Aleksandru Čeferinu je takole čestital predstavnik Uefe na volilni skupščini, predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleksandru Čeferinu je takole čestital predstavnik Uefe na volilni skupščini, predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Radenko Mijatović, Franc Kopatin, Stane Oražem, Aleksander Čeferin, Branko Florjanič in Stanko Glažar
Novi predsednik s (starimi) podpredsedniki: Radenko Mijatović, Franc Kopatin, Stane Oražem, Aleksander Čeferin, Branko Florjanič in Stanko Glažar. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Čeferin na čelu nogometašev

Pet delegatov je oddalo neveljavne glasovnice. Čeferin je tako na položaju nasledil Ivana Simiča, ki je 17. novembra lani odstopil, potem ko so se pojavila trenja med njim in reprezentanti. Čeferin na Brdu pri Kranju ni imel protikandidata, saj je Tugomir Frajman kandidaturo umaknil že prej. Grosupeljčan je po Rudiju Zavrlu (1991-2009) in Simiču (2009-2010) tretji predsednik krovne nogometne organizacije.

Za štiri podpredsedniška mesta so bili izmed devetih kandidatov izvoljeni Stanko Glažar (predlagatelj MNZ Ptuj), Stane Oražem (MNZ Ljubljana), Radenko Mijatović (ZNSS, MNZ Gorenjske) in Franc Kopatin (MNZ Nova Gorica).
Več pozornosti klubskemu nogometu
"Iskreno se zahvaljujem za podporo, ki mi ni samo v čast, ampak tudi velika obveznost za delo v prihodnje. Slovenci se pogosto delimo na imaginarnih kriterijih in teh si želim čim manj. Kljub temu da smo majhna država, smo na številnih - tudi nogometnem - področjih dosegli velike uspehe. Pozivam pa tudi tiste, ki danes niso glasovali zame, da stopimo skupaj in naredimo čim več za slovenski nogomet," je takoj po razglasitvi glasovanja povedal Čeferin.
"Kot sem že večkrat povedal, se bo treba temeljito ukvarjati s klubskim nogometom, treba bo urediti odnose z reprezentanco, izjemno pomemben element slovenskega nogometa je tudi mladinski nogomet in tudi ta potrebuje pozornost," je na kratko o ključnih točkah programa še dodal nov prvi mož NZS-ja.
Kopatin potreboval drugi krog
Podpredsedniki so z izjemo Glažarja ("zamenjal" bo Rudija Turka) isti kot v Simičevem mandatu. Glažar (16 glasov), Oražem (18) in Mijatović (20) so bili izvoljeni v prvem krogu, četrtega podpredsednika pa je 29 delegatov dodatno volilo, saj so Kopatin, Turk in Danilo Kacijan v prvem krogu prejeli enako število glasov (13). V drugem krogu je Kopatin z 12 glasovi premagal tekmeca (Turk 9, Kacijan 8). Peto podpredsedniško mesto pripada predsedniku Združenja klubov I. SNL Branku Florjaniču. Kandidati za podpredsednike so bili še Damir Ban (6), Ivan Marjon (9) in Marjan Vengust (2).

"Glede na to, da se podpredsedniki volijo, nimam vpliva na njihov izbor. Kljub temu da večino slabo poznam, nimam nobene pripombe na izvolitev. Pogosto manjka pozitivna energija, taka, ko ne obsojamo vnaprej vsakogar in ko ne govorimo takoj, da bo vse slabo. Prepričan sem, da bomo dobro sodelovali. Sem optimist," je svoje najtesnejše sodelavce pokomentiral Čeferin.

Čeferin na čelu nogometašev