Darko Birjukov je obžaloval predvsem neumno prejeti drugi zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Darko Birjukov je obžaloval predvsem neumno prejeti drugi zadetek. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Domžale - Split
Crveni đavoli so slavili še dolgo v noč. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Pekič
Damir Pekič je dosegel edini zadetek Domžal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tadej Apatič
Tadej Apatič, ki trka tudi na vrata slovenske reprezentance, se tokrat ni naigral. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ante Vitaić
Ante Vitaić je za končnih 1:2 zadel s prostega strela s 30 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžalčane čaka misija nemogoče v Splitu

Ob koncu prve tekme 2. predkroga Evropske lige v Domžalah se je refren uspešnice zadarskega pevca Tomislava Ivčića najprej zaslišal s tribune, kjer je o večerni zabavi prepevalo nekaj deset članov navijaške skupine Crveni đavoli (Rdeči vragi), nato pa tudi iz gostujoče slačilnice. Toda čez teden dni bo v Dugopolju še povratno srečanje (s prenosom na TV Slovenija 2), pred katerim se slovenski podprvaki ne predajajo.

Nedopustna napaka pri drugem zadetku
"Sposobni smo zabiti dva gola v Splitu. Upam, da si bodo igralci, ki so bili poškodovani, še malce opomogli. Gotovo se ne bomo predali," je kljub porazu z 1:2 optimistično razmišljal domači trener Darko Birjukov. Jezil se je predvsem zaradi neumno prejetega drugega zadetka: "Če na takšen način prejmeš zadetek s prostega strela s 30 metrov, težko iztržiš kaj več proti takšnemu tekmecu. To je na tej ravni nedopustno!" Domžalski živi zid se je namreč ob prostem strelu Anteja Vitaića v 76. minuti v skoku razprl in Nejc Vidmar je bil nemočen. Tudi Tadej Apatič je priznal: "To je bila povsem naša napaka. Takšne si nismo privoščili že dolgo časa."

Apatič: Onemogočili so nam igro po bokih
Obetavni 24-letni branilec iz Beltincev se je strinjal z oceno, da Domžalam proti agresivnemu in trdemu tekmecu ni uspelo razviti svoje igre. "Bili smo v krču, predvsem v prvem polčasu. Tekmec se je dokaj dobro pripravil na nas in nam onemogočil igro po bokih, zato smo morali iskati druge možnosti. Dobro so zaprli tudi našega najboljšega igralca Juninha. V drugem polčasu smo poskušali z drugačno postavitvijo, a potem dobili ta nesrečen zadetek," je povedal Prekmurec, ki v veliki vročini ni iskal izgovorov: "Normalno je, da nisi tako svež kot v normalnem vremenu, a razmere so bile za obe moštvi enake."

"Fantje niso bili pravi"
Birjukov je dodal, da ga Split ni presenetil. "Lani je v hrvaškem prvenstvu prejel najmanj zadetkov. Ima zelo izkušene in dobre igralce v obrambi, zato je treba izkoristiti vsako priložnost, ki se ti ponudi. Moji fantje danes niso bili pravi in jih niso. Vedeti pa je treba, da je težko biti kreativen in kombinatoren, če devet tekmečevih igralcev stoji na svoji polovici. V drugem delu smo spremenili sistem igre in imeli po izenačujočem zadetku prevlado. Upal sem, da bo pritisk še večji. Nato sem bil prisiljen zamenjati Pekiča in Drevenška, saj sta oba zahtevala menjavo."

Pekič: Sodnik ni naredil niti ene napake
Rekonvalescent Damir Pekič, ki je na začetku drugega polčasa z 11-metrovke izenačil na 1:1, je znova začutil bolečine v gležnju in moral z zelenice v 64. minuti. Tudi on je obžaloval nekaj trenutkov nezbranosti: "Dobili smo dva zelo naivna gola, vseeno pa verjamem, da lahko še nadoknadimo zaostanek. Mislim, da smo na trenutke pokazali, da smo kvalitetnejša ekipa. Realizacija ni bila na ravni, ki jo zahtevajo evropske tekme, gostje pa so zadeli iz polprotinapada, čeprav smo vedeli, da so takrat najbolj nevarni."

Sicer pa je Mariborčana v rumenem dresu najbolj navdušil španski sodnik Cesar Muniz Fernandez, ki je aprila letos delil pravico tudi na tekmi španskega prvenstva med Barcelono in Realom (1:1). "Mislim, da ni naredil niti ene napake. Dopuščal je trdo, moško igro. V slovenski ligi tega ni, igra se "mehkeje". Tudi to je za nas dobra šola za naprej."

Katalinića dvakrat zmotila himna Lige prvakov
Gostujoči trener Ivan Katalinić je bil po zmagi seveda zadovoljen, a svari pred prezgodnjim slavjem. "Mislim, da je treba čestitati obema ekipama, ker je bilo res soparno in vroče. Nismo se prišli le braniti, želeli smo doseči vsaj en zadetek, na koncu smo kar dva. Ne smemo pa si dovoliti razmišljanja, da smo že v naslednjem krogu. Domžale na povratni tekmi ne bodo imele kaj izgubiti. Naša prednost je, da bodo konec tedna odigrale še tekmo domačega prvenstva. Igranje po takšni vročini igralce precej izčrpa. Mislim, da je bilo tako tudi s tekmo superpokala proti Mariboru," je ocenil nekdanji vratar Hajduka in jugoslovanske reprezentance, ki je leta 1980 kot prvi Hrvat zaigral v elitni angleški ligi (Southampton).

Tudi kot trener je največje uspehe dosegal na klopi Hajduka, v sezoni 1994/95 ga je popeljal celo v četrtfinale Lige prvakov. Zvok uradne himne te lige je med novinarsko konferenco dvakrat "zazvonil" na njegovem mobilnem telefonu, pozneje je bilo telefonskih čestitk gotovo še veliko več ...

2. predkrog, prva tekma:
DOMŽALE - SPLIT 1:2 (0:1)
1.800; Pekič 47./11-m; Čop 41., Vitaić 76.

Domžale: Vidmar, Apatič, Zec, Knezović, Elsner , Horvat, Teinović, Drevenšek ( 64./Gerić), Pekič ( 65./Zadnikar), Juninho, Aziri ( 46./Vuk).

Split: Vuković, Budiša, Vidić, Križanac , Marčić, Baraban ( 72./Rašić), Vitaić, Šimić , Golubović ( 89./Barišić), Čop ( 63./Rebić ), Erceg .

Sodnik: Cesar Muniz Fernandez (ŠPA)

Povratna tekma bo prihodnji četrtek ob 20.30.

Domžalčane čaka misija nemogoče v Splitu