Slavje nogometašev Viktorie ob februarski zmagi nad Napolijem z 2:0. Foto: EPA
Slavje nogometašev Viktorie ob februarski zmagi nad Napolijem z 2:0. Foto: EPA
Viktoria Plzen
Najboljše češko moštvo zadnjih let ima zveste navijače. Foto: EPA
Pavel Vrba
Trener Pavel Vrba še nima izkušenj s slovenskim klubskim nogometom. Foto: EPA

Gotovo s tem, da so v svojih vrstah vzgojili dva izmed najbolj prepoznavnih čeških nogometašev zadnjih let - zdaj že upokojenega Pavla Nedveda in vratarja Chelseaja Petra Čecha. Ta je tudi doma iz tega mesta na zahodu Češke s 170.000 prebivalci. Nedved je v mladinskih kategorijah kluba, ki je takrat nosil ime Škoda, preživel pet let, Čech kar deset.

Arhitekt uspehov Vrba na klopi že pet let
Moštvo ima močan češki pečat, trenutno zanj v veliki večini igrajo domači nogometaši, mozaik pa dopolnjujejo štirje Slovaki in Mladen Veselinović iz Bosne in Hercegovine. Za ključnega igralca velja 23-letni češki reprezentant Vladimir Darida. Trener je od leta 2008 Pavel Vrba, zagovornik napadalnega nogometa, ki je klub v sezoni 2010/11 popeljal do prvega naslova češkega prvaka in zgodovinskega preboja v Ligo prvakov.

Tedaj je Viktoria v zadnjem krogu kvalifikacij s skupnim izidom 5:2 izločila Köbenhavn (v gosteh 3:1, doma 2:1). V skupini je osvojila pet točk v družbi z Barcelono, Milanom in Bate Borisovom. Dosegla je eno zmago, dvakrat pa remizirala, tudi doma proti Milanu v zadnjem krogu predtekmovanja (2:2). Spomladi je evropsko pot nadaljevala v Evropski ligi in izpadla proti Schalkeju (doma 1:1, v gosteh 1:3 po podaljšku).

Lani v Plznu padel tudi Atletico
V lanski sezoni je v skupinskem delu Evropske lige v skupini B s štirimi zmagami, remijem in porazom zasedla prvo mesto pred branilcem naslova Atleticom Madrid (v gosteh 0:1 v 93. minuti, doma 1:0), portugalsko Academico in Hapoelom Tel Aviv. Nato je gladko izločila Napoli (v gosteh 3:0, doma 2:0), ki je bil resda z mislimi bolj pri italijanskem prvenstvu, v osmini finala pa morala priznati premoč Fenerbahčeju (doma 0:1, v gosteh 1:1). Ta je nato igral v polfinalu.

V češkem prvenstvu se je maja veselila drugega naslova z dvema točkama prednosti pred praško Sparto, s katero ima Maribor grenko izkušnjo iz leta 2009, ko ga je ustavila na zadnji oviri pred Evropsko ligo. Sparta je takrat zmagala tako v Ljudskem vrtu (2:0) kot v Pragi (1:0), vse tri zadetke pa je dosegel Bony Wilfried. V drugem krogu kvalifikacij za letošnjo Ligo prvakov je bila Viktoria z dvema tesnima zmagama boljša od sarajevskega Željezničarja (doma 4:3, v gosteh 2:1), v tretjem pa suvereno od estonskega prvaka Nome Kalju s skupnim izidom 10:2. V gosteh je tri zadetke dosegel Marian Čišovsky (4:0), doma pa 38-letni kapetan Pavel Horvath (6:2).

V češkem prvenstvu za začetek tri zmage
Ob stoletnici kluba pred dvema letoma so v Plznu prenovili stadion, ki zdaj nosi ime Doosan Arena. Ima 11.700 sedežev, v sezoni 2012/13 pa se je na tribunah v povprečju zbiralo več kot 10.000 gledalcev. Po treh krogih češkega prvenstva so modro-rdeči na vrhu lestvice tudi letos. Zbrali so tri zmage z razliko v zadetkih 13:2.

Ko je žreb Viktorii v 4. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov namenil Maribor, so se njeni predstavniki v Nyonu spogledali in rahlo skomignili z rameni. Zavedajo se, da vijoličasti na poti v tako želeni nogometni raj ne bodo lahek zalogaj.
Mediji: Ugoden žreb
Češki mediji sicer žreb ocenjujejo za dobrega in menijo, da je Viktoria najbrž dobila najugodnejšega tekmeca od mogočih (izognila se je Austrii Dunaj, Ludogorcu, Legii Varšava in Šahtarju Karagandi). "Plzen ima Ligo prvakov na dlani," piše na naslovnici spletne strani najbolj branega češkega tabloida Blesk.
"Zaradi navijačev smo si želeli dveh ekip - Austrie ali Maribora. Vesel sem, da nas bodo lahko navijači podpirali tudi v Sloveniji. Kako močen je Maribor, bomo še spoznali. Seveda vemo, da je v prejšnjem krogu preskočil visoko ciprsko oviro. Ogledali si bomo lahko pet njihovih zadnjih tekem, spremljali jih bomo tudi v živo. Mislim, da bo to dovolj. S slovenskim klubskim nogometom sicer še nimam izkušenj. V mlajših kategorijah smo se nekajkrat pomerili s Slovenijo, a je to že dolgo časa nazaj," je za spletno stran kluba povedal trener Vrba.
Slovaški vratar Matuš Kozačik je v Mariboru že igral s Sparto: "Spomnim se, da je bilo vzdušje izjemno." Opozarja, da so Štajerci kakovostno moštvo: "V tem delu tekmovanja ni slabih tekmecev. Na srečo pa nam ni treba potovati daleč. Potovanje v Kazahstan bi bilo precej bolj zahtevno." Ekipa iz Plzna je sicer do zdaj zmagala na vseh desetih tekmah v kvalifikacijah za Ligo prvakov!