Ante Čačić je lani v zadnjem predkrogu Lige prvakov z Dinamom izločil prav Maribor. Foto: Aleš Fevžer
Ante Čačić je lani v zadnjem predkrogu Lige prvakov z Dinamom izločil prav Maribor. Foto: Aleš Fevžer
Maribor mora za Ligo prvakov izločiti Plzen
Mariborčanom uspel veliki met

Tako kot Maribor so se Čehi pridružili kvalifikacijam v drugem predkrogu. Najprej so izločili sarajevski Željezničar, potem ko so na prvi tekmi doma slavili s 4:3, v gosteh pa z 2:1. V 3. predkrogu so pometli z estonskim prvakom Kaljo. V gosteh je bilo 4:0, doma pa 6:2.
Čačić: Nismo brez možnosti
Na žreb ne moreš vplivati, v tej fazi tekmovanja ni več slabih ekip. Lahko bi imeli opravka tudi s težjim nasprotnikom, smo pa nedvomno dobili organizirano, resno, spoštovanja vredno ekipo. Češki prvak ima stanovitnost, nizajo uspehe tudi na evropskem prizorišču, dolgo jih vodi isti trener. Toda nismo brez možnosti. Dobro je, da igramo najprej v gosteh. Če poskrbimo za dobro izhodišče pred povratnim obračunom na našem stadionu, smo blizu. Prva tekma bo zelo pomembna, v prihodnjih dneh bomo storili vse za temeljito zbiranje vseh informacij o moštvu iz Plzna,” je za uradno spletno stran povedal trener Maribora Ante Čačić.
Lani pred Atleticom, nadigrali Napoli
Viktoria je lani igrala v osmini finala Evropske lige. V skupinskem delu so osvojili 13 točk (4 zmage, en remi, en poraz) in bili prvi pred Atleticom iz Madrida, portugalsko Academico in izraelskim Hapoelom. V 1/16-finala so z dvema zmagama in skupnim izidom 5:0 izločili Napoli, nato pa po ogorčenem boju (1:2) izpadli proti poznejšemu polfinalistu Fenerbahčeju.
Predlani v Ligi prvakov osvojili pet točk
Češki prvaki so predlani igrali v Ligi prvakov in v skupini z Barcelono, Milanom in Bate Borisovom osvojili tretje mesto s petimi točkami. Pri tem so z Milanom na domači tekmi remizirali (2:2).
Dolgoletni trener in le štirje tujci
Ekipo že od leta 2008 vodi Pavel Vrba. Plzenčane je v sezoni 2010/11 prvič popeljal do naslova češkega prvaka, uspeh pa ponovil v prejšnji sezoni. Moštvo sestavljajo večinoma češki nogometaši. Tujcev je pet, štirje Slovaki in Bosanec. Prvi zvezdnik ekipe je 23-letni vezist Vladimir Darida, ki ga nemški transfermarkt ocenjuje na 7,5 milijona evrov. V klubu, ki je bil ustanovljen let 1911, sta se kalila tudi Pavel Nedved in Petr Čech.
Uvrstitev v Ligo prvakov prinaša 8,6 milijona evrov
Maribor je bil pred 14 leti sploh edini slovenski klub, ki se je prebil v "nogometni raj". Druga udeležba v skupinskem delu Lige prvakov bi v blagajno 11-kratnih slovenskih prvakov prinesla kar 8,6 milijona evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu bi prinesla dodaten milijon, remi pa polovico te vsote.

Nadaljevanje v Evropi tudi v primeru poraza
Ob morebitnem neuspehu najuspešnejši slovenski klub še tretje leto zapored čaka igranje v skupinskem delu Evropske lige, za kar bi Maribor prejel 1,3 milijona evrov, 200.000 evrov za vsako zmago in 100.000 evrov za vsak neodločen izid.

Liga prvakov, 4. predkrog, prvaki
DINAMO ZAGREB - AUSTRIA DUNAJ
(Vršič)
LUDOGOREC RAZGRAD - BASEL
(Bezjak)
VIKTORIA PLZEN - MARIBOR
ŠAHTAR KARAGANDI - CELTIC
STEAUA - LEGIA VARŠAVA
(Šuler)
Neprvaki:
LYON - REAL SOCIEDAD
SCHALKE - METALIST HARKIV
PACOS DE FERREIRA - ZENIT
PSV EINDHOVEN - MILAN
(Matavž)
FENERBAHČE - ARSENAL
Povratne tekme bodo 27. in 28. avgusta.

EVROPSKA LIGA, 4. predkrog, zanimivejši pari
RIJEKA - STUTTGART
(Kek, Škarabot)
SLASK - SEVILLA
(Stevanović)
SALZBURG - ŽALGIRIS
(Kampl)
FIORENTINA - GRASSHOPPER
(Iličić)
SWANSEA - PETROLUL
(Zabret)
ŠERIF - VOJVODINA
(Samardžić)

Maribor mora za Ligo prvakov izločiti Plzen
Mariborčanom uspel veliki met