Velika reprezentanca velikih prijateljev. To je bilo mogoče opaziti tudi na velikem odru Prešernovega trga. Foto: MMC RTV SLO
Velika reprezentanca velikih prijateljev. To je bilo mogoče opaziti tudi na velikem odru Prešernovega trga. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija
Navijači so s transparenti že na brniškem letališču sporočali nogometašem, zakaj so tako navdušeni nad njimi. Foto: MMC RTV SLO
Navijači so se odzvali na Kekov poziv
Dedičev prihod v domače Podgorje
Koren: Igralci dihamo kot eden
Veličasten sprejem za Kekovo četo
Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu
Sprejem nogometašev na letališču Brnik

Igralci, ki so na svetovnem prvenstvu v preteklih dveh tednih obnoreli Slovenijo in za las obstali pred vrati osmine finala, so bili vsi po vrsti navdušeni nad evforičnim, nabito polnim Prešernovim trgom. "Vedeli smo, da Slovenija živi z nami. Čudoviti ste," so v en glas poudarjali igralci. "Obljubljam, da nismo bili zadnjič na svetovnem prvenstvu," je "dal besedo" napadalec Milivoje Novakovič.

Kek: Tega nam nihče več ne more vzeti
Selektor Matjaž Kek je še enkrat izrazil enotnost in vzdušje, ki je krasilo Slovenijo v Južnoafriški republiki: "Mogoče rezultatskega cilja nismo izpolnili, ampak to, kar se nam je v mesecu in pol dogajalo, to vzdušje, ta enotnost, tega nam nikoli nihče več ne more vzeti."

V videonovicah desno si oglejte sprejema nogometašev na Brniku in na Prešernovem trgu.

Siddharta, Kekec, Siva pot in afriški ples
Zbrano množico je pred in po prihodu slovenskih športnih junakov ogrela priljubljena glasbena skupina Siddharta in Oton Zajec, ki je zapel dobro znano Kekčevo pesem. Nogometaši so nato - na lastno željo - skupaj z navijači zapeli ponarodelo Sivo pot. Sprejem se je končal z zdaj že znamenitim plesom igralcev ob proslavljanju zadetkov, ki je nastal v Južnoafriški republiki.

Zdaj še sprejem pri predsedniku Türku
Na Brniku je reprezentanci čestital predsednik vlade Borut Pahor, predsednik države Danilo Türk pa jo je sprejel na Brdu pri Kranju in se zahvalil reprezentanci, organizatorjem in njihovim družinam za velik dosežek na SP-ju in za vse, kar so naredili za promocijo Slovenije.

Türk je poudaril, da je tako kakovostna in homogena reprezentanca, ki zna skladno delovati v vseh stresnih situacijah, lep dosežek, ki ga je treba za vsako ceno ohraniti. Slovenske nogometaše je pozval, naj ohranijo duh uspeha in kolektivnega dosežka, ki veliko prispeva k slovenskim prizadevanjem nasploh.

"Šampioni, šampioni" odmevalo že na Brniku
Letalo z nogometaši je v Slovenijo prispelo ob 8.25. "Ponosni smo, da smo uspeli združiti vso Slovenijo. Hvala za tale sprejem," je navdušeni množici na letališču Jožeta Pučnika povedal kapetan Robert Koren. "Vsaka tekma v Južnoafriški republiki je bila zgodba zase, a svetovno prvenstvo si bom najbolj zapomnil po mojih reprezentančnih soigralcih. Bili smo zares prava 'klapa'," je zbrano množico nagovoril Andraž Kirm.

Vidno utrujeni selektor Kek je bil kratek: "Hvala fantom in hvala navijačem za vso pozitivno energijo. Mi smo svojo obljubo držali. Zdaj smo še večji prijatelji, kot smo bili ob odhodu." Ob vzklikih "šampioni, šampioni" se je reprezentanca odpravila proti Ljubljani.


Ah, te sekunde ...
Slovenija je na svetovnem prvenstvu premagala Alžirijo (1:0), remizirala z ZDA (2:2) in izgubila proti Angliji (0:1). Od osmine finala jo je ločilo le nekaj sekund, do gola Landona Donovana v sodnikovem podaljšku na tekmi ZDA - Alžirija.

Navijači so se odzvali na Kekov poziv
Dedičev prihod v domače Podgorje
Koren: Igralci dihamo kot eden
Veličasten sprejem za Kekovo četo
Sprejem nogometašev na Prešernovem trgu
Sprejem nogometašev na letališču Brnik