Didier Drogba je pred letošnjo sezono optimistično napovedal dve lovoriki - tako v Ligi prvakov kot na afriškem prvenstvu. Številni so se mu le smejali. A Drogba je s Chelseajem le uresničil svoje sanje. V finalu afriškega prvenstva pa je s Slonokoščeno obalo klonil pred Zambijo. Tudi tisti finale so odločile šele enajstmetrovke. Foto: Reuters
Didier Drogba je pred letošnjo sezono optimistično napovedal dve lovoriki - tako v Ligi prvakov kot na afriškem prvenstvu. Številni so se mu le smejali. A Drogba je s Chelseajem le uresničil svoje sanje. V finalu afriškega prvenstva pa je s Slonokoščeno obalo klonil pred Zambijo. Tudi tisti finale so odločile šele enajstmetrovke. Foto: Reuters
Roman Abramovič
Roman Abramovič je na stoti tekmi le dosanjal svoje sanje. Foto: EPA
Roberto Di Matteo
Nekateri strokovnjaki Roberta Di Mattea opozarjajo, da je zanj morda celo bolje, da ne ostane na klopi londonskega kluba. Foto: EPA
Petr Čech
Petr Čech bi bolje lahko posredoval le pri golu Thomasa Müllerja, sicer pa je bila njegova igra na najvišji možni ravni. Foto: EPA
politiki
Ameriški Camp David te dni gosti zasedanje G8. Finale Lige prvakov so si ogledali tudi politični voditelji največjih svetovnih sil. Foto: EPA

Sto tekem je prav gotovo mnogo več, kot je pričakoval ruski milijarder. Že njegova prva poteza, ko je po prvi sezoni trenerja Claudia Ranierija kljub drugemu mestu v državnem prvenstvu zamenjal s Josejem Mourinhom, je bila zgovorna. Kapitalistična logika v kruti razsežnosti - brez lovorik na Stamford Bridgeu ne moreš preživeti.

Cilj - do leta 2012 postati najboljši klub na svetu
S prihodom karizmatičnega Portugalca se je začelo najbogatejše obdobje v klubski zgodovini. Dvojec Mourinho/Abrambovič si je zadal velikopotezen cilj - do leta 2012 postati najboljši klub v Evropi. V tem obdobju si je vodstvo kluba obetalo nekaj naslovov evropskega prvaka. A svetega grala v podobi zmage v Ligi prvakov ni in ni bilo. Ironično, zastavljeni cilj se je na nek način le uresničil - Chelsea je ravno leta 2012 postal uradno najboljša ekipa na stari celini, ekipa, ki je osvojila Ligo prvakov.

Zveneči trenerji, v finalu pa Grant in Di Matteo
A s tem ironije še zdaleč ni bilo konec. Nepotrpežljivi Abramovič je namreč pogosto menjal trenerje in segel globoko v denarnico, da je pripeljal še bolj zveneča imena trenerskega posla (Jose Mourinho, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti in Andre Villas Boas). Modri so se v eri Abramoviča dvakrat uvrstili v finale Lige prvakov, imeni strategov, ki jima je to uspelo, pa sta mnogo manj zveneči - Avram Grant in Roberto Di Matteo!

Italijan se ne obremenjuje s prihodnostjo
Di Matteo je pred tremi meseci začasno sedel na klop modrih, v tem času pa spisal sanjsko zgodbo, saj je osvojil dve lovoriki (še FA-pokal). A niti zmaga v Ligi prvakov mu ne zagotavlja, da se bo njegov položaj "začasnega trenerja" spremenil v "trenerja". Tega se zaveda tudi 41-letni Italijan, a se ne obremenjuje: "Moja prihodnost ni pomembna. Odločitev, ki jo bo klub sprejel, bom seveda spoštoval."

Di Matteo: Nihče ni predvidel takega razpleta
Abramovič ga je po zmagi potrepljal, a Di Matteo ni želel razkriti lastnikovih besed: "Najini pogovori niso namenjeni javnosti. Res ni pomembno, to sem povedal že pred meseci, ko sem prevzel ekipo. Sprejel bom vse, kar mi bo prinesla prihodnost. Ne bom povedal, kaj mi je rekel. Lahko pa ste prepričani, da je bil vesel, prav tako kot so navijači, igralci in drugi člani te ekipe. To je zgodovinski dan za naš klub. Nogomet je res nenavaden. Mislim, da nihče v zadnjih treh mesecih ni pravilno napovedal, kaj nas čaka. Moji igralci so bili v preteklosti nekajkrat že blizu zmagi v Ligi prvakov, spomnite se le Moskve 2008, zdaj nam je le uspelo."

Drogba: Tak razplet nam je bil usojen
Eden izmed glavnih junakov londonske pravljice je nedvomno Didier Drogba. Napadalec je v preteklih letih redno zabijal gole, a njegov položaj je bil po prihodu Fernanda Torresa ogrožen. 34-letni junak, ki je morda odigral zadnjo tekmo za Chelsea, pa je v finalu zablestel z golom in odločilno enajstmetrovko. Po slavju je navdušeno razlagal: "Verjamem v usodo, veliko molim. Prepričan sem, da nam je bil tak razplet enostavno usojen. Bog je čudovit, ta ekipa je čudovita. Ta naslov posvečam vsem trenerjem in igralcem, ki so igrali za ta klub in imeli iste sanje, kot smo jih mi sanjali in nazadnje tudi uresničili."

Čech se je vsakič vrgel v pravo smer
Junak številka dve pa je bil vratar Petr Čech, ki je v podaljšku ubranil enajstmetrovko nekdanjega soigralca Arjena Robbna: "Ko enkrat prideš do podaljškov, je napetost še toliko večja. Pravilno sem predvideval, da bo Arjen udaril v tisti kot z vso močjo. Čeprav sem ubranil 'le' dve enajstmetrovki, sem izjemno zadovoljen s svojo predstavo. Šest strelov in šestkrat sem se vrgel v pravo smer. Di Matteo je naredil noro delo, osvojil je dva naslova, kar je več kot dovolj, da ostane trener, a to ni naša odločitev."

John Terry v finalu ni smel igrati
Chelsea je drugič igral v finalu Lige prvakov. Pred štirimi leti je odločitev prav tako padla po streljanju enajstmetrovk. Takrat je bil nesrečni junak John Terry, ki mu je v zadnji seriji spodrsnilo, žoga ni končala v mreži, lovoriko pa je nato osvojil Manchester United. Kapetan tokrat zaradi rdečega kartona v polfinalu proti Barceloni ni smel igrati: "Težje mi je bilo gledati, a fantje so izjemno garali od prve do zadnje minute. Ko pogledaš pokal, veš, česa si je Abramovič tako zelo želel. Di Matteo pa je bil fantastičen, dve lovoriki v treh mesecih, izjemno! Vedeli smo, da brez zmage prihodnje leto ne bomo igrali v Ligi prvakov, zato smo bili še toliko bolj motivirani."

Zlata generacija dočakala vrhunec
Ne glede na prihodnost Di Mattea pa je skoraj gotovo, da ekipo na Stamford Bridgeu čaka kar nekaj sprememb. Okostje ekipe, ki jo je skupaj sestavil Mourinho, je namreč precej v letih in ga čaka pomladitev. Generacija, ki jo sestavljajo Terry, Drogba, Čech, Frank Lampard, Ashley Cole in Michael Essien, je morda v eni izmed zadnjih priložnosti posegla po zvezdah.

Nekaj statističnih sladkorčkov:
- Chelsea je bil ustanovljen leta 1905, svoj največji uspeh pa je dosegel na večer, ki ima v datumu iste številke - 19. 05.
- Bayern je četrti klub, ki je igral v finalu Lige prvakov na domačem igrišču. Prva gostitelja sta bila uspešna (Real Madrid 1957, Inter 1964), druga pač ne (Roma 1984, Bayern 2012).
- Desetič se je zmage veselil italijanski trener, a Roberto di Matteo je prvi, ki mu je to uspelo z neitalijansko ekipo. Italijanski strategi so s tem prehiteli španske (9).
- Bayern je v evropskih tekmovanjih petič izvajal najstrožje kazni, sploh prvič pa se je zgodilo, da ni izšel kot zmagovalec (nazadnje je slavil letos v polfinalu proti Realu).
- Didier Drogba je tretji Afričan, ki je zadel v finalih (Rabah Madjer 1987 in Samuel Eto’o 2006/2009).
- Ashley Cole je postal tretji nogometaš, ki je izgubil v svojih prvih dveh finalih, nato pa je slavil v tretjem (še Velibor Vasović in Zinedine Zidane).
- Desetič je bil finale odločen po streljanju enajstmetrovk.
- Fernando Torres je v bogati karieri s Španijo osvojil vse (evropski in svetovni prvak), a to je šele njegova prva klubska lovorika! Urok je sicer prekinil že pred dvema tednoma z zmago v FA-pokalu, a na Wembleyju proti Liverpoolu ni igral (ker pa je bil v kadru, je dobil priznanje).
- Bastian Schweinsteiger je prejel rumeni karton že v drugi minuti, kar je najhitrejša tovrstna kazen v finalih.
- Chelsea je šele druga angleška ekipa, ki je v isti sezoni osvojila tako Ligo prvakov kot FA-pokal. To je leta 1999 uspelo še Manchester Unitedu. Rdeči vragi so takrat v finalu prav tako premagali Bayern.