Peyton Manning je četrtič igral na Super Bowlu - in to za štiri različne trenerje. Foto: Reuters
Peyton Manning je četrtič igral na Super Bowlu - in to za štiri različne trenerje. Foto: Reuters
Von Miller in Gary Kubiack
Prvi junak tekme Von Miller je takole polil svojega trenerja Garyja Kubiacka. Foto: Reuters
Von Miller in Cam Newton
Von Miller je že v prvi četrtini podrl Cama Newtona. Foto: Reuters
Cam Newton
Obramba Denverja je v prvem polčasu dosegla štiri sacke. Foto: Reuters
Steph Curry
Na tekmi je bil tudi Steph Curry, najboljši igralec v Ligi NBA, ki je velik navijač Caroline. Foto: Reuters
Manning postavil piko na i izjemni karieri

Obramba Broncosov je bila res nenadkriljiva, saj je zakrivila kar sedem sackov, ukradla žogo za prvi zadetek na tekmi, s še eno ukradeno žogo pa je omogočila napadu, da je postavil piko na i. Nagrado MVP tekme je dobil Von Miller (2,5 sacka, 2 ukradeni žogi).

Manning spisal zgodovino
Legendarni podajalec Peyton Manning je tako ob koncu svoje kariere osvojil svoj drugi naslov. Odigral je sila povprečno tekmo (13/23, 141 jardov, INT), a ni delal večjih napak, drugo je opravila obramba. Manning je postal prvi podajalec, ki je osvojil dva naslova z dvema različnima ekipama kot začetni podajalec (prvi naslov je osvojil pred devetimi leti z Indianapolisom). 39-letnik ni želel govoriti o svoji upokojitvi, po številnih zahvalah se je smejal: "Drevi bom spil veliko piva. Von Miller plača."

Od Elwaya do Manninga
Denver je osmič igral na Super Bowlu, osvojil pa je tretji naslov. Prva je osvojil v sezonah 1997 in 1998, ko je bil podajalec John Elway, ki je s tem tudi končal kariero, danes pa pri Broncosih vleče kadrovske poteze.

Začelo se je s prostim strelom
Broncosi so vodili ves čas. Prvi so dobili žogo. Manning je v tem napadu solidno opravil delo, svoje je po tleh dodal C. J. Anderson (dva teka za 20 jardov). A obramba Caroline je bila uspešna, tako so se Broncosi morali zadovoljiti s prostim strelom Brandona McManusa.

Von Miller začel akcijo za 10:0
Carolini ni v nobenem od prvih dveh napadov uspelo dobiti niti enega prvega poskusa. Še več - podajalec Cam Newton je pred lastno cono izgubil žogo (podrl ga je Miller), na žogo pa se je v končni coni vrgel Malik Jackson in povišal na 10:0.

Carolina se je prebudila v drugi četrtini
Panterji so se ogreli šele v svojem četrtem napadu, ki se je končal z zadetkom. Z enega jarda se je v končno cono prevalil Jonathan Stewart in znižal na 10:7. Naslednje točke je priboril Jordan Norwood, ki je pri puntu z žogo pretekel kar 61 jardov (rekord Super Bowlov), žogo je prenesel na 14 jardov od končne cone, a Broncosi so se morali spet zadovoljiti le s prostim strelom (in vodstvom s 13:7).

Napake na obeh straneh
V naslednjem napadu je tekač Caroline Mike Tolbert še drugič izgubil žogo. A Broncosi niso znali unovčiti žoge, saj so sami hitro izgubili žogo (Manning je vrgel prestreženo podajo). Ob polčasu je bilo 13:7 za Broncose, čeprav so imeli Panterji bistveno več prvih poskusov (12:4).

Gano zgrešil prosti strel
Na začetku drugega polčasa je žogo dobila Carolina. Dobro je delovala naveza Newton-Ted Ginn. Ta je ujel dve podaji za skupaj 59 jardov. Ob koncu napada je imel Graham Gano prosti strel s 44 jardov, a se je žoga od vratnice odbila nazaj v polje. V naslednji akciji je bil McManus še tretjič v večeru natančen, s čimer je povišal vodstvo Denverja na 16:7.

Manning vrgel prestreženo podajo
Newton je v naslednjem napadu svojo ekipo popeljal v območje (vsaj) prostega strela, a je vrgel svojo prvo prestreženo podajo v večeru. Zadnja četrtina se je začela z izgubljeno žogo Manninga, s tem je Carolina napad začela na sredini igrišča. Sedem akcij pozneje je Gano le zadel svoj prvi prosti strel na tekmi in znižal na 16:10.

Miller poskrbel še za eno izgubljeno žogo
Carolina je imela pet minut pred koncem priložnost, da z zadetkom preide v vodstvo, a je svoje spet opravila obramba na čelu z Von Millerjem, ki je izbil Newtonu žogo. Napad Denverja je tako žogo dobil vsega štiri jarde pred končno cono, v katero se je zrinil Anderson in razblinil še zadnje dvome o zmagovalcu.

Newton prejel nagrado MVP sezone
Seveda ne gre mimo zabavne spremljave. Himno je odpela Lady Gaga, ob polčasu pa so imeli sredi igrišča krajši koncert skupina Coldplay, Bruno Mars in Beyonce. Dan pred tekmo je Newton dobil nagrado MVP za najboljšega igralca sezone.

Santa Clara:
CAROLINA - DENVER 10:24
(0:10, 7:3, 0:3, 3:8)
Podaje: Newton 265 (INT); Manning 141 (INT)
Tek: Newton 45; Anderson 90 (TD)
Ujete podaje: Brown 80; Sanders 83.
0:3 - Brandon McManus, prosti strel, 34 jardov (4:17)
0:10 - Malick Jackosn, fumble recovery, 0 jardov (8:26)
7:10 - Jonathan Stewart, tek za 1 jard (18:35)
7:13 - Brandon McManus, prosti strel, 33 jardov (23:02)
7:16 - Brandon McManus, prosti strel, 30 jardov (36:42)
10:16 - Graham Gano, prosti strel, 39 jardov (49:39)
10:24 - C. J. Anderson, tek za 2 jarda (56:52)

Manning postavil piko na i izjemni karieri