Koper bi z zmago ali remijem v Velenju izenačil drugi najboljši štart v prvenstvih I. SNL, ki je leta 1999 uspel Mariboru. Rekord imajo Domžale, ki so v sezoni 2006/07 prvi poraz doživele šele v 28. krogu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Koper bi z zmago ali remijem v Velenju izenačil drugi najboljši štart v prvenstvih I. SNL, ki je leta 1999 uspel Mariboru. Rekord imajo Domžale, ki so v sezoni 2006/07 prvi poraz doživele šele v 28. krogu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Navijači Rudarja
Navijače Rudarja pred tekmo s Koprom z optimizmom navdaja podatek, da Koper v Velenju na 14 tekmah še ni zmagal, ampak samo 5-krat remiziral in kar 9-krat izgubil. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Cimerotič in Armin Bačinovič
Armin Bačinovič je le eden izmed osmerice nogometašev, ki v tem krogu ne bodo smeli igrati zaradi kartonov. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Kokot
Aleš Kokot je poleti prišel v Interblock iz 2. nemške Bundeslige, zdaj pa že razmišlja, kje bi našel novega delodajalca. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Etien Velikonja
Prvi goriški adut Etien Velikonja naj bi se na igrišča vrnil šele čez devet mesecev oz. ravno na začetek nove sezone. Foto: Ervin Čurlič
Marcos Tavares
Marcos Tavares si je na tekmah z Olimpijo pripravil številne priložnosti, a dosegel le en gol. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Cimerotič
Sebastjan Cimerotič je imel po pokalnem izpadu nenavadno srečanje z navijačem, ki si ga lahko ogledate v rubriki Video dneva. Foto: MMC RTV SLO

Po dveh zaporednih "večnih" derbijih osrednja tekma 14. kroga Prve lige si upravičeno pripada Koprčanom in Velenjčanom, ki so do zdaj prikazali največ in posledično osvojili tudi največ točk (31:25). Prvi Koper se ob uspehu v gosteh lahko že pošteno odlepi od tekmecev in se tako rekoč že okrona z nazivom jesenskih prvakov, drugi Rudar pa želi prekiniti niz dveh prvenstvenih porazov in povečati pritisk na Primorce.

Kakšne bodo posledice "večnega" derbija?
Medtem ko "zmaji" umirjajo odkritosrčni izbruh Roberta Pevnika po še drugem tesnem porazu proti Mariboru, prvaki načrtujejo igralsko nadgradnjo zmag v Ljubljani, s čimer bi se vključili v boj za trenutno 3. mesto, ki ga sicer zaseda Olimpija. V ozadju (Interblock, Drava, Gorica) potekajo drame, katerih vzroki se skrivajo v finančni suši in nerealnih proračunih ter ambicijah. Zagotovo vseprisotna gospodarska kriza še ni rekla zadnje besede v slovenskem nogometnem prostoru, česar ne more zasenčiti niti boj Slovenije za nastop na SP-ju 2010.

Kriza je huda - pas zateguje tudi Pečečnik
Interblock
, ki je pred leti z visokim vložkom Joca Pečečnika razbil plačna razmerja v Sloveniji, je zmanjšal plače za 30-odstotkov. Enajsterica igralcev (tudi kapetan Ermin Rakovič), ki ni sprejela novih pogojev, se je znašla na stranskem tiru in bo pozimi oz. še prej zapustila "kockarje". Obenem so v Spodnji Šiški zamenjali še trenerja - Igorja Benedejčiča je nadomestil Borivoje Lučić.

Na Ptuju varovanci Franca Fridla igrajo za preživetje in ponudbe drugih klubov, medtem ko si v Gorici vodilna moža kluba pulita lase, ker nista poleti prodala zdaj poškodovanega Etiena Velikonjo in s tem napolnila prazno klubsko blagajno.

RUDAR (2.) - KOPER (1.) (sobota ob 20.15 - prenos na TVS 2 in MMC-ju)
V sredo so bili "knapi" zelo učinkoviti, saj so izkoristili skoraj vse svoje priložnosti, medtem ko si "kanarčki" niso priigrali običajnega števila strelov. Zdrav in razpoložen napadalec, kot je Mirza Mešić, je velik plus za Velenjčane, ki imajo nekaj težav z zdravjem, a velika konkurenca na igralskih mestih omogoča Marijanu Pušniku igro na zmago.

Neporaženi Koper ima v gosteh celo boljši izkupiček kot doma, vzrok za optimizem po pokalnem slovesu pa je želja, da bi se maščevali in končno prvič zmagali. Uigrana četa Nedžada Okčića Ob jezeru načrtuje tri točke, v nasprotnem primeru bosta obračuna z Rudarjem neuspeh, ki lahko načne moštvo, ki ga nato čakata obračuna z Mariborom in Olimpijo. Velik udarec za vodilno moštvo lige je poškodba kapetana in stebra obrambe Enesa Handanagiča (zlomljen nos), na drugi strani bo zaradi kartonov počival branilec Fabijan Cipot.

NAFTA (8.) - OLIMPIJA (3.) (sobota ob 15.00)
Lendavčani so v prejšnjem krogu na Ptuju po več kot letu dni slavili v gosteh, nato pa so opravili še "strelske" vaje v pokalnem obrčunu s Stojnci (6:2). Zmagi in prvo gostovanje Olimpije v Lendavi po več kot 16 letih bodo zagotovo napolnili tribune Športnega parka, kar bo voda na mlin Nafte. "Zmaji", pri katerih je moral slačilnico pomiriti direktor Simon Sešlar, so začeli uspešni niz, ki jih je izstrelil na visoko 3. mesto ravno z zmago nad Prekmurci (2:0).
Zaradi kartonov bo manjkala trojica igralcev: Amel Mujakovič in Boštjan Zemljič (Nafta) ter Miroslav Cvijanovič (Olimpija).

INTERBLOCK (7.) - LABOD DRAVA (9.) (sobota ob 15.00)
Srečanje dveh klubov z dna lestvice, ki ju ne tarejo samo slabi izidi, temveč predvsem finančne in s tem povezane kadrovske težave. Obračun dveh novincev na klopi - Lučića in Fridla - bo dal odgovor, kdo ima boljše nogometne adute v preostanku jesenskega dela. Ljubljančani bodo igrali tudi brez enajsterice najbolje plačanih nogometašev, ki niso privolili v znižanje pogodb. Drava bo skušala presenetiti brez organizatorja igre Roka Kronavetra, na drugi strani ne sme igrati Boštjan Jelečevič.

HIT GORICA (10.) - CM CELJE (4.) (sobota ob 18.00)
"Vrtnice" kljub nekaterim spodbudnim igram in trem zaporednim remijem še naprej zasedajo zadnje mesto na lestvici. Kaj zmore Gorica brez prvega napadalca Velikonje? Samo veteran Milan Osterc tudi ob golih "a la Maradona" ne bo zmogel povleči voz iz blata, zato se upravičeno pričakuje kakšna eksplozija goriških mladcev. Celjani so po nizu porazov znova začeli zmagovati in skupaj z uspehom v Murski Soboti se lahko pohvalijo s tremi zaporednimi zmagami. Za nameček se po poškodbi v napad vrača Darijo Biščan (4 goli). Goričani bodo tekmo odigrali brez kaznovanega Gorazda Gorinška.

MARIBOR (5.) - DOMŽALE (6.) (sobota ob 18.00)
Prvaki se vračajo v Ljudski vrt po treh zmagah v gosteh, od tega dvakrat v Ljubljani. Odhod Zorana Pavloviča je vzpostavil nova razmerja v slačilnici in na igrišču. Novi kapetan Marcos Tavares se je razigral, čeprav še vedno zadeva preredko. Tudi brez kaznovanega Armina Bačinoviča so Mariborčani favoriti proti Domžalčanom, ki so nanizali nekaj dobrih izidov, a Vladu Badžimu še vedno veliko preglavic povzročajo poškodbe napadalcev. "Vijoličasti" potrebujejo tri točke za prepotrebno utrditev v zgodnjem delu lestvice, medtem ko bi se "ravbarji" z zmago izenačili s tokratnimi gostitelji.

Lestvica:                            
LUKA KOPER 13 9 4 0 21:10 31
RUDAR 13 8 1 4 21:16 25
OLIMPIJA (-2) 13 7 1 5 21:13 20
CM CELJE 13 6 2 5 19:18 20
MARIBOR 13 6 1 6 20:18 19
DOMŽALE 13 4 4 5 17:23 16
INTERBLOCK LJ 13 4 2 7 14:16 14
NAFTA 13 4 2 7 21:26 14
LABOD DRAVA 13 3 4 6 13:20 13
HIT GORICA 13 2 3 8 16:23 9