Ruski navijači so po koncu tekme v Marseillu napadli Angleže. Foto: Reuters
Ruski navijači so po koncu tekme v Marseillu napadli Angleže. Foto: Reuters
V Franciji odločili o sankcijah za navijače
Ob novem izgredu bi sledila izključitev Rusije z EP-ja

Uefa je kaznovala Ruse zaradi neredov navijačev na stadionu, uporabe pirotehničnih sredstev in rasističnega vedenja med tekmo z Anglijo.

Uefa bo Rusijo izključila s prvenstva, če bodo navijači še povzročali izgrede na stadionu na preostalih tekmah EP-ja. Odločitev se nanaša na dogodke na stadionu, saj je to pod jurisdikcijo Uefe.

Rusija bo naslednjo tekmo igrala v sredo v Lillu proti Slovaški. Pred tekmo s Slovaško se je za izredni ukrep odločila tudi francoska policija, ki je iz države izgnala najbolj problematične pripadnike ruskih navijaških skupin, poročajo francoski mediji. Vsega skupaj je francoska policija preverjala 29 ruskih huliganov.

Pridržanih 43 ruskih navijačev
Francoske oblasti so sporočile, da so na jugu države pridržale 43 ruskih navijačev, ki jih čaka zaslišanje na sodišču zaradi ugotavljanja povezav oz. sodelovanja v izgredih v Marseillu. Navijači so bili na poti v Lille, kjer bo naslednja tekma ruske reprezentance, policija pa jih je odpeljala na zaslišanje. Po končanem postopku bodo navijače bodisi obtožili za povzročanje sobotnih neredov bodisi izpustili, obstaja pa tudi možnost, da jih bodo izgnali.

Napad tik pred koncem tekme
Francoske oblasti so po hudih izgredih po sobotni tekmi med Anglijo in Rusijo (1:1), ko so najbolj zagrizeni privrženci ruske izbrane vrste na tribunah stadiona Velodrome v Marseillu napadli angleške navijače, sprožila disciplinski postopek. Tik pred koncem tekme so ruski navijači napadli angleške in nekateri med njimi so morali zbežati kar v notranji del stadiona. Del krivde gre pripisati tudi slabemu predvidevanju organizatorjev oziroma policije, ki ni fizično ločila privržencev dveh reprezentanc, tako da so se lahko najbolj srboriti neovirano sprehodili do svojih navijaških tekmecev.

Pod drobnogledom Uefe so se znašli tudi angleški navijači, ki so bili v četrtek in petek pred tekmo v Marseillu udeleženi v številne pretepe. Uefa je tudi Angležem zagrozila z izključitvijo s turnirja.

Mutko: Rusija bo spoštovala odločitev Uefe
Ruski minister za šport Vitalij Mutko je v izjavi za rusko tiskovno agencije Tass zagotovil, da bo Rusija spoštovala odločitev Uefe in se ne bo pritožila na izrečeno kazen. Ruski minister je tudi potrdil, da je francoska policija iz države izgnala 29 navijačev, ruskih državljanov, ki niso prišli v Francijo zgolj z namenom spodbujati ruske nogometaše, ter jih tako odstranila s prvenstva. Mutko je podprl odločitev francoskih oblasti ter jo označil za ustrezno in pravilno. "Prosil bi vas za razumevanje, seznanjeni smo z deportacijami 29 ljudi, ki v Francijo niso prišli z namenom, da bi zgolj gledali nogomet. Nobena država ne bo brez zakonske podlage kaznovala kogarkoli, zato prosim, da se vzdržimo vseh dejanj, ki bi le izzvala nove napetosti, skušajmo umiriti zadeve, evropsko prvenstvo poteka, gre za praznik nogometa, mi se pa le še pogovarjamo o pretepih in kaznih," je dejal Mutko za Tass.

Pod drobnogledom tudi Hrvati in Turki
Uefa je zaradi izgredov navijačev na evropskem prvenstvu sprožila disciplinske postopke še proti nogometnima zvezama Hrvaške in Turčije, obema zaradi pirotehničnih predmetov, proti Hrvaški pa dodatno, ker je na zelenico med slavjem po odločilnem zadetku Luke Modrića v 41. minuti vdrl njihov navijač. Hrvaška je z zadetkom Modrića premagala Turčijo z 1:0.

V Franciji odločili o sankcijah za navijače
Ob novem izgredu bi sledila izključitev Rusije z EP-ja