Akcija dveh nekdanjih slovenskih reprezentantov je Olimpiji prinesla najvišjo zmago 1. kroga in s tem zgodovinsko prvo mesto. V 68. minuti je Darijan Matić z desne strani poslal predložek, Aleksandar Rodić pa je z glavo zadel za 3:1. Foto: Aleš Fevžer
Akcija dveh nekdanjih slovenskih reprezentantov je Olimpiji prinesla najvišjo zmago 1. kroga in s tem zgodovinsko prvo mesto. V 68. minuti je Darijan Matić z desne strani poslal predložek, Aleksandar Rodić pa je z glavo zadel za 3:1. Foto: Aleš Fevžer
Lestvica Prve lige TS po 1. krogu sezone 2014/15
Šala ali ne, nova Olimpija prvič zaseda prvo mesto 1. slovenske nogometne lige, ob tem pa po 160 krogih končno spet prehitela Maribor, in še to po zaslugi za en sam gol boljše razlike v golih. Dolga je še pot do obuditve "večnega rivalstva". Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Handanović
Če na prvih dveh tekmah nove sezone Štajerci ofenzivno niso blesteli, jim je lahko pred sredo v spodbudo dobra forma lani močno kritiziranega vratarja Jasmina Handanovića, najboljšega posameznika med vijoličastimi v prvih 180 minutah sezone 2014/15. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vratar Marko Ranilović (Zavrč) brani 11-m Benjamina Verbiča (Celje)
Prvi krog ni prinesel niti enega remija, pri čemer levje zasluge pripadajo vratarju Zavrča Marku Raniloviću, ki je takole preprečil izenačenje Celja v izdihljajih prve tekme nove sezone v PLTS-ju. Foto: Aleš Fevžer

Zadržite dih in prste na tipkovnici - ne bomo že po prvi od kar 36 tekem častili kaotičnega ljubljanskega kluba in mu celo pripisovali šampionske zvezdice ali zbadali vijoličastih, katerih misli se vrtijo okoli Zrinjskega in nogometne Evrope.

Sploh prvič na samem vrhu 1. SNL
Veste, kdaj je bila Olimpija na lestvici Prve lige Telekom Slovenije po celotno odigranem krogu nazadnje pred Mariborom?

Dopoldne 7. novembra 2009 oz. pred tekmami 17. kroga v sezoni 2009/10! Torej so vmes minila kar štiri leta in osem mesecev oz. cele štiri sezone in pol. To je bila tudi sezona, ko je nova Olimpija, ki je zrasla na temelju Bežigrada 2005, tudi prvič zaigrala v elitni slovenski nogometni ligi. In da, Olimpija Ljubljana zdaj sploh prvič zaseda sam vrh 1. SNL!

Zdaj veste, zakaj je pogled na lestvico po uvodnem krogu sezone 2014/15 PLTS-ja res nekaj posebnega.

Po petih porazih strli urok prvega kroga
A s tem še ni konec na novo doseženih "zeleno-belih" mejnikov, potem ko so v soboto "zmaji" v Stožicah s 3:1 premagali Krko. V šestem poskusu je Olimpija končno zmagala na uvodni tekmi nove sezone, pri čemer je v prvih petih poskusih doživela kar pet porazov, in to vedno na svojem igrišču.

"Občutek je lep, ko se zaveš, da si v novo sezono krenil z všečno igro in zmago. Prvi polčas je bil zahteven, po Nikovem (Omladič) zadetku pa smo se sprostili in v nadaljevanju zasenčili nasprotnika iz Novega mesta. Veselimo se zaslužene zmage," je po zmagi za klubsko stran povedal Andraž Šporar, ki je dosegel prvi gol Olimpije proti Novomeščanom.

Chelsea velika tekma, a le prijateljska
"Zagotovo je velika tekma, a le prijateljska. Sicer igramo s Chelseajem, a glavno, da zmagujemo v ligi," se je 20-letni napadalec že ozrl proti naslednjemu tekmecu - slovitemu angleškemu premierligašu. Prav prijateljska tekma s Chelseajem v Stožicah (začetek v nedeljo ob 17.15) je razlog, da bo Olimpija nesojeni večni derbi z Mariborom v 3. krogu Prve lige dočakala s stoodstotnim izkupičkom - tekma 2. kroga Koper - Olimpija je namreč prestavljena.

Strelski krč prvakov presekal branilec
Branilec naslova slovenskega prvaka Maribor je strl Rudar šele s šolskim protinapadom, ko je dirigent igre Dare Vršič končno našel pravega prejemnika podaje - bočnega branilca Mitjo Vilerja. Ta je po teku čez celotno igrišče rutinirano poskrbel za uvodno zmago in mirno pripravo na povratno tekmo z Zrinjskim.

"Običajno mi prejemamo gole iz hitrih protinapadov, ker si nas preveč želi doseči gol. Vršič je odlično povlekel, sam sem samo sledil in zabil," je po tekmi povedal mož odločitve Viler, ki je v 98. ligaškem nastopu v dresu Maribora dosegel peti gol.

Samozavest za Zrinjski
"Potrebovali smo to zmago. Že na pripravah smo težko zadevali, v Mostarju nismo imeli nobene res izrazite priložnosti, tudi tokrat smo se mučili. Upam, da nam bo to dalo samozavest za sredo,"
je poudaril Viler, ki ga v sredo čaka tekma z enim samim ciljem - zmaga in napredovanje v 3. predkrog Lige prvakov, kjer Mariborčane pričakuje prvak Izraela Maccabi Tel Aviv (v sredo ob 20.00 v Ljudskem vrtu in na TV SLO 2/MMC-ju).

Prvi strelec sezone - Šafarić (Zavrč)
Sezona se je začela z nenavadno petkovo tekmo v Celju, kjer so gostitelji kar štirikrat zatresli okvir vrat, Zavrč pa jih je prek Nikole Šafarića kaznoval s prostega udarca z več kot 30 metrov. A smole za Celjane še ni bilo konec - globoko v sodnikovem podaljšku je kapetan Benjamin Verbič imel priložnost za izenačenje z najstrožje kazni, a je gostujoči vratar Marko Ranilović branil in poskrbel za zmago Haložanov.

Krst Radomelj in zmagoviti prvenec najstnika
Nedelja je prinesla prvoligaški krst - Kalcer Radomlje je postal štirideseti klub, ki je zaigral v 1. SNL. Novinci, ki igrajo domače tekme v sosednjih Domžalah, ob preveliki tremi niso bili kos Luki Koper, ki je s premešano postavo na četrti tekmi sezone dosegla še četrto zmago. Za nameček so kanarčki dosegli vse tri gole, od tega enega kar v lastno mrežo. V Novi Gorici so domače "vrtnice", ki še čakajo na prave okrepitve iz Parme, že sedmič zapored doma ostale brez zmage nad Domžalami. Za skalp Gorice je s prvoligaškim prvencem poskrbel 18-letni napadalec iz Suhe krajine Alen Ožbolt. Vsekakor zabaven uvod v novo sezono domačega nogometnega plesa, ki obeta.

Gorica močnejša za znanega Nigerijca
Tekmo v Novi Gorici si je že ogledal novi član "vrtnic" Stephen Makinwa. 30-letni Nigerijec, za reprezentanco je odigral 18 tekem, bo okrepil napad in prihaja v klub prek Parme kot prosti igralec. Makinwa je v Italiji zaslovel v dresu Genoe, Atalante in Palerma, nato pa poleti 2006 postal eden najbolj zgrešenih nakupov Lazia. Nazadnje je Makinwa igral na Kitajskem v 2. ligi za Beijing Baxy.
Alen Ožbolt edini strelec v Novi Gorici
Poraz Radomelj v debiju v Prvi ligi
Olimpija zmagovito v novo sezono
Vijoličasti tesno ugnali Rudar
Šafarić edini strelec v Celju
Alen Ožbolt edini strelec v Novi Gorici
Poraz Radomelj v debiju v Prvi ligi
Olimpija zmagovito v novo sezono
Vijoličasti tesno ugnali Rudar
Šafarić edini strelec v Celju