Karničnik in Rui Pedro soglasno v najboljši enajsterici

V idealnih 11 kar pet Celjanov

Ustvarjalci nogometnega podkasta Žoga je okrogla so v zadnji oddaji tega leta izbrali idealno enajsterico jesenskega dela državnega prvenstva. V njej so se po glasovih osmih glasovalcev znašli:

  • vratar Matjaž Rozman (Celje);
  • branilci Žan Karničnik (Celje), David Zec (Celje), Marcel Ratnik (Olimpija), Matija Kavčič (Bravo);
  • vezisti Mark Zabukovnik (Celje), Jan Repas (Maribor), Timi Max Elšnik (Olimpija), Rui Pedro (Olimpija):
  • napadalca Aljoša Matko (Celje) in Matej Poplatnik (Bravo).
Dva gola in šest podaj je neposredni napadalni učinek Žana Karničnika, ki je hkrati gonilna sila Celja, pri katerem igra na levem bočnem položaju, medtem ko v udarni postavi Slovenije zaseda desni bok obrambe. Foto: www.alesfevzer.com
Dva gola in šest podaj je neposredni napadalni učinek Žana Karničnika, ki je hkrati gonilna sila Celja, pri katerem igra na levem bočnem položaju, medtem ko v udarni postavi Slovenije zaseda desni bok obrambe. Foto: www.alesfevzer.com

Edina nogometaša, ki sta prejela glasove vseh osmih glasovalcev, sta Žan Karničnik in Rui Pedro. Slednji je z desetimi goli najboljši strelec prvenstva, Karničnik pa je s šestimi podajam drugi asistent lige. Gost tokratne epizode Denis Šme je v svojo idealno enajsterico sicer najprej uvrstil mladega osrednjega branilca Olimpije Marcela Ratnika.

"Prepričal me je. Tako z zrelostjo, ki jo je kazal v tempiranju forme in ne nazadnje tudi z zadetki. Za njim je naporne pol sezone, poleg domačih ligaških še evropske in reprezentančne tekme. Ni imel premora. Pri devetnajstih letih je podkapetan Olimpije in za moje pojme absolutno spada v idealno enajsterico jesenskega dela. Izpostavil bi tudi vratarja Celja Matjaža Rozmana, ki lahko postane edini nogometaš z dvema državnima naslovoma v Celju. Markanten obraz na igrišču, ne toliko zunaj njega kot morda kdo od drugih, a kakovost kaže njemu v korist."

Celje blestelo, zasledovalci se spotikali

Z veliko prednostjo bo na vrhu lestvice torej prezimilo Celje, ki ga je v začetku sezone vodil lanski prvak z Olimpijo Albert Riera, nasledil pa ga je Damir Krznar, ki je do konca septembra vodil Maribor. Tako s Špancem kot Hrvatom na klopi so Celjani pridno osvajali točke, razpoloženi so bili tudi v 60 minutah nadaljevanja tekme proti Kopru v nedeljo na domačem igrišču.

"Celje je bilo proti Kopru dominantno in rezultat je bil realen odraz dogajanja na igrišču, čeprav sta oba gola bila dosežena tik pred koncem tekme," pravi radijski reporter Jože Pepevnik. "V bistvu je največja škoda te celjske jesenske zgodbe ta, da se dogaja v Celju. Ne me narobe razumeti, ampak to, da pride jesenske prvake gledat peščica ljudi, morda nekaj sto, in to v vremensko ugodnem terminu ob treh popoldne, se mi zdi nenavadno. Celje je odlično odigralo celo jesen in to ob trenerski spremembi sredi tekmovanja. Ne bi vsak klub tako gladko in brez težav preživel odhoda Alberta Riere. Poškodoval se jim je tudi najboljši napadalec Aljoša Matko, in Celjani so se res izkazali kot zelo prilagodljiva ekipa."

Ko se igralci več ne vidijo pri Olimpiji ...

Napadalni vezist Olimpije Rui Pedro je odigral vseh 19 tekem v jesenskem delu in je z 10 goli in tremi podajami najučinkovitejši igralec slovenskega prvenstva. Pri tem je zanimivo, da 25-letni Portugalec na nobeni ligaški tekmi ni dosegel več kot en gol. Foto: www.alesfevzer.com
Napadalni vezist Olimpije Rui Pedro je odigral vseh 19 tekem v jesenskem delu in je z 10 goli in tremi podajami najučinkovitejši igralec slovenskega prvenstva. Pri tem je zanimivo, da 25-letni Portugalec na nobeni ligaški tekmi ni dosegel več kot en gol. Foto: www.alesfevzer.com

Prva zasledovalka Celja je zdaj Olimpija, ki na drugem mestu zaostaja za deset točk. Ljubljančani so se po prihodu trenerja Zorana Zeljkovića ustalili v obrambi, dosegli tudi dve evropski zmagi, a vzdušje v ekipi še vedno ni na želeni ravni.

O stanju v zmajevem gnezdu radijski reporter Boštjan Janežič: "Vprašanje pri Olimpiji je, kaj bi morala storiti. Samodržec Igor Barišić bo malo tega spremenil. Ima preveč pisarniško, podjetniško držo. Takšen kot je vložek, tak naj bo tudi dobiček, je njegovo razmišljanje. Zna se spraševati in si tudi sam odgovarjati. Športni direktor Boromisa ne odloča o nakupih. Manjka napadalec, Olimpija je glede na to, koliko napada, dosegla malo golov. Iz drugega plana jo rešuje Rui Pedro. Pri klubskih strukturah je veliko nogometnega razmišljanja. Ne popolnoma prikrito sem tudi slišal pozdravljanje igralcev med seboj, v smehu, cinično: "Lepe praznike, srečno, pa da se ne vidimo več v Olimpiji."

Nogometno omizje, ki ga je povezoval voditelj Luka Petrič, je podrobno govorilo tudi o preostalih nogometaših, izbranih v idealno enajsterico, izzivih, ki so pred Markom Šulerjem in Antejem Šimundžo pri šele četrtem Mariboru, slovesu Safeta Hadžića s klopi Kopra in morebitnim vnovičnim igranjem Josipa Iličića za slovensko reprezentanco.

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
32 22 6 4 70:29 72
2.
Olimpija Ljubljana
32 18 9 5 68:40 63
3.
Maribor
33 17 9 7 61:32 60
4.
Bravo Kostel
33 11 12 10 39:40 45
5.
Koper
32 11 10 11 44:43 43
6.
Domžale
33 12 3 18 47:55 39
7.
Mura
32 10 8 14 37:51 38
8.
Rogaška
32 9 5 18 32:56 32
9.
Kalcer Radomlje
33 6 10 17 30:49 28
10.
Aluminij
32 7 6 19 30:63 27