa je na koncu res strm in se da dobit sekunde v parih sto metrih.
Bubi
# 17.05.2018 ob 19:49
Mohoric ima na ProCyclingStats ze navedeno da pride na dirko po Sloveniji. Koliko pa je to zanesljivo pa ne vem.
aufzic
# 17.05.2018 ob 17:20
Sedaj se bolj natančno ve, kakšen bo potek 3. in 4. etape. A kdo ve, se že asfaltira cesta proti Celjski koči in ali bodo za ta namen kaj urejali cesto v Zgornjesavinjski in čez Podvolovjek?

Tole bi moral Rogla gladko dobit, razen če Sunweb pošlje Dumoulina. Do zaključnega TT kontrolira, v TT je pa itak najhitrejši.

Upam, da se kdo ne razbije pri spustu iz Celjske koče. Če bo že skupina 20ih, zna bit neugodno. Letelo pa bo dol blizu 100 km/h.
DavidT
# 18.05.2018 ob 17:34
Lenoritis, zato ker za gorski cilj na Vršiču ni nihče pripravljen plačati.
lenoritis
# 18.05.2018 ob 15:43
Vsakič, ko pride vem trasa dirke, ista pesem. Zakaj ne Vršič, Mangart, Predmeja, Krvavec..... Po moje še nihče od nergačev ni organiziral vaškega kriterija, da o cestni dirki ne izgubljamo besed.
DavidT
# 18.05.2018 ob 08:37
rokers se strinjam glede etap, ampak saj veš, da se etape delajo glede na zahteve sponzorjev. Recimo cilj v Kamniku občino stane 30k.
rokers
# 18.05.2018 ob 00:01
super, da so spremenili traso kraljevske etape, da bodo šli čez Podvolovljek, že ta ni tako zahteven, Černivec ne bi naredil razlik - no vsaj močno dvomim - če bodo hoteli naredit razliko, bodo morali resno pritisnit že na Pavličevo - se mi pa ne zdi to kraljevska etapa na pram kar smo imeli prejšnja leta: npr 2x Soriška, Krvavec, Vršič, tudi Golte - veliko težji klanci. No mene precej navdušuje tista na Celjski grad, bo zanimiva, podobno smo že meli na Ljubljanski grad. Čestitke organizatorjem za 5 dnevno dirka, moram pa izrazit osebno mnenje, da bi lahko vseeno naredili bolj atraktivno traso
Bubi
# 17.05.2018 ob 21:10
Se vidimo ob cesti! :)
Zagotovo v živo 2. in 3. etapo, če bo zneslo pa tudi 4.
Kazalo