Joao Henriques na tekmi med Vitorio Guimaraes in Benfico februarja 2021 v Lizboni. Foto: Reuters
Joao Henriques na tekmi med Vitorio Guimaraes in Benfico februarja 2021 v Lizboni. Foto: Reuters

Novico je na novinarski konferenci ljubljanskega kluba sporočil športni direktor Goran Boromisa.

Riera je prejšnji teden potrdil, da ne bo več vodil Olimpije, saj niso mogli skleniti dogovora. "Z Albertom Riero nismo podaljšali pogodbe, ker nismo našli skupnega jezika – tako glede filozofije kluba kot drugih razmišljanj. Zadnji resni in daljši sestanek z njim smo imeli aprila, ko smo videli, da ne bomo mogli izpolniti niti njegovih finančnih apetitov. Tako smo se obrnili drugam," je povedal Boromisa.

Prejšnji teden je prišlo na površje ime novega trenerja in v Stožicah so danes uradno potrdili prihod Henriquesa. Z Olimpijo je podpisal dveletno pogodbo. Predstavili ga bodo 11. junija, dan pozneje pa bodo Ljubljančani začeli priprave na novo sezono. V slovenski prestolnici je že preživel dva dni in se pogovarjal z vodstvom kluba.

50-letni Portugalec je v karieri vodil zgolj portugalske klube. Bil je trener Leixosea, Pacos Ferreire, Santa Clare, Vitorie Guimaraesa, Moreirenseja in nazadnje v jesenskem delu letošnje sezone 11 tekem na klopi Maritima, ki ga je moral zapustiti 8. decembra. Od takrat je bil brez dela. Kot igralec ni imel profesionalne kariere.

Na novinarski konferenci sta bila direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Na novinarski konferenci sta bila direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Boromisa: Ni obrambni trener

Zdaj bo prvič vodil ekipo, katere cilj je v vsaki sezoni naslov prvaka. "To sem si želel. Ekipo bom vodil v Evropi, z njo se bom potegoval za naslov in imel večji odstotek zmag kot porazov," je pred dnevi dejal za Flashscore. Do zdaj je najraje igral v postavitvi 4-2-3-1.

"Trener zelo dobro ve, kako mora Olimpija biti videti, mora biti dominantna. Ali je obrambni trener? Ni. Ve, kam prihaja. Velik plus zanj je to, da prihaja v klub, kjer bo lahko igral dominanten nogomet," je zatrdil Boromisa.

Dodal je, da Henriques ni bil edini kandidat, v igri so bili trije, štirje trenerji, izbor pa je padel na Portugalca. "Presodile so njegove dolgoletne izkušnje, šel je skozi Sportingovo akademijo, drugo ligo, prvo ligo. Ima pravi način razmišljanja, tudi glede promocije mladih igralcev, kar je že počel pri Santa Clari," je pojasnil.

Povedal je še, da bo Olimpija do začetka priprav dobila tri ali štiri nove (tuje) igralce. Dodal je, da je glede ponudb drugih klubov za glavne adute iz zadnje sezone, Matevža Vidovška, Marcela Ratnika in druge, za zdaj mirno. Z Mariem Kvesićem so v sklepnih pogovorih za novo sodelovanje, medtem ko so pogodbo ponudili tudi Đorđu Crnomarkoviću, a se ta po Boromisovih besedah želi vrniti v Srbijo. Okrepil naj bi Vojvodino.

Sualehe podaljšal do leta 2025

Portugalski nogometaš David Sualehe ostaja član Olimpije vsaj do leta 2025. Levi bočni branilec je v sezoni 2022/23 zeleno-beli dres oblekel na 30 tekmah, edini zadetek pa je dosegel na odločilnem derbiju proti Mariboru 16. aprila v Stožicah (2:0).

Sorodna novica Riera: Zdaj razumem jezo navijačev

Barišić: Ne bomo dovolili "Black Fridaya"

"Naš cilj je, da nekaj naredimo v Evropi. Nočemo prodajati igralcev, kot se je dogajalo v preteklih letih. Razprodaje ne bo. Je pa tako, da ko Olimpija prodaja kakšnega igralca, mediji pišete o razprodaji, če Maribor prodaja Vipotnika, pa je to prodaja. Ne bomo dovolili 'Black Fridaya' (črnega petka, op. a.), da bi komu poklanjali igralce. Tega stoodstotno ne bo. Naši nogometaši imajo vrednost, in kdor jih bo želel, bo moral zanje plačati pravo ceno," je povedal direktor kluba Igor Barišić.

Med pripravami bo imela Olimpija šest, sedem prijateljskih tekem, generalka bo proti Hajduku 2. julija v Stožicah. Od 23. do 28. junija se bodo nogometaši pripravljali v Avstriji.

Barišić: Uprava izpolnila vse obljube, pa se še vedno dvomi o njenem delu