Brazilci v igri nimajo take 'čarovnije' kot nekoč, a Robinho, Kaka in Luis Fabiano so že dokazali, da potrebujejo le malo prostora, da 'začarajo' nasprotnike. To je na svoji koži najbolj občutil Čile. Foto: EPA
Brazilci v igri nimajo take 'čarovnije' kot nekoč, a Robinho, Kaka in Luis Fabiano so že dokazali, da potrebujejo le malo prostora, da 'začarajo' nasprotnike. To je na svoji koži najbolj občutil Čile. Foto: EPA
Elano
Elano se je poškodoval na tekmi s Slonokoščeno obalo. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je letos blestel s številnimi projektili z razdalje. To so letos že občutili številni nasprotniki nemškega giganta Bayerna. Foto: EPA
Dunga
Dunga (spodaj skrajno levo) na SP-ju 1994 na tekmi skupinskega dela proti Kamerunu. Foto: EPA

Če je za obe reprezentanci mnoga leta veljalo, da sta predstavnici lepega in igrivega nogometa, pa se je zdaj lepota umaknila pragmatizmu, ki ga vodi želja po uspehu. To je glavni razlog za to, da sta oba selektorja - tako Dunga kot Bert van Marwijk - uvedla disciplinirano igro.

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus.

Borut Jarc napoveduje zmago Brazilije po podaljšku ali 11-metrovkah. Tekma naj bi se po rednem delu končala z 1:1.

Priložnost za Josueja in Danija Alvesa
Brazilija najbrž še nikoli v svoji zgodovini ni imela tako disciplinirane in trdne obrambe. V domovini sambe tako Dungi marsikdo očita preobrat, a treba je priznati, da za zdaj žanje uspehe. Brazilski selektor zaradi poškodbe gležnja ne more računati na Felipa Mela, njegova zamenjava Ramires pa ne sme igrati zaradi dveh rumenih kartonov. Priložnost bo tako najbrž dobil Josue. Zaradi težav z gležnjem bo manjkal tudi Elano, ki se je poškodoval na tekmi s Slonokoščeno obalo, njegovo mesto pa bo zasedel Dani Alves.

Tulipanom ustreza odprta igra
Nizozemci so dobili vse štiri tekme, najbolj pa jih veseli uspešna vrnitev Arjena Robbena, ki je zabil proti Slovaški. Ryan Babel je prepričan, da bodo tulipani proti Braziliji igrali veliko bolje, razlog pa je v kakovosti nasportnikov: "Vedno smo bolje igrali proti ekipam, ki so zelo dobre in predvsem želijo igrati. Prepričan sem, da Brazilci ne bodo čakali na priložnosti, ampak bodo skušali razviti igro, kar je dobro za nas."

Nizozemci prišli po glavno nagrado
"Prvič v Južni Afriki nismo favoriti. Smo samozavestni, a najbrž enako velja za Brazilce. Zdi se, da so nepremagljivi. A tu smo zaradi enega samega razloga, in sicer da dobimo glavno nagrado. Vsi pa vemo, da je le ena sama," je bil pesniški selektor van Marwijk.

Dunga kapetan ob obeh zmagah na SP-ju
To bo jubilejni 10. obračun med Nizozemsko in Brazilijo. Evropejci so dobili prva obračuna - tudi tistega na SP-ju 1974, ki je odločal o finalistu. Tulipani so slavili z 2:0 in kasneje izgubili v finalu proti Zahodni Nemčiji z 1:2. Na preostalih sedmih tekmah je selecao dobil štiri tekme, tri pa so se končale brez zmagovalca. Na SP-jih 1994 in 1998 so obakrat slavili Južnoameričani. V ZDA so dobili četrtfinale s 3:2, v Franciji pa polfinale po streljanju enajstmetrovk. Na obeh tekmah je bil brazilski kapetan prav Dunga.

SP v nogometu, četrtfinale
Port Elizabeth, petek ob 16.00:
NIZOZEMSKA - BRAZILIJA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, Kuyt, van Bommel, de Jong, Robben, Sneijder, van Persie.

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos, Josue, Gilberto Silva, Dani Alves, Kaka, Robinho, Luis Fabiano.

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (Japonska)

Johannesburg, Soccer City, petek ob 20.30:
URUGVAJ - GANA
Cape Town, sobota ob 16.00:
NEMČIJA - ARGENTINA

Johannesburg, Ellis Park, sobota ob 20.30:
PARAGVAJ - ŠPANIJA