Prva liga
Amedej Vetrih je bil pozitiven 18. aprila. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Amedej Vetrih padel na do...

Dodaj v

Občasni reprezentant Vetrih padel na dopinškem testu

Pozitiven na higenamin
14. junij 2018 ob 12:09,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 14:30
Domžale - MMC RTV SLO, STA

Slovenska protidopinška agencija (Sloada) je sporočila, da je bil na dopinškem testu pozitiven nogometaš Domžal in občasni reprezentant Amedej Vetrih.

Vetrih je bil pozitiven na higenamin 18. aprila na prvoligaški tekmi proti Celju. Sloado mu je izrekel polletno prepoved tekmovanja in plačilo stroškov 500 evrov na podlagi sodelovanja in pisnega priznanja.

"Higenamin je v športu prepovedana snov rastlinskega izvora, ki je uvrščena na Wadin seznam prepovedanih snovi in postopkov v letu 2018 v skupino S3, kamor spadajo vsi beta-2-agonisti. Higenamin je snov, ki je prepovedana ves čas - na tekmovanjih in zunaj njih. Higenamin, ki se sicer v humani medicini ne uporablja, je bil prvič uvrščen na seznam 1. januarja 2017 in po pravilniku spada med specificirane snovi," so pojasnili pri Sloadu.

"Sloado je pri tehtanju krivde presodil, da je izrečena sankcija ustrezna glede na igralčevo stopnjo krivde, ki jo ocenjuje kot neznatno, ker je igralec izkazal, da se ni zavedal, da prehransko dopolnilo (iFORCE NUTRITION Max Out), ki ga je kupil v trgovini in zaužil, vsebuje specificirano snov higenamin," pravijo pri slovenski protidopinški agenciji. Kazen mu je začela teči 25. maja.

Vetrih: Niti pomislil nisem na prepovedano snov
"Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega," je za spletno stran Domžal sprva povedal Vetrih.

"Kot sem dejal v izjavi za Sloado, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven," je pojasnil 27-letni vezist.

Na slovenski deklaraciji higenamina ni bilo
Klubsko stališče je pojasnil športni direktor Matej Oražem. "Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero," je uvodoma dejal Oražem.

Dodaja, da je dejstvo, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. Pojasnil je, da higenamina, ki je bil v tem primeru sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti.

"Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov," je še dejal športni direktor in poudaril, da v klubu nogometašu stojijo ob strani, saj so prepričani, da ni želel namerno zaužiti prepovedane snovi, bo pa v skladu s klubskim pravilnikom suspendiran.

Za reprezentanco zbral tri nastope
27-letni nogometaš zvezne vrste je v karieri igral za Gorico in Brda, od leta 2015 pa je član Domžal.

Vetrih je zbral tri nastope za slovensko izbrano vrsto, in sicer je igral v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo ob porazu na Slovaškem (0:1), ob domači zmagi proti Litvi (4:0) in ob remiju proti Škotom (2:2).

V Prvi ligi Telekom Slovenije je v prejšnji sezoni dosegel pet zadetkov.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
Demosten18
# 14.06.2018 ob 12:21
Dajte mir no, kakšen doping neki

Tip je spil navaden pre workout. Če je tole doping, potem je dobesedno 90% ljudi, ki hodijo na fitnes (pa niso nobeni bodybuilderji) na dopingu...
slamič
# 14.06.2018 ob 12:24
Saj so dopingirani, tisti na fitnessu pa sploh.. Doping je najbolj razširjen na fitnesu, pa tudi med rekreativnimi atleti in bicklisti. A mislite da tisti debeli vratovi na plešastih glavah nastanejo od zelja in makaronov?
Demosten18
# 14.06.2018 ob 12:45
@gandhi

torej, da povzamemo:
1. tip ima tri nastope za reprezentanco
2. ti, po lastnih besedah, si bil pri clanih samo na širši spisek
3. napisal si: "zalostn je da je tip tok zanic da niti z dopingom ne more v slabo reprezentanco slovenije pridt..luzer"

po tvoji logiki in glede na dejstva si luzer ti
ElTorro
# 14.06.2018 ob 12:46
Tip je spil navaden pre workout. Če je tole doping, potem je dobesedno 90% ljudi, ki hodijo na fitnes (pa niso nobeni bodybuilderji) na dopingu

Če spiješ navaden Daleron, si na dopingu.
Marsikaj, kar ljudje jemo in pijemo vsak dan, je poklicnim športnikom prepovedano, ali pa vsaj dovoljeno le če to predpiše zdravnik in dobijo "opravičilo".

Ni mi jasno, kako nek poklicni športnik, ki ve da je lahko podvržen doping testom, kar vzame neko prehransko dopolnilo brez da bi se posvetoval s klubskim zdravnikom in/ali trenerjem.
TrenutekResnice
# 14.06.2018 ob 12:31
Čisto njegova napaka. Zaužiješ nek izdelek, pa niti ne veš kaj vsebuje. Naivnost ljudi, ki verjamejo v reklame je nenormalna. Verjetno ga je še kdo nasral za kak Herbalife sestanek...
Lesinar
# 14.06.2018 ob 12:30
Hja poglejte ga falota.....houuuuuuuuuuuu.....je poskušal biti hiter kot veter...jej ti barabin ti
rangerno1
# 14.06.2018 ob 12:32
"ti ti prevarant"

- Anrej Stare -
miha kljajic
# 14.06.2018 ob 13:23
problem sportnikom bo postalo tudi to, da bo dejansko nemogoce slediti vsemu, kar vnesejo v telo.
Dokazano je, da za povecanje misicne mase pri zivalih uporabljajo vse vec stvari, ki so na dopinskih listah.
Po cim vecjem zasluzku ne hrepenijo samo sportniki, ampak tudi pridelovalci prehrane. Ogromno stabilizatorjev, dodatkov hrani vsebuje minimalne kolicine kemijskih preparatov, ki hrano naredi privlacnejso, bolj okusno, z daljsim rokom trajanja...
Tako kot smo se navadili na strupe v hrani (minimalne kolicine aspartana, zvepla....) se bomo tudi na kaksne dopinske dodatke. Npr. hormoni v manjsih merah pri perutnini, govedini....

Ce bo hotel sportnik ziveti cisto, bo na koncu moral imeti svoj vrt in kravico, ki se bo pasla na travniku zraven. Pa ne scitim sedaj sportnikov, niti jih ne zagovarjam, vendar je problem sirsi, kot mislimo da je.
Tistim, ki se dopingirajo pod zdravniskimi opravicili in tistim, za katerimi so celi farmacevtski lobiji pa itak ne moremo nic. ŽAL!!!
Demosten18
# 14.06.2018 ob 12:30
@gandhi1

koliko tekem za reprezentanco (v kateremkoli športu) imaš pa ti? Luzer...
miket
# 14.06.2018 ob 13:08
Bi ravno doping. Gre za prehranski dodatek, ki se ga normalno in legalno dobi v vsaki trgovini s športnimi dodatki. Težava je le, da so določene sestavine lahko na vrhunski ravni prepovedane. Tudi, če so prisotne v le tako majhnih količinah, da ne učinkujejo na človeka, ampak so le tam, da lahko proizvajalec reče, da so tam.

Lahko, da je tip to jemal že več let in nikoli ni imel težav. Kot prvo, ne testirajo vedno vseh, da bi vedeli. Kot drugo, na seznamu je le od 2017. Nerodno naključje, a bo kar zaznamovalo igralca.
Jurčič
# 14.06.2018 ob 12:19
lahko ni vedel, da je prepovedano
AtomX
# 14.06.2018 ob 12:51
plačilo stroškov v višini 500 evrov

ojoj pošljite Vetrih5 na 1919, ker sam te višine na bo mogle plačati
zabowski
# 14.06.2018 ob 13:39
Če mu je bilo pretežko preverit pri klubskem zdravniku, ali njegovi prehranski dodatki vsebujejo kaj prepovedanega, pa naj zdaj počiva pol leta. Ta nepotrebna etiketa "dopingiranca" mu zna v prihodnje (pri prestopih) odščipnit še marsikateri euro, pa čeprav tukaj verjetno ni šlo za poskus prevare ampak zgolj lahkomiselnost.
Robiland
# 14.06.2018 ob 12:43
Namesto iFORCE NUTRITION Max Out bi lahko pojedel kaksen goveji zrezek in spinaco, deluje podobno.
dominus
# 14.06.2018 ob 14:51
Če snovi ni bilo na slovenski deklaraciji, bi moral biti oproščen in naj kazen plača uvoznik.
aeroplane1
# 14.06.2018 ob 12:35
Koliko bednih komentarjev se lahko najde na enem mestu...umirite se.
miha kljajic
# 14.06.2018 ob 12:28
TellingTheTruth

14.06.2018 ob 12:14
Zalostno da uporabljas doping, pa si se vedno slab. Nc, treba bo siht najdt

_____

Boljse, da si dober in znan, pa z dovoljenjem brcas, a ne?
Sem absolutno proti dopingu, a kaj, ko lovijo le male ribe, taveliki pa z dovoljenjem brcajo dalje. Money, money, money....
marjan_1
# 14.06.2018 ob 15:29
Se bo NK Celje pritožil na izid tekme 20. kroga Prve lige Telekom Slovenije, v kateri so zmagale Domžale z izidom 1:0, pri katerih je nastopal dopingirani Vetrih? NK Celje bi si z registracijo tekme z izidom 3:0 v svojo korist odprl nastopanje v kvalifikacijah za ligo Europa.
Brisko
# 14.06.2018 ob 14:43
Februarja Jeglič si ni znal urediti terapevtske izjeme, zdaj Vetrih nevede spije prepovedano sredstvo. Ali sta to izjemi ali so naši športniki nadpovprečno butasti?
30
# 14.06.2018 ob 14:12
Lol, pazljivo pri kavici... Lahko da bo preveč kofeina v telesu..
d_a_r_k_o
# 14.06.2018 ob 23:36
Daleron na zdravniški recept po kakšni težji operaciji.
robo_7
# 14.06.2018 ob 17:58
Dobro, da so takrat samo njega testirali, drugače bi najbrž suspendirali pol ekipe Domžal.
Ayrton79
# 14.06.2018 ob 15:04
Verjetno je na dopingu cela ekipa, glede na to kako so si želeli preprečiti Olimpiji naslov.
themetun
# 14.06.2018 ob 14:24
Če je nekaj doping, domnevam, da je škodljivo za zdravje. In če je škodljivo za zdravje, domnevam, da bi morala biti prodaja tega prepovedana.
tomjaz11
# 14.06.2018 ob 14:24
Danes imajo Domžalčani izredno tiskovno konferenco ali odhod Rožmana v tujino ali prihod Brečka.
tiotipi
# 14.06.2018 ob 13:24
higenamine je preharnsko dopolnilo, kot športnik bi to moral vedeti, amapk osiranje enih nerazgledanih pa je ponovno na nivoju...

marsikdo od rekrativnih športnikov bi bil pozitiven na takih ali drugačnih dopolnilih... ni konec sveta glede na to da se v kupljeni hrani težko vsemu izogneš

tudi globa temu primerna
pink panther
# 14.06.2018 ob 13:14
čudno te domžale igrajo,prvo skoraj vse zmagajo potem pa na veliko zgubljajo
Nick Nack
# 14.06.2018 ob 13:06
Barvo naši
kalamaris
# 14.06.2018 ob 12:37
Slaba bjanka
kecip
# 14.06.2018 ob 17:33
To bi lahko bil samo opomin in opozorilo vsem naslednjim krsiteljem, da naj prvo pogledajo kaj bodo pojeli...
kotzi
# 14.06.2018 ob 16:19
haha...sigurn je v prvih vrstah herbalifa..pa amwaya...haha
Belphegor
# 14.06.2018 ob 12:56
Dopuščam možnost, da ni bilo namerno in da se ni zavedal, ampak na vsaki embalaži so sestavine in on je profič. Sploh ne more biti debate kriv ali nedolžen.

Kako je z rezultati ekipe v moštvenih športih, če je en ćlan dopingiran? Ker pod substancami je odigral kar nekaj tekem, reziltati pa niso bili slabi.
prlek
# 14.06.2018 ob 18:00
"Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči"

Namesto da bi šel h klubskemu zdravniku, je raje kupil neko prehransko dopolnilo.

Pajade, in potem svizec zavije čokolado.
alojzr2
# 14.06.2018 ob 15:40
Spet "Nisem vedela." izgovor.
expat2015
# 14.06.2018 ob 13:31
35 let sem v športu. Še nikoli nisem zaužil preworkouta. Spijem raje Barcafe.
Še v svoj sirotkin izolat nimam več zaupanja. Bom preveril še enkrat specifikacije
samy joe
# 14.06.2018 ob 12:16
Sram te bod.
Ayrton79
# 14.06.2018 ob 16:51
Dopingirat se znajo, organizirat tekmo za več kot 19 gledalcev je pa za njih že prevelik zalogaj.
sieger007
# 14.06.2018 ob 12:53
frajer
mojir
# 14.06.2018 ob 13:32
To ni doping! Listo je potrebno prečistiti oziroma prehrabnena dopolnila jasno označiti doping fre ali pač ne ...
Gandhi1
# 14.06.2018 ob 12:34
Demonsten..neki v mladinskih selekcijah se jih je pa nabral..na zalost sm pa za clane pr basketu prsu sam na sirsi spisek 2x..jbg, ni blo preworkout koktejlov..
seba goričan
# 14.06.2018 ob 12:24
astmatik?
Gandhi1
# 14.06.2018 ob 12:53
Demonsten..ti si pomoje edn unih k podpiras plonkanje v solah, pa k svojga froca filas z vsm zivim sam da bo jak k ronaldo..cistost sporta je bistvo, tega ta amdaj al kuga je, ne steka in pol leta je se prenizka kazen, za tazga goljufa
TellingTheTruth
# 14.06.2018 ob 12:14
Zalostno da uporabljas doping, pa si se vedno slab. Nc, treba bo siht najdt
Gandhi1
# 14.06.2018 ob 12:27
Navadn pre workout..pa vsi spijejo sam navadn preworkout, pa vsi si bolancki, astmatiki, pa celi bogi,,zalostn je da je tip tok zanic da niti z dopingom ne more v slabo reprezentanco slovenije pridt..luzer
LESTVICA
1. MARIBOR 36
2. OLIMPIJA 32
3. MURA 22
4. GORICA 22
5. DOMŽALE 21
6. ALUMINIJ 21
7. CELJE 20
8. RUDAR 15
9. TRIGLAV 15
10. KRŠKO 12
  Razširjena lestvica  
IZIDI / NAPOVED KROGA

17. KROG

Petek, 23. novembra, ob 20.15:
OLIMPIJA - MURA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Sobota, 24. novembra, ob 14.45:
CELJE - RUDAR

Ob 17.00:
MARIBOR - KRŠKO

Nedelja, 25. novembra, ob 13.00:
TRIGLAV - DOMŽALE

Ob 15.00:
GORICA - ALUMINIJ

 

STRELCI in PODAJALCI

10 golov
Rok Kronaveter (Olimpija)
Rok Sirk (Mura)

8 golov
Dino Hotić (Maribor)
Rudi Požeg Vancaš (Celje) 


7 golov

Jan Mlakar (Maribor)    
Andres Vombergar (Olimpija)
Luka Zahović (Maribor)


5 golov

Andrija Filipović (Gorica) 
Senijad Ibričić (Domžale)
Rok Kidrič (Aluminij)
Jucie Lupeta (Olimpija/Celje) 
Jasmin Mešanović (Maribor) 
Luka Majcen (Triglav Kranj)
Shamar Nicholson (Domžale)
Bede Amarachi Osuji (Gorica)
Marcos Tavares (Maribor)
Milan Tučić (Rudar)
 


   
9 podaj
Amir Dervišević (Maribor)

      
8 podaj

Asmir Suljić (Olimpija)

6 podaj
Luka Bobičanec (Mura)

5 podaje
Senijad Ibričić (Domžale)

4 podaje
Dejan Petrovič (Aluminij)
Denis Klinar (Maribor)

IZIDI/SPORED SEZONE 2018/19

 

Izidi kroga:
 1   2
  3
  4
  5
  6
 7
  8
  9
10 11 12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36


Spored sezone 2018/19

IZIDI SEZONE 2017/18

 

Izidi kroga:
 1   2
  3
  4
  5
  6
 7
  8
  9
10 11 12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36


Spored sezone 2017/18

Kazalo