Mišo Brečko in  Klodian Duro na tekmi v Celju pred dobrimi tremi leti. Foto: Reuters
Mišo Brečko in Klodian Duro na tekmi v Celju pred dobrimi tremi leti. Foto: Reuters
Bojan Jokič, Anton Žlogar in Erion Bogdani
Erjon Bogdani (v ospredju) letos igra za italijanskega prvoligaša Ceseno. Foto: Reuters

V kvalifikacijah za Euro 2000 so Slovenci najprej slavili v Tirani z 0:1 (Zahović 26.), nato pa avgusta 1999 še za Bežigradom z 2:0 (Zahović 49., Osterc 80.). Manj uspešne so bile kvalifikacije za Euro 2008, ko so bili Albanci z enakim številom točk (11 z 12 tekem) na končni lestvici celo pred Slovenijo. Tekma v Skadru (0:0) marca 2007 je pomenila kvalifikacijski debi za Matjaža Keka, jeseni istega leta sta se reprezentanci brez zadetkov razšli tudi v Celju.

V kvalifikacijah za SP 2010 je Albanija z eno zmago, štirimi remiji in petimi porazi zasedla predzadnje mesto v skupini z Dansko, Portugalsko, Švedsko, Madžarsko in Malto. V boju za nastop na evropskem prvenstvu leta 2012 ji kaže nekoliko bolje. Po štirih tekmah ima eno zmago, dva neodločena izida in en poraz. Kvalifikacije je začela s spodbudno točko v Romuniji (1:1), doma z 1:0 premagala Luksemburg in se z 1:1 razšla z BiH-om, jesen pa končala s porazom z 0:2 v Belorusiji.

Reprezentanca, ki jo od leta 2009 vodi Hrvat Josip Kuže, je trenutno 66. na lestvici Fife. Novembra je bila z 58. mestom najvišje v zgodovini.

Seznam reprezentantov za tekmo proti Sloveniji:

Vratarja: Arjan Beqaj (Ermis), Samir Ujkani (Novarra)

Branilci: Andi Lila (Tirana), Armend Dallku (Vorskla Poltava), Kristi Vangjeli (Aris Solun), Ansi Agolli (Karabah Agdam), Admir Teli (Karabah Agdam), Endrit Vrapi (Skenderbeu Korce)

Vezisti: Lorik Cana (Galatasaray), Ervin Bulku (Hajduk Split), Altin Lala (Hannover), Ledian Memushaj (Portogruaro), Klodian Duro (LASK Linz), Gilman Lika (Tirana), Emiljano Vila (Dinamo Tirana), Gjergji Muzaka (Skenderbeu Korce)

Napadalci: Erjon Bogdani (Cesena), Hamdi Salihi (Rapid Dunaj), Edmond Kapllani (Paderborn), Elis Bakaj (Dinamo Bukarešta)